Android 4.1 Jelly Bean a další novinky, které si pro nás Google přichystal

18. 7. 2012 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: František Doupal

Android 4.1 Jelly Bean, Nexus 7, Nexus Q a Project Glass, to je seznam novinek, které si pro nás přichystal technologický gigant Google. Některé z nich příliš nepřekvapí, některé z nich si ale pozornost jistě zasluhují. Na následujících řádcích si je přiblížíme.

Android 4.1 Jelly Bean a další novinky, které si pro nás Google přichystal

Android 4.1 Jelly Bean

Právě v těchto dnech se dostává nejnovější verze operačního systému Android na první telefony. Možná je to i docela paradoxní vzhled k tomu, že velké množství přístrojů doposud stále čeká i na mnohem starší Android 4.0 Ice Cream Sandwich - ale to je z jiného soudku, nyní se pojďme podívat na novinky, která tato verze uživatelům přináší.

Pravděpodobně nejdůležitější inovací by mělo být výrazně lépe optimalizované prostředí a s tím související plynulejší a rychlejší reakce na jednotlivé pokyny. Toho by mělo být docíleno zejména zavedením grafické synchronizace jednotlivých prvků (60 Hz) a také schopností systému inteligentně předpovídat, co by asi uživatel mohl chtít v následujícím okamžiku udělat. Celkově by si měl v oblasti nový Android v oblasti grafické výkonu vést mnohem lépe.

Lepší (rychlejší) vykreslování by měl získat také vestavěný internetový prohlížeč, který dále získá podporu nových standardů včetně řady nových funkcí souvisejících s HTML5. Na druhou stranu však již nebude Android 4.1 podporovat Flash.

Vylepšen byl také systém dobře známých notifikací a možností notifikační lišty. Jednotlivé notifikace budou mít podstatně více funkčních i grafických možností a uživatel bude díky nic moci rovnou provádět řadu operací, aniž by musel spouštět aplikaci, která jednotlivým notifikacím náleží.

Widgety na pohotovostní obrazovce jsou dalším bodem, kde Google provedl určité úpravy. Nově se budou schopny přizpůsobit zbývajícímu místu na jednotlivých plochách a lépe spolupracovat při převracení orientace displeje z režimu na výšku do režimu na šířku a opačně.

Nativně bude nový Android podporovat také technologie NFC (prostřednictvím aplikace Beam) a Wi-Fi Direct. Vylepšena pak byla také práce s off-line mapami. Rozšíření se dotklo také multimédií, kdy bude systém podporovat více kodeků nebo např. nabídne i vícekanálový zvukový výstup skrze HDMI rozhraní.

Google také pozměnil systém stahování aktualizací pro aplikace z Google Play - ty nově nebude nutné stahovat kompletní, jako tomu bylo doposud, ale bude stačit stahovat pouze určité části aplikací, které prošly proměnou.

Toto samozřejmě není kompletní výpis novinek a změn, které se v novém Androidu udály, z uživatelského hlediska se však jedná o to nejpodstatnější, jinak bychom samozřejmě mohli pokračovat dále možná i desítek nebo stovek změn, které se však často týkají např. jenom vývoje nových aplikací nebo možností,

Nexus 7

O tom, že Google chystá ve spolupráci se svými partnery levný tablet, se spekulovalo již delší dobu. Ten se nyní stává skutečností, jmenuje se Nexus 7, vyrábí jej Asus, v USA se již prodává a pomalu se začíná objevovat také v nabídce českých obchodů.

Nexus 7 je kompaktní tablet se sedmipalcovým IPS displejem (1280 x 800 bodů) a hmotností 340 g. Jako první tablet vůbec se může pochlubit Androidem 4.1, o jehož chod se stará platforma NVIDIA Tegra 3 T30L se čtyřjádrovým procesorem taktovaným na 1,20 GHz. To vše pak doplňuje 1 GB RAM a 8 nebo 16 GB uživatelské paměti.

Jeho další výbavu tvoří kamera pro videohovory, Wi-Fi, Bluetooth, GPS a elektronický kompas, NFC nebo gyroskop. O napájení zařízení se stará Li-Pol akumulátor s kapacitou 4325 mAh a slibovanou výdrží až 9,5 hodiny.

