INVEX 2007 a notebooky

28. 10. 2007 05:50    Rubrika: Ostatní    Autor: Viktor Péder

I letos jsem INVEX zvládl za jeden den. Výrobců notebooků není na našem trhu až tak moc, aby se to nedalo stihnout. V době internetu je navíc většina novinek veřejně známa téměř okamžitě po jejich uvedení, a tak prezentace výrobců byly až na výjimky spíše sporadické.

INVEX 2007 a notebooky

Acer

Již tradičně se Acer neprezentuje přímo na výstavišti, ale v přilehlém hotelu, kam postupně zve novináře a své obchodní partnery, aby jim předvedl své produkty. Uvedeny byly dvě novinky z oblasti nejmenších notebooků, které jsme viděli již v září v Madridu (Acer Ferrari 1100 a Acer Aspire 2920). Oproti vzorkům ve Španělsku zde již byly nové notebooky polepeny i samolepkami jako prodejní kusy, ale ještě stále se jednalo o předprodejní vzorky. Ostré kusy pro ČR by měly dorazit ještě koncem tohoto roku. Nové malé Ferrari bude do ČR zprvu dováženo sice v jediné konfiguraci, ale dobrá zpráva pro "fajnšmekry" je, že to bude právě ta nejlepší konfigurace, čili především 4GB RAM a 250GB pevný disk. Acer se u malého Ferrari rozhodl nabídnout již v sérii 64 bit verzi operačního systému Microsoft Windows Vista Ultimate.

Acer Aspire 2920 a Acer Ferrari 1100
Acer Aspire 2920 a Acer Ferrari 1100

Asus

Letos měl Asus v Brně údajně zabrat téměř celou jednu halu, ale pár týdnů před zahájením Invexu ze záměru sešlo. Asus se prezentoval jen malým stánkem ostravské pobočky, která zde hledala především nové pracovníky pro svou ostravskou továrnu a servis. 2 notebooky a několik desktopových komponent vystavených na stánku zde byly spíše z dekoračních důvodů.

Asus - stánek pro nábor zaměstnanců
Asus - stánek pro nábor zaměstnanců

BenQ

První model, který firma BenQ uvedla na trh teprve nedávno, jsme již v naší redakci testovali (BenQ Joybook A52). Další dva nové modely by se v ČR měly objevit ještě na přelomu listopadu a prosince. Jakmile se tak stane, budeme o tom informovat. Stánek BenQ byl sice na výstavišti, ale v pavilonu určeném především pro setkávání obchodních partnerů, takže podobně jako k Aceru, ani ke stánku BenQ neměla veřejnost přístup.

Stánek BenQ
Stánek BenQ

Fujitsu Siemens Computers

V pavilonu D se konalo finále mistrovství České republiky v počítačových hrách – InvexCup 2007. Toto finále se vůbec poprvé v ČR odehrálo celé na noteboocích (Fujitsu Siemens AMILO Xi 2528). Ve stejné hale byl prostor s 20 herními notebooky z řady AMILO (AMILO Xi 2428, Xi 2528, Xa 2528, Pi 2530 a Pa 2548), na kterých byly nainstalovány hry a příchozí veřejnost si je mohla vyzkoušet. Předvedeny byly novinářům také nové notebooky modelové řady ESPRIMO Mobile, které jsou zaměřením nastaveny mezi modelové řady Amilo a Lifebook. ESPRIMO Mobile časem zřejmě zcela nahradí řadu Amilo PRO. Mezi zajímavé manažerské notebooky patří model Lifebook S s pokročilou správou spotřeby energie.

Notebook Fujitsu Siemens AMILO Xi 2528
Notebook Fujitsu Siemens AMILO Xi 2528

Hewlett-Packard

Na loňském ročníku uvedlo HP na český trh své notebooky modelové řady HP Pavilion. Letos byl stánek HP určen především pro desktopové domácí počítače Pavilion. Stánek byl v hale X zaměřené na počítačové hráče. K vidění byl jen jeden notebook HP Pavilion, na kterém byla prezentována samolepka na víko notebooku. Uživatel si k novému notebooku může vybrat libovolný obrázek, nechat si samolepku zaslat a poté si ji nalepit na svůj notebook.

Notebook HP Pavilion se samolepou na víku
Notebook HP Pavilion se samolepou na víku

Expozice HP
Expozice HP

Lenovo

První den letošního Invexu uspořádalo Lenovo oslavu výročí značky ThinkPad, kterou před 15ti lety začala produkovat tehdy ještě firma IBM. Oslava se konala v symbolický čas 15:00 hodin. Oslavu doprovázel přípitek sektem s jahodami a porcoval se stylový dort ve tvaru notebooku ThinkPad. Na stánku firmy Orange&Green (Lenovo partner) byly k vidění již známé modely ThinkPad včetně varianty Tablet PC i modely řady Lenovo 3000. Zajímavostí bylo akvárium, ve kterém byl umístěn jeden z notebooků ThinkPad, a na jeho klávesnici tekla voda. Lenovo tak chtělo upozornit na to, že notebooky ThinkPad jsou připraveny na odvod tekutin (pomocí kanálků ústících na spodku notebooku) nechtěně rozlitých na klávesnici. Notebook byl ale pro jistotu vypnutý :).

Lenovo ThinkPad - dort
Lenovo ThinkPad - dort

Lenovo ThinkPad - voda na klávesnici
Lenovo ThinkPad - voda na klávesnici

SONY

Letos zřejmě nejodvážněji a nejhonosněji pojatý "stánek"(či spíše impozantní expozici) mělo SONY. Celý prostor byl věnován digitálním technologiím a především relativně mladému formátu Blu-Ray. Vedle svých produktů lákalo SONY kolemjdoucí návštěvníky na vystavený Ford Mustang nebo výrobního robota, který držel zapnutý LCD monitor a točil se s ním pomalu dokola. Notebookům byla věnována poměrně veliká část. Šlo především o modely s Blu-Ray mechanikou, z nichž jeden dokáže Blu-Ray i vypalovat. Jedná se o model, který již prošel naším redakčním testem - Sony VAIO VGN-AR51M.

Sony - Blu-Ray na notebooku a LCD
Sony - Blu-Ray na notebooku a LCD

Ford Mustang v expozici Sony
Ford Mustang v expozici Sony

Toshiba

Naproti technologii Blu-Ray je postavena technologie HD-DVD, která byla prezentována v novém 17" notebooku Toshiba Satellite, který měl mimo to také dvoupásmové značkové reproduktory harman/kardon. Toshiba prezentovala 3 své notebooky na veřejně přístupném stánku firmy Ribbon (obchodní partner Toshiba). Toshiba se usídlila také v pavilonu určeném pro obchodní partnery (podobně jako BenQ), kde byl vidět také ultrapřenosný notebook, který v ČR prošel prvním testem právě v naší redakci - Toshiba Portégé R500.

Toshiba Satellite - reproduktory harman/kardon
Toshiba Satellite - reproduktory harman/kardon

VBI

Notebooky s označením VBI (Verified by Intel) byly rovněž prezentovány v pavilonu určeném pro obchodní partnery. K vidění byly na stánku Intel distributora Kvazar-Micro, který zde předvedl stávající i dva nově chystané modely. Na trhu by se měly objevit ještě tento rok. Jedná se o model ASMobile S37S o velikosti 13,3" s grafikou GeForce Go 8400M. Druhým novým modelem je Mitac 8222J s velikostí displeje 15,4" a např. i HDMI konektorem.

Notebook VBI Mitac 8222J
Notebook VBI Mitac 8222J

Ostatní

Diskuse