Notebook Hardware Control - napájení pod kontrolou

22. 1. 2007 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Markéta Sadílková

Máte rádi svůj notebook plně pod kontrolou? Chcete v každý okamžik vědět, jaká je teplota CPU nebo pevného disku či frekvence nejdůležitějších čipů? Chcete více profilů pro maximální balancování mezí výkonem a spotřebou? Potom zaměřte pozornost na velmi užitečný program Notebook Hardware Control (dříve Centrino Hardware Control) italského studenta Manfreda Jaidera.

Notebook Hardware Control - napájení pod kontrolou

Notebook Hardware Control umožňuje mít přehled o celkovém nastavení vašeho notebooku, které lze většinou přímo změnit. Jeho největší výhodou je možnost upravovat nastavení procesoru, grafické karty a dalších na jednom místě, navíc se při nekomerčním využití jedná o freeware. Někdo ho bude využívat jako snadnou možnost nastavit notebook tak, aby déle vydržel pracovat na baterii nebo měl tišší provoz. Pro jiného je největší výhoda v přehledu všech informací o aktuálním výkonu na jednom místě.

A nyní už k popisu jednotlivých funkcí.

Instalace probíhá standardním způsobem, ale je třeba upozornit, že majitelé notebooků s procesory Intel Core Duo nebo Core 2 Duo si musí stáhnout patch programu vydaný přímo autorem. Pro běh programu je nutné mít .NET Framework 2.0.

Po instalaci se v liště objeví několik nových ikonek, které je však možno vypnout.

Hlavní okno programu je rozděleno do osmi částí - záložek. Na první z nich, která se objeví vždy při startu hlavního okna, je celkový status notebooku. Na dalších jsou pak nastavení pro procesor, ACPI, baterii, grafickou kartu, pevný disk a informace o programu a jeho nastavení.

úvodní obrazovka
Úvodní obrazovka programu Notebook Hardware Control

Status

Tato záložka ukazuje stav hlavních hardwarových komponent notebooku. Zobrazuje informace o procesoru, baterii, teplotách, RAM a době spuštění počítače. Z této záložky lze spustit monitorování některých veličin. Toto monitorování lze podrobně nastavit. Zobrazit pak lze opravdu mnoho informací v poměrně přehledných grafech, které se ukáží na ploše.

graf
část grafu

CPU Speed a CPU Voltage

Tyto záložky umožňují nastavit frekvenci a napájení procesoru. Pro frekvenci procesoru jsou zde kromě podrobného nastavení i přednastavené profily, ze kterých je možno vybírat. Ať už použijete přednastavený profil nebo si nastavíte vše sami, můžete dosáhnout delší výdrže baterie nebo snížení hlučnosti počítače díky méně častému spouštění ventilátoru.

Zkušení uživatelé si jistě všimnou, že mnohem lepších výsledků lze dosáhnout správným nastavením na záložce CPU voltage. Toto nastavování je vhodné pouze pokud opravdu víte co děláte, jinak si totiž můžete přivodit nestabilitu systému.

nastavování frekvence procesoru
Záložka programu pro nastavování frekvence procesoru

ACPI

ACPI de facto znamená pokročilou správu napájení. Toto nastavení lze použít pouze pokud je podporováno a povoleno v BIOSu. V této záložce lze nastavit například chování ventilátoru při určitých intervalech teplot. Opět je zde upozornění, že nesprávné nastavení může poškodit vás počítač. Kromě tohoto je v této záložce uvedeno, při jakých teplotách dochází k varování a kdy k nouzovému vypnutí notebooku.

ACPI
ACPI

Battery

Pokud máte v počítači baterii, zobrazuje NHC informace o ní - jak dlouho vydrží, jak je nabitá nebo například přesný typ a výrobce baterie. Pokud máte problémy se zobrazováním očekávané doby výdrže vaší baterie, pak tento program nelze než doporučit.

Graphic

Jednoduchá a krásně přehledná obrazovka. Lze nastavit, jak se bude chovat vaše grafická karta při provozu na baterii nebo přes adaptér. Především při přítomnosti dedikované grafiky lze správnou volbou na cestách ušetřit další cenné minuty provozu notebooku.

Hard Disk

Toto okno zobrazuje nastavení vašeho disku, výkonnost vašeho disku nebo jeho teplotu. Nastavit lze třeba i varování při překročení určité teploty.

Kliknutím na položku Show HD Smart je zobrazena kompletní informace z diagnostické paměti disku (S.M.A.R.T.) o stavu disku. Z tohoto lze například předpovědět, kdy disk notebooku doslouží nebo kdy dojde k nějaké kritické chybě.

SMART HD Smart

Settings

Nastavení programu jako celku. Nastavit je možno zobrazení ikon ve stavové liště nebo třeba zda chcete startovat program při startu Windows.

Info

V této záložce, kromě informací o programu, máte možnost otevřít přehlednou tabulku s kompletními informacemi o hardwaru vašeho notebooku. Získáte tak opravdu detailní informace o všech součástkách, které vám většinou ostatní programy nejsou schopny nabídnout.

Závěrečné zhodnocení

Tento program jednoznačně doporučuji, už jen kvůli přehledným informacím o vašem notebooku. Další velice podstatnou věcí je obrovské množství nastavení. Ta podrobnější nastavení mají výhodu hlavně pro zkušené uživatele.

+ všechny podstatné informace na jednom místě
+ možnost rychlých a jednoduchých změn pomocí předpřipravených profilů

- některá nastavení jsou jen pro zkušené uživatele

Ostatní

Diskuse