Kauza 'Netbook' - Psion vs. Intel

18. 3. 2009 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Aleš Lalík

Když loni Intel představil procesor Atom, určený pro malé a levné notebooky, začal s ním osazená zařízení označovat termínem ''netbook''. Tento pojem se sice ve světě velmi rychle ujal, ovšem je zde jeden háček. Slovo netbook je totiž registrovaná značka společnosti Psion, a té se počínání Intelu vůbec nelíbí. Obě strany se nakonec rozhodly řešit tento spor soudní cestou, ale co na to ostatní?

Kauza 'Netbook' - Psion vs. Intel

Za průkopníka malých a zejména levných notebooků je považován ASUS se svým prvním modelem Eee PC 701, jenž po uvedení způsobil nebývale vysoký zájem zákazníků. ASUS zpočátku označoval svůj výtvor jakožto ULPC (Ultra Low-Cost PC), protože v té době se pro tuto kategorii nevyskytoval žádný konkrétní název. Postupně se začaly objevovat další označení jako "ultra-portable", "mini notebook", "minibook" a jiné. Změna nastala v březnu 2008, když Intel na své tiskové konferenci představil úsporný a levný procesor Atom. Zařízení postavená na Atomu pak Intel pojmenoval právě slovíčkem "netbook", aby usnadnil jejich zařazení nejen u odborné, ale zejména běžné veřejnosti.

ASUS Eee PC 701
ASUS Eee PC 701

Ovšem Intel slovíčko "netbook" nevymyslel, na což byl upozorněn některými novináři již na oné tiskové konferenci. Netbook je totiž registrovaná značka společnosti Psion a některým bylo již tehdy jasné, že tímto počínáním mohou vzniknout jenom problémy. Intel však nadále pokračoval v propagování malých a levných notebooků coby netbooků, a tento pojem se nebývale rychle ujal prakticky po celém světě.

V následujících měsících po uvedení Atomu jsme se stali svědky skutečného růstu nabídky malých notebooků, kdy prakticky každý výrobce představil minimálně jeden model z této kategorie. ASUS sice dál propagoval své výrobky bez konkrétního zařazení, pouze jako Eee PC, nicméně mnozí výrobci a také prodejci začali veřejně používat označení "netbook". Psion mezitím vyčkával, jak se bude situace nadále vyvíjet a zda-li je jeho značka "Netbook" skutečně ohrožena. Ke konci roku 2008 se Psion rozhodl, že v rámci zachování své značky je čas začít jednat.

logo procesoru Atom

První Netbooky už v roce 1999

Nejdříve se na chvíli vraťme několik let zpátky, abychom se podívali na prvotní vývoj "skutečných" Netbooků. Tuto ochrannou známku si Psion zaregistroval již v roce 1996 na mnoha územích, včetně Evropy a USA. První stejnojmenné zařízení uvedl Psion na trh v roce 1999, ovšem po čtyřech letech s výrobou aktuálního modelu Netbook Pro přestal, protože byly ukončeny dodávky jednoho z klíčových čipů nezbytných pro výrobu. Psionu se zřejmě nepodařilo sehnat adekvátní náhradu, a proto se rozhodl jenom doprodávat dosud vyrobené Netbooky. Dojmy z Psionu Netbook Pro si můžete přečíst v naší recenzi "PSION Netbook PRO - luxusní PDA".

Skladové zásoby ale musely být velké, protože když Psion ke konci loňského roku poprvé upozornil na porušování práv vůči jeho ochranné značce, zároveň uvedl, že Netbooky stále prodává a tudíž je označení Netbook i po letech aktivní. Zajímavostí je, že na stránkách Psionu je Netbook Pro veden v sekci "Discontinued Products" neboli zařízení, jejichž prodej byl ukončen. Své tvrzení o stále probíhajících prodejích doložil Psion v letošním roce tabulkou tržeb z prodeje Netbooků a jejich příslušenství za jednotlivé roky:

tržby Psionu z prodejů Netbooků

K prvnímu kroku v rámci obrany své ochranné známky se Psion odhodlal v prosinci 2008. Tehdy rozeslal upozornění klíčovým výrobcům a prodejcům, že "Netbook" je registrovaná ochranná známka, a také žádost, aby toto označení přestali používat. Psion rovněž kontaktoval některé webové stránky, které si zaregistrovaly doménu obsahující slovní spojení obsahující "netbook". Mnozí nebrali upozornění Psionu příliš vážně, ovšem když letos v únoru zakázal Google ve svém reklamním systému AdWords inzeráty, které neoprávněně používaly termín "Netbook", spustila se okamžitě vlna diskuzí na toto téma.

Následně se objevila organizace s výstižným názvem Save The Netbooks (Zachraňte netbooky), v jejímž plánu bylo podat žalobu na Psion s odůvodněním, že pojem "netbook" se již stal běžně užívaným a Psion jej stejně dlouhou dobu nevyužívá. V této akci je však předstihl někdo úplně jiný. Jako první podala žalobu na Psion společnost Dell, přičemž její důvod byl v podstatě stejný jako u organizace Save The Netbooks. Nedlouho poté následoval kroky Dellu samotný Intel, který rovněž podal na Psion žalobu. Jak se dalo očekávat, Psion se pochopitelně začal bránit a pro změnu zažaloval Intel. Podle Psionu se totiž nestal pojem "netbook" běžně užívaným označením, navíc v době prvního užití Intelem byla ochranná známka stále aktivně používána Psionem.

MSI Wind U100
MSI Wind U100

Ačkoliv Psion nepožaduje po výrobcích ani prodejcích dosud používajících označení "netbook" žádnou náhradu, pokud začnou do konce letošního března používat jiný název pro malé notebooky, u Intelu je tomu jinak. Psion po něm požaduje náhradu za "veškeré způsobené škody", kterou by měl tvořit příjem Intelu z prodejů souvisejících s netbooky a další odškodné. V konečném důsledku by se mělo jednat o vysokou částku přibližně 1,2 miliardy amerických dolarů. K tomu Psion požaduje, aby mu Intel předal doménu www.netbook.com, kterou si zaregistroval.

Kdo bude vítězem?

Rozuzlení této situace je nyní v rukách soudu, pokud tedy dříve nedojde mezi žalovanými stranami k nějakému mimosoudnímu vyrovnání. Možná se do sporu přidá ještě další strana, případně někdo z dosavadních žalujících ustoupí, to je ale v současnosti nemožné předvídat. Psion odmítl komentovat, zda-li chystá nástupce svého Netbooku Pro, čímž by jistě mohl mnohé změnit.

Jak jste si jistě mohli všimnout, také na NOTEBOOK.cz jsme před nedávnem přestali používat výraz "netbook", který postupně vystřídalo označení "malé notebooky". Ač jinak pojmenované, stále se jedná o stejnou kategorii mobilních zařízení. Uvidíme, k jakým názvům se přikloní ostatní výrobci, magazíny a prodejci. Zřejmě se však jen tak nedočkáme jednotného názvu, jako tomu bylo doposud právě s "netbooky".

Zdroj: psionteklogix.com, engadget.com, arstechnica.com

Ostatní

Diskuse