11 edicí Windows Vista - kterou na notebook?

14. 3. 2007 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Branislav Brna

Vista je tu i oficiálně a výrobci notebooků pomalu přecházejí z léty prověřených XP na nový systém. Před pořízením notebooku s Vistou si však pravděpodobně užijete nějakou tu pernou chvilku nad rozhodováním, kterou z celkově jedenácti možných verzí budete potřebovat. Dnes se proto podíváme na jednotlivé verze a jejich odlišnosti blíže, abychom Vám toto rozhodování ulehčili.

11 edicí Windows Vista - kterou na notebook?

Když 11 je 10 a 10 je 5

V úvodu jste se dočetli o jedenácti verzích, které jsou v nabídce, avšak v praxi se na našem trhu můžete setkat pouze s deseti různými variacemi. Nejchudší (aneb jak kolega poměrně trefně poznamenal "retardovaná") verze s názvem Windows Vista Starter se totiž v našich končinách nevyskytuje – je určena pro trhy např. v rozvojových zemích. Tím jsme se dostali k číslu deset, které nám po následném vydělení dvěma (každá verze existuje ve 32bit a 64bit provedení - viz níže) dá již poměrně solidní číslo peti různých edicí. Pozn.: u Home Basic a Business existují i tzv. N verze, které se liší od normálních edicí pouze chybějícím Windows Media Playerem.

Windows Vista Home Basic

Windows Vista Home Basic

Tato edice je v porovnání s ostatními poměrně chudá a obsahuje opravdu jenom ty nejzákladnější funkce (viz níže). Při jejím bližším ohledání pravděpodobně zjistíte, že se prakticky jedná o trošku níže postaveného nástupce Windows XP Home Edition, po kterém by pravděpodobně sáhla většina domácích uživatelů. Ty však většinou od této verze odradí chybějící Aero rozhraní, které je takovým trademarkem Windows Vista. Pro uživatele, kteří hledají bezpečný a moderní systém pro PC, na kterém nehodlají provádět "kdovíjaké divočiny", tato edice postačuje.

Windows Vista Home Premium

Windows Vista Home Premium

Lidé však většinou nechtějí na PC pouze pracovat, ale rádi by ho také využívali jako multimediální centrum. Pro takovéto nasazení je přesně verze Home Premium. Na rozdíl od Basic totiž Premium disponuje prakticky vším, co si může člověk využívající PC pro zábavu přát (z hlediska Visty). Najdeme zde komponentu Media Center pro snadné ovládání přehrávání TV či multimédií, procházení internetu či prohlížení fotografií, Windows DVD a Windows Movie HD Maker sloužící k jednoduché editaci domácího videa, vylepšené nastavení pro slideshows a prezentace, Windows Meeting Place, tolik proklamované Aero rozhraní, podporu pro propojení PC s herní konzolí XBOX360 a mnoho dalšího. Většinu našich čtenářů určitě potěší podpora pro Tablet PC a technologii Windows SideShow, bohužel Windows Mobility Center je tady podobně jako v Basic verzi opět přítomen pouze v ořezané formě.

Windows Vista Business

Windows Vista Business

Jak již název napovídá, tato verze je nástupcem Windows XP Professional. Tato informace by mohla svádět k myšlence, že v této edici nalezneme všechny funkce z již dvou výše jmenovaných a k tomu něco navíc, avšak opak je pravdou. Microsoft se totiž na rozdíl od minula rozhodl vytvořit verzi čistě zaměřenou do kanceláře, a tak některé featury, které by mohli odvádět pozornost zaměstnanců od práce, odstranil – nebojte, hry zůstaly :-) Uživatelé této verze se tak musí rozloučit s Windows Media Center, Windows DVD a Movie Maker, podporou pro připojení XBOX360 a pár dalšími maličkostmi. Zmizela také funkce Parental Controls, která se z pochopitelných důvodů vyskytuje pouze u Home verzí. Co naopak přibylo, je nepřeberné množství různých funkcí, které ulehčují práci se sítí. Ty potěší většinu administrátorů – jedná se o vylepšené sdílení souborů, Host pro Remote Desktop, šifrování dat, vylepšené nástroje pro obnovení a zálohování dat (například ShadowCopy známé z Serveru 2003) a podpora Small Business Resources. Mobilní uživatele potěší všechny z mobilních funkcí, které Vista může nabídnout.

Windows Vista Enterprise

Windows Vista Enterprise

Vista Enterprise vychází z Vista Business a oproti ní přináší především vyšší úroveň ochrany dat pomocí technologie šifrování založené na hardwaru - funkce BitLocker - a také nástroje pro kompatibilitu se systémy UNIX a virtualizaci pro co nejlepší kompatibilitu starších aplikací. Tato verze je přesevším určena velkým společnostem a Microsoft k ní poskytuje také různé doplňkové služby. V běžných cenících ji nenajdete.

Windows Vista Ultimate

Windows Vista Ultimate

Je určená pro maximalisty, kteří chtějí operační systém jak pro domácnost, tak pro profesionální práci. Obsahuje všechny funkce výše popsaných edicí a navrch ještě přidává Windows Ultimate Extra – např. animované pozadí a různé prémiové aplikace.
Tato verze se dá také sehnat v tzv. Limited Edition s podpisem Billa Gatese, který však ke zklamání většiny uživatelů není na bianco šeku, ale pouze na obalu.

32bit nebo 64bit

64bitové procesory jsou již běžné, a tak se pro uživatele otevírá možnost volby i tohoto kroku. Spolu s podporou větší operační paměti (nad 4 GB) a nově napsaných programů tak již není problém být "in" a jít vývoji vstříc. Všechny edice, které jsou k dostání na našem trhu, nabízejí možnost volby mezi 32bitovým nebo 64bitovým jádrem systému. Microsoft dopředu avizoval, že při zakoupení jakékoliv z těchto edicí automaticky získáte její 32bit i 64bit verzi. Bohužel pravda je trošku jiná, protože dva disky s oběma verzemi jsou pouze u retail Ultimate edice. U retail balení ostatních edicí naleznete vždy pouze jeden disk s 32bitovou verzí a pokud máte zájem o 64bitovou verzi, tak si ji můžete přes stránky Microsoftu doobjednat "za minimální poplatek". Při koupě systému v tzv. OEM balení tato možnost neexistuje – při koupi máte přímo na výběr 32 nebo 64 bitovou verzi dané edice.

Jak to vypadá s cenou

Teď, když máme krátké přiblížení jednotlivých edicí za sebou, pojďme se podívat, jak to vypadá s jejich cenou. Následující částky jsou v Kč bez DPH a mohou se mírně lišit v závislosti na distributorovi. Pro porovnání také uvádíme ceny Windows XP.

ceny Vista i XP

Pro ty z Vás, kteří pořád ještě nejsou rozhodnutí, následuje tabulka s přehledem všech edicí a jejich funkcí.

srovnání verzí Windows Vista

Ostatní

Diskuse