Jak na výběr notebooku 1 - ergonomie a účel

28. 11. 2007 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Branislav Brna

S rostoucím počtem jednotlivých modelů notebooků na trhu se výběr toho pravého stává pořád složitějším. Podíváme se na to, jak se v této změti orientovat a jak vybrat ten správný notebook ať již pod stromeček, nebo pro sebe. V prvním díle našeho seriálu se zaměříme na faktory, které hrají největší roli při koupi: určení notebooku a jeho ergonomii.

Jak na výběr notebooku 1 - ergonomie a účel

Vánoce, ač to pohled z okna mnohde nenaznačuje, se kvapem blíží a již brzy budeme všichni opět stát před ošemetnou otázkou, čím bychom naše blízké (ti pragmatičtější sami sebe) tento rok pod vánočním stromečkem potěšili. Odpověď na zapeklitou otázku není vůbec jednoduchá (NE, pantofle už opravdu nejsou v módě), ale pokud patří Vaši blízcí (nebo Vy sami) k technologicky pozitivní části populace a uvažujete právě nad koupí mobilního PC, máte o starost méně díky našemu průvodci, ve kterém se pokusíme poukázat na všechny důležitě aspekty spojené s rozhodováním, co si na dnes již obrovském trhu s přenosnými PC vybrat a jak se říká neprohloupit :-).

Jak začít s výběrem?

Daleko před tím, než se vrhneme na nepřeberné množství označení, frekvencí a dalších věcí, které dělají svět moderních technologií tak krásný (autor připouští tvrzení, že kdyby mělo oblečení taky nějaké ty parametry, na základě kterých by se v něm dalo orientovat, byl by možná jeho šatník obsáhlejší), je třeba se pozastavit nad zcela jinými aspekty.

Předně to bude předpokládané využití notebooku, neboli v jaké oblasti bude zmíněný dárek nasazen. Z této odpovědi se již dále odvíjejí jednotlivé požadavky na výkon, mobilitu, multimediální možnosti atd… Z tohoto důvodu se pokusíme také výběr komponent rozdělit na tři kategorie, které nás budou provázet ve většině důležitých témat spojených s výběrem toho pravého notebooku:

  • Chci výkon
  • Chci mobilitu
  • Kompromis a/nebo chci prostě něco koupit a nezruinovat se

Kromě těchto kritérií je taktéž potřebné zohlednit, zdali náš budoucí notebook bude použit ve firemní sféře, která má své specifické požadavky (decentní design, bezpečnost, záruka, atd.), nebo naopak bude určen pro využití v domácnosti (multimediální vlastnosti, hraní her, atd).

Široký výběř

Když na velikosti záleží

Ano, u přenosných PC opravdu na velikosti záleží aneb tahat (jinak technologicky nadupané) 20" monstrum s vahou atakující hranici 5 kg každý den někam s sebou opravdu není nejlepší řešení, a tak právě zvážení velikosti sehrává jednu z nejdůležitějších rolí při výběru notebooku. Trh s notebooky se naštěstí za těch pár let své existence poměrně hezky vyprofiloval, a tak na něm můžeme objevit tyto tři kategorie:

  • Thin-and-light jsou, jak již název říká, lehké a přenosné, jejich velikost je menší než list papíru A4. Jejich charakteristikou je 9" až 13" LCD a hmotnost do 2 kilogramů. Nabízejí tak vysokou mobilitu, často však za cenu nějakých kompromisů (například absence integrované optické mechaniky).
  • Mainstream - notebooky, které se snaží nabízet mobilitu a výkon současně, přesněji řečeno nějaký kompromis. Většinou disponují 15" LCD a jejich hmotnost se pohybuje kolem 3 kilogramů. V současnosti jsou drtivě nejrozšířenější.
  • DTR (Desktop Replacement) notebooky slouží jako náhrada stolního počítače s možností občasného transportu. Jedná se o notebooky, kde je kladen důraz na výkon a ergonomii práce (velikost LCD, klávesnice) a které si berou svou daň na spotřebě a především přenosnosti. Jejich LCD mají velikost 17" i více palců a hmotnost vysoce přesahuje 3 kg - nezřídka potkáváme i notebooky těžší než 4,5 kg.

Jak vidíte, na velikosti nezávisí jenom celková mobilita, ale z pochopitelných důvodů také celkový výkon a pohodlí při práci. Díky značnému posunu ve výkonech procesorů již dnes není nemožné sehnat velmi malý, a přesto pro běžnou práci "nadupaný" notebook, avšak ve většině případů je tento výkon vykoupen velmi draze – ať již slabší výdrží na baterie, hlučnějším chlazením (velká produkce tepla v malém těle notebooku) a nebo prostě vysokou pořizovací cenou.

Co si tedy vybrat?

  • Chci maximální výkon či pohodlnou práci - DTR notebook
  • Chci mobilitu – Thin-and-light notebook
  • Kompromis a/nebo chci prostě něco koupit a nezruinovat se – Mainstream notebook

U posledního bodu je nutno podotknout, že se jedná jenom o čistě modelový příklad rozdělení a není problém na trhu najít i velice zajímavé kombinace v podobě našlápnutých 15" strojů nebo naopak málo výkonných, avšak pro práci pohodlných 17" notebooků.

