Co nás čeká v roce 2011 mezi notebooky

12. 1. 2011 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: František Doupal

Je začátek roku, což svádí k tolik oblíbeným spekulacím. Pojďme si trochu zaspekulovat i my a pokusme se předpovědět, co nás během následujících 12 měsíců může v oblasti notebooků potkat.

Co nás čeká v roce 2011 mezi notebooky

Některé z bodů, o kterých si na přečtete na následujících řádcích, jsou sázkou na jistotu - Intelu jeho prvenství nikdo nevezme, další úspěšné tažení Androidu také není těžké uhádnout, tablety se také budou prodávat jistě ve velkých množstvích. S některými body si ale tak jisti být nemůžeme. Do jaké míry se naše předpovědi naplní se ale dozvíme až za rok.

Intel si se svými procesory udrží výsostní postavení

Intel Sandy Bridge

Procesory Intel zcela opanovaly notebooky již v minulých letech, a i přes veškerou snahu hlavního konkurenta – společnosti AMD – tomu v letošním roce nebude jinak. Po úspěšných sériích Core 2 Duo a a novějších Core iX se v těchto dnech začínají na trhu objevovat aktualizované modely z rodiny Sandy Bridge. Sandy Bridge je název architektury již sedmé generace platformy Centrino). Spolu s novými procesory přijde také nová čipová sada i patice pro jejich usazení. Z pohledu uživatele bude největším přínosem kromě zhruba třetinového zvýšení výkonu zejména vylepšené integrované grafické jádro.

Příchod AMD Fusion

AMD Fusion

O AMD Fusion – tedy spojení procesoru a integrovaného grafického jádra – se již nějakou dobu hovoří. V letošním roce se s ním konečně setkáme, první notebooky osazené vnitřnostmi založenými na této platformě se začnou prodávat v lednu letošního roku. Ve spojitosti s AMD Fusion se hovoří o tzv. APU – takto AMD nazývá spojení procesoru a grafické karty. Díky kombinaci procesoru na architektuře x86 bude možné používat systémy Windows i Linux, grafické jádro s podporou DirectX 11 pak bude svůj výkon propůjčovat pro paralelní výpočty, čímž dojde ke značnému zvýšení celkového výkonu, protože přes procesor se budou řešit jen ty činnosti, které nezvládne grafický čip. Platforma Fusion již brzy nabídne několik sérií procesorů – např. Ontario a Zacate jako konkurenci pro Atomy nebo Liano do běžných notebooků. Právě kategorie menších notebooků bude první oblastí, kde se dá s masivnějším pronikání AMD Fusion počítat.

V čem se AMD Fusion liší od řešení společnosti Intel, které se také chlubí procesory s integrovaným grafickým jádrem? Rozdíl je značný – Intel u stávající generace procesorů pouze umístil dva čipy – CPU a GPU – do jednoho pouzdra. V případě AMD Fusion se jedná o jedno jediné jádro, které zvládá zastoupit obě tyto činnosti, což ale Intel Sandy Bridge nabídne také.

Android 3.0 bude pokračovat v úspěšném tažení

Android 3.0 HoneyComb

V letošním roce bychom se také měli dočkat operačního systému Google Android ve verzi 3.0. Výrobce slibuje, že bude konečně připraven pro nasazení na přístrojích s velkými displeji – tedy typicky tablety. Současná verze systému je na těchto přístrojích sice používána již dlouho, některé její vlastnosti však nejsou pro tyto přístroje právě vhodné, což dokazuje použitelnost většiny z nich. I v současnosti lze sice nalézt výjimky (příkladem budiž Samsung Galaxy Tab či Dell Streak), celkově však musíme doufat ve zlepšení.

Příchod další vlny tabletů – šílenství pokračuje, kvalita bude otázkou

Dell Streak

Nástup tabletů lze zejména díky příchodu iPADu datovat již do uplynulého roku, přesto tabletům jako celku bude patřit spíše rok letošní. Většina významnějších výrobců (Asus, Acer, Lenovo, Motorola, BlackBerry, Panasonic atd.) se svými modely totiž přijde na trh až v letošním roce. A dá se očekávat, že právě tito velcí výrobci na trh uvedou odladěná a dobře použitelná řešení. Drtivá většina tabletů, se kterými se můžeme setkávat v současné době, totiž pochází z dílen asijských výrobců druhé kategorie a na jejich provedení je to bohužel dost poznat. Přesto je zřejmé, že se i nadále budeme setkávat s celou řadou zařízení pocházejících z různých částí světa a rozpoznání těch kvalitnějších možná nebude úplně jednoduché.

