Výběr notebooku - situace na trhu a základní dělení

7. 12. 2011 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: František Doupal

Výběr přenosného počítače je rok od roku složitější. Spolu s postupným snižováním cen se současně výrazně rozrůstá jejich nabídka a zorientovat se v desítkách či stovkách nejrůznějších značek a konfigurací není vůbec jednoduché. Zejména méně technicky zdatní uživatelé mohou mít ze současné nabídky přenosných počítačů doslova závratě. Na následujících řádcích nastíníme současnou situaci a poradíme několik základních kroků, jak při výběru správného notebooku postupovat.

Výběr notebooku - situace na trhu a základní dělení

V dnešní části krátkého seriálu se podíváme na rozdělení notebooků dle jejich zaměření a nasazení, příště si popíšeme a vysvětlíme jejich hardwarové parametry.

U většiny uživatelů budou pravděpodobně hrát při výběru nového notebooku roli dva nejdůležitější aspekty, a to cena a plánované využití přenosného počítače.

V dnešní době jsou notebooky dostupné opravdu pro každého. Notebooky vhodné pro běžnou nenáročnou práci (internet, e-mail, práce s dokumenty, prohlížení fotografií, sledování filmů, vedení účetnictví apod.) je možné sehnat do 10 000 Kč vč. DPH, a to aniž by bylo nutné dělat výraznější kompromisy vzhledem k výbavě, ergonomii nebo kvalitě zpracování.

V případě mini notebooků je možné nový kousek pořídit již za ceny nižší než 5000 Kč vč. DPH, a to včetně operačního systému.

Pokud bychom se měli podívat na opačný konec spektra, můžeme se dostat až do závratných výšin desítek až stovek tisíc Kč. Zde se můžeme setkat s tím nejlepším, co je možné pořídit. Takové počítače nabídnou špičkové displeje, skvělý výpočetní i grafický výkon, široké možnosti konektivity, důkladné zabezpečení, nejrůznější typy záruk apod. Pro běžného člověka jsou však cenově nedostupné a lze říci, že i zbytečné. Profesionálové ale budou rozhodně spokojeni.

Dell Precision M6400

Někde mezi těmito dvěma extrémy, v cenové hladině od zhruba 10 000 Kč vč. DPH až do zhruba 40 – 50 000 Kč vč. DPH se nachází většina dnešní tržní nabídky, která je neskutečně široká. Můžeme zde najít kancelářské notebooky s nenápadným designem, výkonné herní počítače plné nejrůznějších světýlek s 3D displeji, dobře vybavené multimediální počítače s pokročilými audio systémy a skvěle přenosné a tenké modely s luxusním designem. Najdeme zde malé notebooky s úhlopříčkou 12 palců i podstatně větší kousky s úhlopříčkou 17 palců i větší. Najdeme zde tablety. Najdeme zde modely připravené nahradit stolní počítače. A takto bychom mohli pokračovat ještě dlouho.

První vodítko bude samozřejmě cenové. Pokud máme pevně daný rozpočet, budeme se muset vejít do jeho mantinelů. Dnes lze ale i v rámci rozumně nastavených cenových požadavků (obzvláště pokud porovnáváme dnešní ceny s cenami i jen o několik málo let staršími) vybírat z široké skupiny notebooků.

Jak se v tom všem tedy zorientovat?

Pokud ponecháme stranou cenové kritérium, kterému jsme se věnovali v minulých odstavcích, bude určitě nejlepší, když si dobře rozmyslíte, co na takovém notebooku budete nejčastěji provádět. Podle toho se totiž výrazně odvíjejí parametry, které by měl notebook splňovat.

