Microsoft Works - 2. textový editor sady Works

29. 10. 2008 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: František Doupal

V první části článku jsme si nastínili obecný úvod okolo programu Microsoft Works. Dnes, ve druhém pokračování, se podíváme na nejpoužívanější součást tohoto softwarového balíku, konkrétně na textový editor nazvaný 'Textový procesor sady Works'.

Microsoft Works - 2. textový editor sady Works

Obecný popis Micrsoft Works, jejich cenu a zaměření najdete v první části seriálu, nazvané "Microsoft Works - 1. co umí jednodušší příbuzný Office".

Koncepce textového editoru je zřejmá - pracovat s textem, upravovat styly, prohlížet, případně tisknout textové dokumenty. Textový editor obsažený v sadě Works toto vše samozřejmě hravě zvládá. Na první pohled připomene WordPad, případně starší verze Microsoft Wordu. Oproti prvnímu jmenovanému je nabídka funkcí samozřejmě o něco širší, na druhou stranu je zřejmé, že s plnohodnotným Wordem se tváří v tvář v nabídce funkcí utkat nemůže. To je ale jasné, kdyby byly funkce stejné či podobné, byl by Microsoft sám proti sobě.

Prostředí programu a nabízené funkce
Jak bylo zmíněno, prostředí programu je podobné WordPadu či starší verzi Wordu, a není tak nijak neobvyklé. Samozřejmostí je i přítomnost všech běžných funkcí jako formátování textu, základní práce s odrážkami, náhled, nastavení okrajů. Dokument můžete odeslat e-mailem, můžete vložit obrázek, hypertextový odkaz, dokonce i část databáze nebo vodoznaky. U obrázků nechybí ani možnost jejich přenesení do popředí, pozadí apod. Samozřejmá je i podpora textových polí.

Pohled na prázdný dokument

Nechybí ani poměrně propracovaná kontrola českého pravopisu a automatické opravy. Databáze je rozsáhlá, při psaní běžných textů nebudete narážet na problémy. Ty nastanou až v momentě, kdy potřebujete napsat slovo, které program nezná. Pak trvá velmi neúprosně na svém a i když slovo několikrát opravíte, vždy ho přepíše “na svou verzi”. Žádného inteligentnějšího chování a la Word se nedočkáte. Zajímavostí je funkce nazvaná Tezaurus, která pomůže s nalezením vhodných synonym.

Možnosti automatických oprav

Praktickou funkcí může být tvorba štítků nebo předepsaných obálek. Užitečné může být také automatické zálohování dokumentů každých deset minut.

Program bohužel nenabízí přesnou informaci o počtu znaků v daném dokumentu. Jedinou informací, kterou v této oblasti poskytne, je počet slov, případně stránek.

Podporované souborové formáty
Jako standardní formát je využíván nepříliš rozšířený typ *.wps. Pravdou je, že tento formát není rozšířený a s jeho používáním by mohly být ve Windows, a o to více např. v Linuxu, potíže. Naštěstí je možné textové soubory uložit i jako standardní soubory *.doc, se kterými je možné bez potíží pracovat prakticky všude jinde.

Možnosti výběru při ukládání souborů

Práce se soubory je ale ne zcela intuitivní. Uvedu příklad. Otevřete soubor ve formátu *.doc. Provedete úpravy a kliknete na ikonku pro uložení v nástrojové liště. Program vypíše hlášku, že soubor bude uložen ve formátu Microsoft Works. Čili dojde k založení nového souboru. Pokud chcete pouze upravit původní *.doc soubor, musíte jít klasicky přes nabídku Soubor/ Uložit a zde vybrat příslušný typ souboru. Takže je to možné, ale připadá mi to spíše jako “škrábání levého ucha pravou rukou”.

Zvláštní je také situace ohledně nejnovějšího formátu *.docx. Ten sice figuruje v nabídce formátů, do kterých je možné texty ukládat, pokud ho ale vyberete, program nahlásí chybu a text odmítne uložit.

V případě potřeby je možné ukládat soubory i do formátů txt, rtf, html, scv a do několika dalších, málo rozšířených.

Práce s tabulkami
Textový procesor sady Works dokáže pracovat do určité míry také s tabulkami. Nečekejte žádné pokročilé funkce, během vkládání tabulky můžete určit počet řádků a sloupců, vybrat si z několika formátů písma a zarovnání a to je vše. Samozřejmě, že následně můžete přidávat řádky a sloupce, měnit formátování, případně řádky vymazat, více ale nečekejte. Pro případy, kdy potřebujete do textu vložit tabulky, to ale pohodlně stačí, běžný uživatel více pravděpodobně potřebovat nebude.

Vložení nové tabulky

Závěr
Textový editor sady Microsoft Works patří mezi jednoduché, i když použitelné a dostatečně vybavené alternativy vyspělejších textových editorů. Nabídka funkcí bude pro uživatele, na které je tento kancelářský balík zaměřen, zcela dostatečná. Tito uživatelé spíše než všelijaké možné “vychytávky” ocení spíše dobře známé, jednoduché prostředí. Nebudou si muset zvykat na nic nového jako např. v případě nových verzí Microsoft Office a jeho ribonu.

Počítadlo slov v dokumentu

Je nutné ale zmínit také nevýhody. Tou největší zcela jistě bude problematická podpora formátů. Dnes ještě stále hojný formát *.doc lze s drobnými výhrami zcela plnohodnotně využívat. Horší je to s modernějším formátem *.docx. Do toho (alespoň v současné verzi aplikace) nelze ukládat. Na druhou stranu je pravda, že tento formát není mezi domácími uživateli v současné době používán příliš často a možnost, jak ho otevřít (i když bez možnosti editace) existuje v podobě bezplatných prohlížečů. Další drobností, která někdy může chybět, je počítadlo znaků.

Ostatní

Diskuse