Nárůst popularity 3D a Blu-ray

3d notebook

I v tomto případě se jedná o něco, s čímž se můžeme již nějakou tu dobu setkávat. Ale právě v letošním roce by mohlo dojít k rozšíření těchto technologií i do notebooků většího počtu běžných uživatelů. Pomalu, ale jistě se totiž rozšiřuje nabídka nejen běžných Blu-ray titulů, ale i 3D titulů, které jsou již na těchto discích také distribuovány. 3D je dnes ve spotřební elektronice také zcela jasným trendem, proto se dá očekávat, že se jej výrobci budou snažit tlačit (a to samozřejmě nejen v případě notebooků). Ruku v ruce by tak tyto technologie mohly slavit úspěch, na který již delší dobu čekají.

Další odklon ke Cloud Computingu a webovým službám

Cloud systém EyeOS

I Cloud Computing je rozpoznatelným trendem, který nastartoval již dříve, ale právě letošní rok by se mohl postarat o jeho zpopularizování mezi běžnými lidmi. Ačkoli se zatím pravděpodobně nebude jednat o případ nasazení „on-line“ operačních systémů, jak by si zcela jistě přál Google horečně připravující svůj Chrome OS. Tento prostor bude zatím okupován spíše dílčími službami všech možných typů. Ostatně i webová verze populárních Microsoft Office může být jasným důkazem. Nejde ale pouze o Office, přes web lze nyní dělat obrovskou řadu činností, mezi které patří např. i práce s multimédii, zálohování a ukládání souborů, provádění nejrůznějších výpočtů, plánování cest apod. V řadě případů se navíc jedná o povedené služby, takže je zcela logické, že např. kvůli činnostem, které neprovádíme až tak často, nebudeme do počítače rovnou instalovat další program, ale potřebnou akci provedeme v podobně jednoduché webové aplikaci.

Stírání rozdílů mezi přístroji

Lenovo IdeaPad U1

Rozdíly mezi přístroji se stále zmenšují – příkladem budiž chytré telefony a tablety – kde často rozhoduje jen několik palců navíc v úhlopříčce displeje. Jinak jsou to totožná zařízení. Dalším příkladem mohou být tablety, které lze připojením klávesnice proměnit v notebook – obzvláště, pokud na nich běží operační systém Windows. Z některých malých počítačů lze jednoduše vytvořit stolní počítač jejich připojením k dokovací základně, na kterou jsou připojeny všechny ostatní periferie. A co notebook se dvěma displeji – poslouží stejně dobře jako počítač, tablet, čtečka či multimediální přehrávač. A co tablet, na kterém sledujete digitální televizní vysílání? Jistě by se daly najít i další příklady, kdy dochází ke stále většímu stírání rozdílů mezi jednotlivými kategoriemi zařízení.

Nástup nových rozhraní, ústup některých současných

USB 3.0

Jako téměř jistý se jeví nástup USB 3.0, které se z vyšší a střední kategorie bude dostávat i do kategorie těch nejlevnějších počítačů a netbooků. Dalším standardem, se kterým se budeme setkávat stále častěji, je pak jistě bezdrátové Bluetooth 3.0. Trochu otázkou je nástup rozhraní Wi-Fi Direct, v praxi se však zatím příliš neobjevuje, tím spíše pak v případě notebooků. Z obrazových rozhraní lze pak počítat i s postupným rozšiřováním DisplayPortu, případně jeho zmenšené varianty.

Ústup lze naopak očekávat v případě analogového VGA konektoru, se kterým příliš nepočítají moderní platformy. Komplikace to bude zejména v připojování notebooku ke starším projektorům, které se stále vyskytují docela často. Dalším takovým rozhraním by se mohl stát FireWire, který však nikdy nepatřil k hojně osazovaným konektorům. Otázkou je také budoucnost rozhraní ExpressCard, které ztrácí své uplatnění – většinu zařízení, pro jejichž připojení je toto rozhraní vhodné, výrobci již většinou integrují přímo do notebooků.

Ústup optických mechanik

Externí DVD mechanika

V kategorii netbooků a notebooků s úhlopříčkou displeje do 12ti palců se s optickými mechanikami setkáváme již opravdu jen zcela výjimečně. V noteboocích s displeji o úhlopříčce 13 palců se s optickou mechanikou setkáváme častěji, rozhodně ale není pravidlem. A dá se počítat s tím, že i u těchto počítačů se s ní budeme setkávat stále méně. Optická mechanika – a stále častěji spíše její Blu-ray varianta – tak do budoucna zůstane pravděpodobně spíše v 15,6“ počítačích a větších, které budou sloužit jako domácí multimediální centra a herní stanice.

Ostatní

Diskuse