Důležité je uvědomit si, co od jakých notebooků můžete čekat, a snažit se vyhnout zklamání v pozdějších fázích používání notebooku. Podle požadavků na funkční využití notebooku, styl jeho používání a výbavu, kterou by měl notebook splňovat, je možné využít orientační dělení zhruba na tyto kategorie (dělení rozhodně není definitivní, některé přenosné počítače mohou zároveň zapadat do několika kategorií a v některých případech může být hranice mezi nastíněnými kategoriemi velmi tenká a nezřetelná – dělení tedy berte pouze jako základní, abychom se pro začátek lépe zorientovali):

  • Mini notebooky (netbooky)(cca od 5000 Kč vč. DPH)
  • Základní kancelářské notebooky (cca od 10 000 Kč vč. DPH)
  • Herní a multimediální notebooky do domácnosti (cca od 12 000 Kč vč. DPH)
  • Notebooky s důrazem na mobilitu a rozměry (cca od 20 000 Kč vč. DPH)
  • Stylové (exkluzivní) notebooky (cca od 20 000 Kč vč. DPH)
  • Profi (business) notebooky (cca od 15 000 Kč vč. DPH)
  • Náhrada za stolní počítače „DTR“ (cca od 30 000 Kč vč. DPH)
  • Další - konvertibilní notebooky, odolné notebooky,“konfigurovatelné“ notebooky apod.
  • Tablety

Naštěstí lze dnes již prohlásit, že se není nutné rozhodovat mezi mobilitou a výkonem. Nově nastupující technologie v moderních procesorech a kombinovaných (přepínatelných) grafických kartách totiž umožňují dle potřeby poskytnout výkon (pro náročnější činnosti) i dobrou výdrž při práci na baterie (kdy se využije úsporný režim procesoru a integrované grafické jádro). Samozřejmě to opět neplatí vždy - pokud si při práci na baterie spustíte hru, nemůžete počítat s výdrží delší než několik desítek minut. Tento kompromis ale zdaleka není tak výrazný jako dříve. I výkonné notebooky dnes při troše snahy ze strany uživatele mohou běžet dlouhé hodiny bez nutnosti je připojovat ke zdroji elektrické energie.

Mini notebooky

Obecně lze říci, že do této velmi specifické kategorie spadají nejmenší a nejlevnější dostupné notebooky. Oproti dřívější době je dnes možné koupit již jen modely s 10'', případně 11,6'' úhlopříčkou displeje. Tyto počítače jsou vhodné pro uživatele, kteří počítají s jejich častým přenášením a vystačí si opravdu pouze se základními činnostmi. Mezi jejich výhody většinou patří dostatečný (i když omezený) výkon a dlouhá výdrž na baterii, na tu však pozor – některé modely mohou být osazeny akumulátory se třemi články, jejichž výdrž je pak nižší. Tyto počítače jsou ideální pro psaní poznámek, prohlížení nenáročných internetových stránek, vyřízení elektronické pošty v terénu apod. Jedná s o ideální doplněk ke stolnímu počítači, na kterém uživatel provádí většinu běžné práce na PC s tím, že netbook si vezme např. do školy či na delší cestu vlakem.

Acer Aspire One

V nabídce je dnes možné najít i menší počítače s relativně výkonnějším hardwarem (od AMD), které jsou vhodné i pro náročnější činnosti (např. přehrávání HD videa či hraní starších jednoduchých her), které většinou nabídnou i digitální obrazový výstup pro připojení k monitoru. Takovéto modely je pak možné využít i seriózněji.

Zejména modely s procesory Intel Atom spolu s integrovanou grafikou Intel GMA a jejími variacemi jsou většinou opravdu vhodné pouze na velmi nenáročnou práci. Zde můžete zapomenout nejen na téměř všechny možné hry, ale také na přehrávání flash videa nebo videa ve vyšším rozlišení. I základní operace typu rozbalování ZIP archivů či základní úpravy fotografií zde mohou trvat déle, než bývá běžné. Pokud si výkon nedokážete představit, ale víte, že by se vám něco takového hodilo, bude lepší si jej před koupí někde vyzkoušet (netbook má určitě někdo ve vašem okolí, případně také můžete navštívit některou ze specializovaných prodejen).

Důležité je pamatovat na to, že tyto počítače mají několik základních omezení. Pokud pomineme nižší výkon, který nebude pro plánované použití limitem, musíme počítat s nižším rozlišením displeje (na takovýto displej se vejde méně informací) a absencí optické mechaniky (jejíž praktické využití je dnes stejně stále menší).

