Od portable k UMPC aneb historie notebooků

14. 6. 2006 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Branislav Brna

Nazývat historií něco, co je staré 25 let, je možná trochu zvláštní, ale jak sami víte, v počítačovém světě je to opravdu dlouhá doba. V dnešním článku se proto podíváme na předchůdce dnešních notebooků a ve zkratce si o nich něco povíme.

Od portable k UMPC aneb historie notebooků

Vynálezem počítače získal člověk vynikajícího pracovního společníka. To co člověk počítal hodiny, trvalo počítači pár minut. A jelikož se lidé přemisťují, vznikla idea přenosného počítače. Ta nebyla zprvu realizovatelná vzhledem k velikosti a spotřebě prvních počítačů. S vývojem technologií se však počítače začaly zmenšovat až dospěly do stádia, kdy se tato idea mobilního počítače stala realitou.

Dnes si ukážeme nejdůležitější fáze vývoje přenosných počítačů od více jak 10kg monster až po současné notebooky.

Portable computer
Portable computer nebo také portable znamená v překladu „přenosný počítač“. Portable byl de facto desktopový počítač upravený pro přenášení – proto disponoval miniaturní CRT obrazovku přímo v těle, klasickým desktopovým zdrojem a komponenty vč. klávesnice. Jeho hmotnost se pohybovala kolem 10 a více kilogramů. Za prapředka přenosných počítačů je považován počítač Osborne 1, který byl uveden na trh v roce 1981. Měl uzavírací mechanismus a rukojeť, takže se dal přenášet jako kufřík. Dokonce měl jako přídavné příslušenství baterii, díky které byl schopný provozu až 1 hodinu bez zapojení do elektrické sítě.

I když byl Osborne 1 revoluční, měl také nedostatky. Například 5" černobílý displej nebo váhu 11,1 kg.

  • Cena: US \$ 1795
  • Hmotnost: 11,1 kg
  • CPU: Zilog Z80 @ 4.0 MHz
  • RAM: 64k RAM
  • Displej: 5" monitor, 53 X 24 text
  • Porty: parallel / IEEE-488, modem / serial port
  • Úložný prostor: dvě 5-1/4" FDD
  • OS: CP/M


Osborne 1

První přenosné počítače se tedy nedaly označit slovem "mobilní", ale položily základ cesty k notebookům, jak je známe dnes.

Laptop
Slovo laptop by doslova znamenalo "počítač na kolena". Za první laptop je považován GRiD Compass 1100, který vznikl v roce 1982. Compass 1100 přišel s designem uzavíracího šasi, které bylo vyrobeno z magnéziové slitiny. Počítač obsahoval procesor Intel 8086 (legendární "XTéčko"), plazmový displej s rozlišením 320 x 200 pixelů, 340kB RAM a 1200 bit/s modem. Zařízení jako pevné disky a disketové mechaniky se mohly připojit externě přes GPI sběrnici. Compass 1100 vážil 5 kg.

O rok později byl uveden počítač Gavilan SC, který přinesl řadu vylepšení. Jako první laptop obsahoval LCD displej s rozlišením 400 x 64 px, vstavěnou 3,0" mechaniku (320k Hitachi microfloppy drive), později nahrazenou 3,5" disketovou mechanikou, a inovativní touchpad umístněný nad klávesnicí, kterým se dal ovládat.

  • Cena: US \$3995
  • Hmotnost: 4,1 kg
  • CPU: Intel 8088 @ 5 MHz
  • RAM: 32k
  • Displej: LCD - 66 x 8 text, 400 X 64 pixelů
  • Ovládací prvky: klávesnice, touchpad
  • Porty: video, serial, modem
  • Periférie: přídavná tiskárna
  • Úložný prostor: Interní 3,0" nebo 3,5" FDD
  • OS: MS-DOS 2.11


Gavilan SC

Zajímavé také je, že kvůli významovému konfliktu slova notebook v anglickém jazyce se název laptop používá dosud, i když laptopy jsou dávnou historií.

Notebook
V překladu znamená poznámkový blok. Od svých předchůdců si odnesl myšlenku mobility a nápady jako zavírací šasi, vstavěnou klávesnici nebo LCD. Notebooky vystřídaly řadu interních polohovacích zařízení od trackballu přes trackpoint až po touchpad. Díky pokroku technologie jsou notebooky dnes schopné výdrže v řádu několik hodin, jejich hmotnost nepřesahuje 4 kg (typicky pod 3 kg) a se svým výkonem se stávají plnohodnotnou náhradou desktopových počítačů. Navíc s příchodem bezdrátových technologií dostala jejich mobilita nový rozměr, protože odpadla nutnost mít zapojené jakékoliv kabely pro komunikaci s okolním světem.

Notebooky v dnešní době obsahují specializované mobilní komponenty - CPU, pevné disky, optické mechaniky a jiné. Jejich LCD mají velikost v rozmezí od 11" až po 19".


Jelikož lidé mají na notebooky různé požadavky a současné komponenty to umožňují, začaly se vyrábět notebooky zaměřené na specifické požadavky. Můžeme tak narazit na tyto kategorie:

  • Thin-and-light jsou, jak již název říká, lehké a přenosné, jejich velikost je menší než list A4 papíru. Obsahují 13" až 15" LCD a mají váhu do 2 kilogramů. Nabízejí vysokou mobilitu s výdrží baterie kolem 4 hodin.
  • Mainstream - notebooky, které se snaží nabízet mobilitu a výkon současně. Obsahují většinou 15" LCD a jejich váha se pohybuje kolem 3 kilogramů. V současnosti jsou nejrozšířenější.
  • DTR (Desktop Replacement) notebooky slouží jako náhrada stolního počítače. Jedná se o notebooky, kde je kladen důraz na výkon a ergonomii práce (velikost LCD, klávesnice) a které si berou svou daň na spotřebě. Jejich LCD mají velikost 17" i více palců a hmotnost začíná na 3,5 kg - nezřídka však potkáváme notebooky těžší než 4,5 kg.

Budoucnost
Nástupcem notebooků by se mohl stát nedávno uvedený UMPC (Ultra Mobile PC). Toto zařízení vzniklo díky spolupráci Microsoftu a Intelu a jeho hlavní výhodou oproti notebooku je jeho mobilita v kombinaci s přirozenějším ovládáním pomocí dotykového displeje (jak známe např. z PDA a nebo Tablet PC). UMPC je v současnosti horkou novinkou a trpí mnoha nedostatky - například cenou, která se má pohybovat i kolem 2100 dolarů, a nízkou výdrží provozu na baterie.

Jedním z prvních modelů, který má být dostupný začátkem června, má být UMPC od společnosti Samsung s označením Q1. Zařízení má rozměry 22.8 x 14 x 2.7 cm a disponuje LCD s rozlišením 800 x 480 bodů. Q1 je poháněn 900 MHz procesorem Intel, k dispozici bude paměť o velikosti 512MB a 40GB pevný disk. Samozřejmostí je Wi-Fi, Bluetooth a dva porty USB 2.0; využít můžete také GPS. Celé zařízení váží 779 gramů.


Samsung Q1

Přenosné počítače zažívají v poslední době boom díky klesající ceně a rostoucímu výkonu v porovnání s desktopy. V blízké budoucnosti můžeme očekávat především prosazování směrů podobných UMPC, a tedy nástup zařízení s výbavou podobnou notebookům, ale mobilitou blížící se k PDA.

Ostatní

Diskuse