Rozhovor: Jakub Vágner - s notebookem na ryby

16. 12. 2011 07:30    Rubrika: Ostatní    Autor: Viktor Péder

Jakub Vágner je zřejmě nejznámějším českým rybářem současnosti. Na cestách tráví hodně času a jako většina z nás i on využije ke své každodenní činnosti notebook. Podařilo se nám získat exkluzivní rozhovor o tom, jaký notebook používá a co se mu při jeho cestách přihodilo. Času bylo jen velmi málo, ale pár odpovědí na dotazy jsme dostali.

Rozhovor: Jakub Vágner - s notebookem na ryby

Ne každý uživatel notebooku se zajímá o rybaření a nemusí sledovat televizi. Můžete v krátkosti shrnout, čím se vlastně zabýváte?

Během roku jsem prakticky 10 měsíců na cestách. Loni jsem se věnoval natáčení pořadu pro National Geographic Channel s názvem „Fish Warrior“ (Rybí bojovník) a v současnosti buď natáčím pořad pro Českou televizi „Rybí Legendy Jakuba Vágnera“, nebo se věnuji extrémním rybářským expedicím s klienty (www.vipfishingtrips.com).

Takže když přijedete do Čech, dáte si 2 měsíce volna?

Když jsem v Čechách, pořádám přednášky pro veřejnost a pro základní i střední školy.

Naše čtenáře bude myslím nejvíce zajímat, jaký používáte notebook.

Používám notebook FUJITSU Lifebook E780 a mám ho u sebe vlastně neustále. Na mých přednáškách je samozřejmostí, ale osvědčil se i při mých náročných expedicích.

Kde všude s Vámi už váš notebook byl?

Kromě půlky Evropy a USA už se mnou byl např. v Indii, na hranici Ruska s Mongolskem, v Brazílii a Ekvádoru. Jako můj první notebook „přežil“ jak pro člověka, tak i pro elektroniku obtížně snesitelné podmínky při mém pobytu v amazonském deštném pralese, kde vlhkost vzduchu pravidelně dosahuje až 96 %.

Jak v takových končinách svůj notebook zásobujete energií?

Jako zdroj energie používáme dynamo domácí výroby, takže někdy točíme kličkou i 2 hodiny denně, ale pak mohu například psát scénáře pro své pořady nebo z fotoaparátu stáhnout nejnovější fotky a ukázat je například indiánům.

Když mluvíte o indiánech, máte spojenu s notebookem nějakou veselou "historku z natáčení"? :)

Při mé poslední expedici hluboko v deštném pralese jsem indiánům půjčil Lifebook s otevřeným prohlížečem fotek. Ukázal jsem jim, jak fotky posouvat šipkou dolu. Za pár hodin jsem se vrátil z natáčení a oni si stále prohlíželi tu samou fotku a neustále se tomu smáli. Ale není divu, pro indiány je i setkání s „bílou tváří“ prakticky blízké setkání třetího druhu.

Ostatní

Diskuse