Základní kancelářské notebooky

Do kanceláří, menších podniků a případně i domácností (dle žargonu výrobců SMB/SOHO segment trhu), kde bude notebook sloužit převážně pro práci s dokumenty, internetem, elektronickou poštou, účetnictvím a evidencí zboží, jsou dnes svým výkonem dostatečné i ty nejlevnější modely (stačit určitě bude dvoujádrový procesor doplněný o minimálně 2 GB RAM). V tomto segmentu je dnes velká řada modelů různých velikostí a designů podle představ uživatele. Obecně se u tohoto typu využití bude určitě hodit zejména větší displej (s úhlopříčkou 15,6 palců a více) a plnohodnotná klávesnice s numerickým blokem. Velikost pevného disku, množství rozhraní či výdrž při práci na baterie nehrají v tomto případě důležitou roli.

Herní a multimediální notebooky (do domácnosti)

Pomalu ale jistě se dostáváme k té zajímavější části současné nabídky. Hlavní náplní těchto notebooků bude přehrávání filmů a seriálů, práce s fotografiemi, poslech hudby či nějaké to hraní, díky vysokému výkonu je jejich využití většinou již značně univerzální a svého majitele nebudou při drtivé většině běžných činností nijak omezovat. Výše zmiňované kancelářské činnosti pak zvládnou „levou zadní.“

Toshiba Qosmio

Většina notebooků v této kategorii nabídne displej s úhlopříčkou minimálně 15,6 palců. Další výbava je již závislá od ceny. Setkat se můžeme s různě výkonnými procesory i grafickými kartami, s pevnými disky s kapacitou 500 GB a více, různě povedenými audio systémy, s povětšinou širokou nabídkou rozhraní (včetně USB 3.0). Některé modely nabídnou displej s podporou 3D zobrazení, Blu-ray mechaniku, vestavěný televizní přijímač, dálkové ovládání a další komfortní výbavu.

Notebooky na časté cestování a stylové (exkluzivní) notebooky

Některé notebooky přeci jen cestují častěji než jiné. Na co tedy dávat pozor u počítačů, u kterých se počítá s častějším cestováním? Sledovat bychom měli zejména parametry jako je velikost a hmotnost, kvalita zpracování, zabezpečení a výdrž baterií.

Na cestách většinou není tolik důležitý výkon (pro většinu činností jej budeme mít vždy dostatek – profesionálové sáhnou jinam), mnohem důležitější je, kolik notebook váží (mezi 1,3 a 2,5 kg je v praxi velký rozdíl), jak je velký (12,5 palce zabere méně místa než 15,6 palce) a jak dlouho vydrží (s čímž souvisí nutnost nosit – případně nenosit – adaptér, který je často také docela těžký). Kvalitní zpracování by mělo být zárukou toho, že notebook vydrží alespoň po dobu záruky.

Během cestování se také podstatně zvyšuje riziko ztráty počítače (zapomenutí, krádež apod.). Zejména pokud jsou v počítači citlivější údaje, bude se hodit některá z forem zabezpečení – ať se jedná o šifrování dat, čtečku otisků prstů, vestavěný TPM modul apod.

Apple

Hodit se může připojení k internetu – pokud jej využijete, je dobré poohlédnout se po modelu s vestavěným datovým 3G modemem, připojování prostřednictvím mobilního telefonu není tak pohodlné, v nouzi se ale dá také využít. Alternativou k vestavěnému modemu může být modem připojený skrze USB port.

Právě sem je možné zařadit také notebooky označované jako Ultrabooky, které se právě v současné době dostávají na trh. Ultrabook je kategorie definovaná společností Intel, a aby se mohl počítač tímto označením pochlubit, musí splňovat několik kritérií, mezi které patří např. nízká hmotnost, malá tloušťka, procesor Intel nebo rychlý start operačního systému.