Ve prospěch tohoto tabletu by měla hovořit zejména velmi nízká cena 199 USD (v ČR lehce přes 6000 Kč včetně DPH) schopná konkurovat i levným tabletům typu Amazon Kindle Fire, kterému by se Google zcela jistě chtěl přiblížit také co se týče prodeje multimediálního obsahu prostřednictvím obchodu Google Play.

Nexus Q

Pomalu se dostáváme k tomu zajímavějšímu. Nexus Q samotný Google označuje jako "první sociální streamovací multimediální přehrávač." Co si pod tím představit?

Zcela jistě designově velmi neobvyklý přístroj schopný bezdrátově streamovat multimédia z cloudu rovnou do vašeho obývacího pokoje za asistence tabletu nebo telefonu se systémem Android, přes který bude vše obsluhováno. Google vyzdvihuje zejména přímé přehrávání z internetu bez nutnosti cokoli stahovat, nastavovat či synchronizovat, což působí velmi lákavě.

A odkudže bude tento multimediální obsah čítající hudbu, filmy či televizní seriály pocházet? Samozřejmě z obchodu Google Play Store, kde ho již Google nabízí obrovské množství. Na druhou stranu ale bude možné na cloud nahrávat i vlastní hudbu a sledovat také videa nahraná na YouTube.

Další možností pak bude také přímé streamování obsahu z připojených zařízení (opět však pouze s Androidem), takže by nemělo činit problémy ani přehrávání multimédií z telefonů Vašich přátel apod.

V útrobách přístroje se ukrývá dvoujádrový procesor OMAP 4460 (dvoujádro Cortex A9 a grafika SGX540), 1 GB RAM, 16 GB flash paměti a upravený Android 4.0. Pro připojení televizoru je připraven microHDMI konektor, audio je možné propojit skrze optický výstup nebo audio jack, pro připojení k internetu a dalším zařízením nechybí ani Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth či NFC.

Nexus Q bude možné pořídit za 399 USD, v Čechách se však této možnosti pravděpodobně nedočkáme.

Project Glass

Project Glass není úplnou novinkou, ví se o něm již nějakou dobu, ale rozhodně také stojí za zmínku. Pod tímto označením Google skrývá svou snahu (a soudě podle toho, že vývojáři již mají možnost získat prototypy, dosti reálnou) o vytvoření brýlí s vestavěným počítačem. Ve své podstatě se jedná o brýle s vestavěnými průhlednými displeji, které dle potřeby zobrazují nejrůznější informace a vykonávají nejrůznější operace. Takto nějak by také mohla vypadat i pověstná rozšířená realita.

Technické specifikace a další podrobnější údaje v dnešní době prakticky vůbec nejsou k dispozici. Podle toho, co Google zveřejnil, je však pravděpodobné, že brýle budou obsahovat kameru a GPS, budou výrazně využívat lokalizačních funkcí, internetu a ovládat se budou hlasem. A podle všeho by se nemělo jednat např. o příslušenství k chytrému telefonu, ale o samostatné zařízení. Na trh se pravděpodobně nedostanou dříve než v roce 2014.

Zatím je také těžké soudit, co všechno budou takové brýle umět. Ono do finálního stádia mají ještě velmi dlouhou cestu, spoustu věcí však může naznačit video, které Google zveřejnil při představení brýlí, a které si můžete pustit níže.

Závěr

Některé z novinek společnosti Google se dostávají bezprostředně na trh (Android 4.1 je možné do některých telefonů stahovat již nyní), Nexus 7 je možné také již zakoupit, Nexus Q se na trh dostane již brzy, brýlím to však ještě potrvá. Ať jsou však tyto produkty v jakémkoli stádiu výroby či vývoje, určitě se jedná o zajímavá zařízení, která opět dokazují, že Google již dávno není pouze internetovou společností, ale přesahuje stále více i do řady jiných oblastí.

Zdroje: Webové stránky společnosti Google, www.techradar.com

Ostatní

Diskuse