LCD

Celková velikost notebooku se odvíjí přímo úměrně k velikosti jeho zobrazovací jednotky – LCD. K nerozšířenějším velikostem tak patří 9", 10", 11", 12", 13", 14", 15", 17", 20" notebooky, respektive v posledních letech jejich širokoúhlé varianty. Ty mají sice své nepopíratelné výhody – větší a pro lidské oko přirozenější pracovní prostor, větší komfort při sledování filmů plynoucí z nativního širokoúhlého rozlišení - ale na druhou stranu nepůsobí tak kompaktním dojmem jako jejich protějšky s poměrem stran 4:3. K poměru stran a volbě, zda zvolit širokoúhlé nebo standardní zobrazovadlo, se váže také nativní rozlišení, které sehrává v případě LCD podstatnou roli, protože díky menšímu počtu zobrazovacích bodů oproti zastaralým stolním CRT monitorům je zobrazení jakéhokoliv menšího rozlišení než nativního spojeno s deformací obrazu, který vaše oči určitě příliš nepotěší.

Odpověď na otázku, jaké rozlišení zvolit, není jednoznačná a rozhodně zde neplatí "více = lépe". S vysokým rozlišením sice zobrazíte najednou obrovské množství informací a získáte více místa na svoji virtuální práci, nicméně je potřebné si uvědomit, že čím větší rozlišení se rozhodneme používat, tím menší bude text, což opět nemusí některým lidem zcela vyhovovat – nejlepší je si zamýšlené rozlišení vyzkoušet "na vlastní oči". Rozlišení jsou standardizovaná a každé má své označení, jejichž přehled můžete vidět v následující tabulce:

Přehled rozlišení a jejich označení

Kromě velikosti a nativního rozlišení najdeme u LCD mnoho dalších důležitých hodnot a označení, kterým jsme se v minulosti již věnovali.

Odolnost a životnost

Poločas rozpadu celého notebooku se v základě odvíjí, tak jako u každého zařízení, především od druhu zacházení ze strany uživatele (byť té chladné vypočítavé mašině je opravdu jedno, že Vám všeříkající hláškou Fatal Error právě poslala k čertu Vaši půldenní práci). Kromě uživatele samotného sehrává neméně důležitou roli také kvalita dílenského zpracovaní, která je, jak už to tak ve světě techniky bývá, spojována s výrobcem a daným modelem. Rozebírat, která značka je "lepší", tady raději nebudeme, nicméně si povíme, na které aspekty byste se při výběru notebooku po této stránce určitě měli soustředit.

Tím prvním je samozřejmě tělo samotného notebooku. Solidní magnéziová (nebo z jiného odolnějšího materiálu – karbon, hliník, titan apod.) slitina toho opravdu vydrží víc než na pohled hezké naleštěné plasty. Speciální pozornost byste měli věnovat kloubům, které udržují pohromadě displej se zbytkem těla a bývají především u levných notebooků častým zdrojem problémů. Pokud plánujete pracovat s notebookem v opravdovém terénu, kde může být vystaven nepříznivým vlivům okolního prostředí, určitě se podívejte na obrněné kufry specializované modely, které některé značky nabízejí a jsou designovány přímo na takovéto využití. Použití tzv. ušlechtilých materiálů a nebo zvýšená odolnost se poměrně dramaticky podepisují na ceně notebooku.

Dalším důležitým aspektem v souvislostí s životností notebooku je záruka a s ní spojený servis. Pro domácího uživatele bude pravděpodobně postačovat standardní záruční lhůta, která je ze zákona stanovena na 2 roky, avšak pro firmy drží celá řada značek pouze 1 rok. Přestože pořízení notebooku může být relativně levnou záležitostí, tak se (právě díky klesající ceně a s ní i kvalitě těchto zařízení) bohužel vyplatí, aby po maximální část své životnosti byl notebook pokryt zárukou. Oprava velké řady potíží totiž představuje například výměnu celé základní desky, za kterou si výrobci účtují 10 – 15 tisíc Kč.

Co se týče servisu, je potřebné položit si otázku, na kolik vám váš miláček přiroste (ve firemním prostředí spíše připoutá) k srdci, z čeho taktéž plyne, kolik času se bez něj budete ochotni v případě jeho poruchy obejít. V tomto případě přijde jistě vhod široká síť autorizovaných servisních středisek, kterou si někteří výrobci již stihli u nás vybudovat, případně on-site servis do 24 hodin, který může uživatelům, pro které je notebook životně důležitou součástí pracovního dne, přinést za poplatek klidnější spánek.

(více o zárukách, poruchovosti a servisech notebooků se dočtete v našem seriálu, který se věnoval vnitřku notebooku a kde nejčastěji nastává problém, typům záruk a servisu a konečně i konkrétním výkonům servisů jednotlivých značek).

Když tedy víme, jaký typ notebooku by nám vyhovoval, přichází chvíle srovnávání výbavy a výkonnostních parametrů. Na ty se podíváme v příštím díle.

Ostatní

Diskuse