Do kategorie menších notebooků většinou zároveň spadají i "designové" modely, ačkoli to samozřejmě neplatí paušálně. Otázky designu a exkluzivity jsou však velice subjektivní, takže poskytnout zde nějaké praktické rady je docela složité. Určitě je možné říci, že u některých výrobců je hledání pěkného počítače snazší než u ostatních. Obzvláště zde se pak vyplatí sledovat nejrůznější limitované edice, které se čas od času objevují i na českém trhu.

Profesionální (business) notebooky

Do kategorie profi notebooků patří přístroje, u kterých se počítá s využitím v profesionálním businesss a podnikatelském sektoru. Takový počítač by měl spíše než výkon mít kvalitní provedení (dá se počítat s častější přepravou na služebních cestách apod.) a poskytnout dobré zabezpečení (kvůli citlivým datům), delší výdrž na baterie a často také širokou konektivitu (včetně 3G modemů nebo starších rozhraní kvůli zachování zpětné kompatibility).

U profi notebooků nehraje příliš důležitou roli design, majitelé spíše ocení konektor pro připojení počítače k dokovací stanici, možnost rozšíření záruky (různé typy – servis poškozeného počítače u zákazníka, krytí náhodného poškození apod.) či širokou nabídku příslušenství (doplňkové baterie apod.). Zaměstnance IT oddělení potěší možnosti centrální (vzdálené) správy přístrojů a možnost jejich zablokování, vymazání či lokalizování v případě ztráty nebo krádeže.

Lenovo ThinkPad T400

Zejména u modelů, kde se počítá s využitím pro grafiku, CAD a další podobné činnosti, by si měl dát uživatel při výběru pozor na displej a grafickou kartu. U dražších modelů je možné vybírat z různých alternativ displejů (lesklé panely, matné panely, panely s vyšším rozlišením, IPS panely s vyšší barevnou hloubkou apod.) a grafických karet (profesionální grafické karty společností AMD (Fire) i NVIDIA (Quadro) nabídnou ve specializovaných aplikacích vyšší výkon než jejich běžné ekvivalenty). Často se zde využívají také rychlá SSD, protože v tomto případě není většinou potřebný velký úložný prostor, ale spíše větší rychlost odezvy.

Do této kategorie je možné zařadit i "workstation" - pracovní stanice. Ty jsou určeny již náročnějším zákazníkům, kteří využijí výkonné dvoujádrové či čtyřjádrové procesory, velké množství RAM, velký úložný prostor (někdy nabízí i více pevných disků zapojených do RAID pole či kombinaci HDD a SSD) a výkonnou grafickou kartu. Velký důraz se vyplatí i tentokrát dát na displej, kde se při vyšších úhlopříčkách může hodit vyšší rozlišení (minimálně 1600 x 900, ale příjemné může být i Full HD rozlišení, tedy 1920 x 1080 bodů).

Náhrada za stolní počítač (DTR)

Jako DTR (tedy DeskTop Replacement) označujeme notebooky, jejichž posláním je co možná nejlépe nahradit klasický stolní počítač (co se ergonomie, konektivity i dalších vlastností týče – samozřejmě v rámci možností). Většinou sem spadají notebooky s úhlopříčkou displeje 17 palců a více.

Výbava a další vlastnosti se odvíjejí od ceny. V případě základních modelů nemůžeme očekávat zázraky, dražší modely kromě lepšího výkonu dostatečného i pro hraní her nabídnou i rozšířenou konektivitu (vhodnou např. pro připojení digitální kamery, rychlého externího disku apod.) či vestavěný televizní DVB-T tuner apod. Hodit se může dle zaměření uživatele i Blu-ray mechanika.

Příliš důležitou roli naopak nehraje výdrž baterie, protože se počítá s tím, že počítač bude trávit většinu času na jednom místě. V případě potřeby lze i zde nalézt modely s výdrží až několik hodin.

Další

To ale není vše. Na trhu lze najít několik dalších skupin přenosných počítačů.

Do první můžeme zařadit odolné notebooky určené pro nasazení v terénu a dalších náročných podmínkách. Tyto notebooky jsou spíše vzácností a na jejich výrobu se soustředí pouze několik málo výrobců, pro řadu uživatelů ale mohou být nenahraditelné. U takovýchto počítačů rozhodně nehraje roli design ani výkon ((což může být v řadě situací diskutabilní), ale spíše jejich provedení, odolnost proti vodě, prachu, pádu apod. Řada z nich splňuje nejrůznější vojenské a další kvalitativní standardy a s jejich zničením si budete muset dát skutečně dost práce.

