Potřebujete novou nebo repasovanou baterii?

3. 11. 2006 07:01    Rubrika: Ostatní    Autor: PR článek

Vlastníte starší notebook a baterie v něm již nepracuje tak, jak by bylo žádoucí? Na internetu však existuje možnost, jak najít tu správnou baterii z rozsáhlé databáze několika tisíc notebooků. Pokud je nová baterie neúměrně drahá nebo se již nevyrábí, je zde možnost repase. Pro mnohého kutila to může znít snadně, ale nesprávně provedená repase přináší poškození baterie i celého notebooku. Proto je dobré o repasi něco vědět nebo se obrátit na odborníky.

Potřebujete novou nebo repasovanou baterii?

Vyberte si správnou baterii

Každá baterie má omezenou životnost, jejíž délku může uživatel částečně ovlivnit dobrým zacházením, ale chvíle, kdy její kapacita zcela zmizí, jednoho dne neodvratně nastane. Dnešní baterie vydrží při správném zacházení 2 až 3 roky. Po této době se může stát, že sehnat novou baterii od původního prodejce notebooku bude problém. Pro takové uživatele existuje internetová stránka www.mobile-energy.cz s obrovským přehledem notebooků dle značek a modelů, kde lze najít batrii k několika tisícům modelů notebooků včetně značek, které v ČR nemají oficiální zastoupení. Pokud přeci jen svou baterii nenaleznete, je zde možnost provedení repase.

Co je to repase baterie??

Repase spočívá nejenom v náhradě starých článků za nové, ale i úpravě a přepsání firmware interní elektroniky baterie. Bez tohoto podstatného zásahu se kapacita nově repasované baterie nijak výrazně nezvýší. Pokud mají nové články vyšší kapacitu než měly původní staré články (když byly nové), je během tohoto přepsání obsahu firmware elektronice také sděleno, aby začala správně využívat novou zvětšenou kapacitu celé baterie. Proto si prosím dávejte pozor, aby repasování Vaší baterie provedla odborná a seriózní firma.

Jak dlouho vydrží dobíjecí baterie??

Dobíjecí baterie ztrácí se zvyšujícím se počtem nabíjecích cyklů postupně svoji kapacitu vlivem chemických změn, které v ní nastávají. Obecně lze říci, že životnost se pohybuje mezi 6 až 20 měsíci, dle typu baterie a způsobu jejího používání.

Na co si dávat pozor při nákupu dobíjecí baterie??

Každá baterie je označena napětím (údaj s jednotkou napětí [V] - např. 11,8 V) a kapacitou (údaj s jednotkou amperhodin [Ah] – např. 6,0 Ah, nebo miliamperhodin [mAh] – např. 6000 mAh). Hodnota kapacity přímo vypovídá o „časové výdrži“ Vašeho zařízení v provozu na baterie. Obecně platí: Čím vyšší kapacita, tím je možno zařízení déle provozovat na baterie. Zatímco napětí je nutno dodržet z hlediska možnosti poškození zařízení, kapacitu můžete libovolně zvyšovat a Vašemu přístroji nehrozí žádné nebezpečí.

Co je tzv. „paměťový efekt“ a vyskytuje se u dnešních dobíjecích baterií??

Paměťový efekt je stav baterie, kdy si bateriové články „pamatují“ svůj stav před nabitím článku i po úplném nabití, a tím vykazují nižší kapacitu. Pro potlačení tohoto efektu je nutno baterii začít nabíjet až teprve po úplném vybití baterie. Tento efekt se projevuje u baterií typu NiCd a NiMH, které se již téměř nepoužívají. U článku typu Li-Ion a Li-Pol je tento efekt značně potlačen a baterii není třeba vždy zcela vybít. Naopak je dobré ji po každém použití co nejdříve opět dobít, i když není zcela vybita.

Je dobré si pořídit dva ACA adaptéry??

Zcela určitě lze toto řešení doporučit těm zákazníkům, kteří používají své zařízení na dvou různých místech (např. doma, v zaměstnání, na chatě, apod.) a nechtějí zbytečně přenášet vyšší hmotnost, případně riskovat zapomenutí adaptéru vždy na tom druhém místě. Nezapomínejte – i když je Vaše
baterie ve výborném stavu, nevydrží určitě více než 2 – 3 hodiny práce a je nutno ji opět dobít !!!

Co je ACA adaptér a k čemu slouží??

Externí příslušenství, které je určené k nabíjení dobíjecích baterií ve Vašem zařízení, případně pro provoz Vašeho přístroje z rozvodné sítě 230V. Různá zařízení jsou opatřena různými typy připojovacích konektorů, a proto pro provoz používejte pouze ACA adaptéry určené pro daný typ zařízení – předejdete tím nefunkčnosti, případně poškození Vašeho zařízení!!!

Co je CAR nebo AIR adaptér a k čemu slouží??

Je to opět externí zařízení pro nabíjení dobíjecích zařízení stejně jako ACA adaptér, ale jako zdroj energie používá palubní síť Vašeho automobilu (CAR), případně letadla (AIR). S použitím kombinace dobíjecí baterie, ACA adaptéru a CAR adaptéru se stanete opravdu nezávislí na zdrojích energií a můžete své zařízení provozovat opravdu všude.

Další informace a kompletní nabídku najdete na internetových stránkách www.mobile-energy.cz.

Kalkulátor ceny repase baterie.

Nabídku repasovaných notebooků, brašen SAMSONITE a širokého sortimentu příslušenství a doplňků k notebookům získáte na adrese www.vtdata.cz.

Ostatní

Diskuse