Panasonic ToughBook CF-31

Takovéto počítače rozhodně nelze doporučovat běžným uživatelům (již kvůli ceně pohybující se v řádu desítek až stovek tisíc Kč), ale pro lidi pohybující se na stavbách, ve výrobních procesech či přímo v terénu mohou být nenahraditelné. A to i díky nejrůznějšímu příslušenství, vestavěné GPS apod.

Další specifickou skupinou tvoří konvertibilní tablety, což jsou notebooky vybavené otočným dotykovým displejem. Jejich rozšíření ale nikdy nebylo příliš vysoké a jejich využití zůstalo omezeno spíše na určité specifické činnosti, typicky lékařský sektor nebo průmysl.

Občas se můžeme setkat také s notebooky na míru. U většiny výrobců je zvykem, že dodává řadu různě pevně definovaných modelů, ze kterých si musí uživatel vybrat. Pak jsou (především malí) výrobci, kde je tomu naopak. Uživatel si vybere „šasi“ notebooku (dle požadované velikosti, designu apod.) a pak jej podobně jako v případě stavebnice osazuje komponenty, které si přeje – procesorem, pamětí, diskem či SSD, grafickou kartou, displejem, bezdrátovými kartami apod. Často je možné vybírat z různých druhů záruk. Takto sestavené notebooky mají výhodu v tom, že opravdu naprosto přesně poskytnou to, co uživatel požaduje, navíc je v jejich případech relativně běžně možné získat i hardwarové komponenty, které běžně v noteboocích ani nejsou dostupné (týká se třeba nejvýkonnějších grafických karet). Tyto skládané varianty jsou s ohromným výběrem konkrétních konfigurací velkých výrobců čím dál vzácnější.

Tablety

Specifickou, ale v poslední době velmi populární kategorii, tvoří tablety. Přestože se svým pojetím nejedná o notebooky, celá řada uživatelů je vnímá jako jejich alternativu. Navíc je pravdou, že se objevuje i několik modelů, ke kterým lze připojit externí klávesnici, díky čemuž z nich vznikne zařízení velmi podobné netbooku. Něktré také obsahují OS Windows 7.

Asus EEE Pad Transformer

Co tedy tablety jsou? Dobře přenosná zařízení ovládaná dotykovým displejem určená zejména ke konzumaci obsahu (internet, e-mail, fotografie, filmy, hudba, hry, mapy apod.), k jeho tvorbě spíše omezeně. Trhu dominují tablety se systémy iOS a Android, najít lze ale i několik dalších platforem (BlackBerry). Důležité je uvědomit si, že tato zařízení jsou technicky jinou platformou - takovým "velkým mobilním telefonem bez telefonu", který až na výjimky není kompatibilní s běžnými programy, jak je známe z PC.

Závěr

Jak můžete vidět – současná nabídka je skutečně široká a určit si základní požadavky, které na notebook máme, je téměř nezbytností. Výše naznačené rámcové skupiny by vám měly pomoci se základní orientací v současné nabídce, ve druhém díle článku si podrobněji rozebereme hardwarové komponenty, které se v současných noteboocích nacházejí, a prozradíme si, co zvolit pro tu kterou konkrétní činnost.

I při výběru notebooku (ostatně jako u řady dalších věcí) se vyplatí řídit se heslem: "Dvakrát měř, jednou řež." Na rozdíl od stolního počítače je zde téměř vše (v 90% procentech případů kromě pevného disku a RAM pamětí) napevno a již to nijak nezměníte (nebo pouze se velkým úsilím). Kromě komponent ovlivňujících výkon, jako je procesor a grafická karta (k čemuž se více dostaneme ve druhém díle článku), se tedy určitě vyplatí přemýšlet i nad velikostí notebooku a jeho hmotností, výdrží apod.

Ostatní

Diskuse