Co přinesl rok 2011 mezi notebooky

4. 1. 2012 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: František Doupal

Tak jako se na přelomu roku bilancuje v mnoha jiných oblastech, neuškodí si krátce zrekapitulovat i dění v oblasti, kterou se zabývá náš server. I tentokrát jsme se dočkali mnoha zajímavých událostí, které určitě stojí za připomenutí.

Co přinesl rok 2011 mezi notebooky

A protože s notebooky a výpočetní technikou v dnešní době souvisí i mnoho dalších návazných oblastí, nezaměříme se přísně na dění pouze v této kategorii, ale podíváme se také na související dění mezi tablety a chytrými telefony.

"Nepřekonatelné" procesory Intel Sandy Bridge

Procesor Intel Sandy Bridge

Pokud se na oblast notebookových procesorů podíváme globálně, dá se říci, že zde se oproti předchozímu roku mnoho nezměnilo. Intel i díky uvedení nové generace procesorů "Sandy Bridge" bez zaváhání obhájil výsostní postavení.

Ve vyšší a střední třídě takřka nemá konkurenci, v nižších cenových kategoriích se mu pak zejména cenou a vyšším grafickým výkonem snaží konkurovat AMD. Intel je zkrátka v této oblasti v současné době na koni, a nedá se očekávat, že by mu v segmentu notebooků v brzké době měla vyvstat závažnější konkurence.

Nástup APU AMD Llano

AMD APU

Již z prvního bodu článku vyplývá, že AMD se muselo spokojit s pozicí tržní dvojky bez přílišných šancí ohrozit dominantní postavení společnosti Intel. I přesto však AMD nelze upřít i (dílčí) úspěchy, mezi které patří např. uvedení relativně oblíbené platformy AMD APU, která na jediném čipu přináší vedle procesorových jader i jádra grafická. Zejména v nižších cenových kategoriích tedy vznikla velmi zajímavá alternativa, po které se výrobci přenosných počítačů nebáli sáhnout.

AMD svá APU nabídlo v několika výkonových kategoriích vhodných od nejmenších mini notebooků až po relativně výkonné multimediální notebooky. Konkurovat Intelu mohlo zejména díky nižším cenám a lepšímu grafickému výkonu vestavěných čipů. Oproti dřívějšku se také podařilo snížit spotřebu, tudíž i stroje od AMD se již mohly pochlubit relativně dobrou výdrží při práci na baterie.

Nárůst reálné výdrže notebooků

Napájecí adaptér

A právě nárůst výdrže notebooků je jednou z ne sice tak marketingově zajímavých, ale o to praktičtějších změn, které jsme u notebooků v roce 2011 mohli zaznamenat. Díky tomu, že se i nadále úspěšně daří vylepšovat nejrůznější úsporné technologie na hardwarové i softwarové bázi spolu s tím, že velké procento dnes prodávaných notebooků nabídne možnost přepínání mezi integrovanou a dedikovanou grafickou kartou, se výdrž notebooků neustále zvyšuje. Průměrem se pomalu, ale jistě stává při nenáročné práci hranice pěti hodin, výjimkou však již dnes nejsou ani notebooky s výdrží sedm až osm hodin, někdy dokonce ještě víc.

Vznik nové kategorie notebooků, tzv. Ultrabooků

Toshiba Portégé Z830

Naopak marketingově velmi zajímavou událostí bylo ohlášení vzniku nové kategorie notebooků, tzv. Ultrabooků. Za touto iniciativou stojí společnost Intel, která stanovila přesné parametry, které musí takto označované lehké a tenké počítače orientované především na mobilitu splňovat.

Jedná se tedy o to, aby displej nebyl větší než 14 palců, tloušťka nepřekročila 20 mm, hmotnost nebyla vyšší než 1,4 kg a cena nepřekročila 1000 USD. Výdrž by pak měla být alespoň pět hodin a kvůli rychlosti odezvy by mělo být osazeno SSD. A protože se jedná o počin společnosti Intel, musí být logicky použit i procesor této značky.

Pokud se však na tyto parametry podíváme blíže, zjistíme, že se o nic až tak revolučního nejedná, protože s podobnými notebooky se můžeme u některých výrobců setkávat již delší dobu. I přesto se Ultrabookům obecně přiznává zajímavá budoucnost, protože zejména díky pevně stanovené cenové hranici by se i tento segment notebooků mohl stát dostupnější pro běžné uživatele.

Úspěch iPADu 2 a dalších tabletů

Apple iPAD 2

Kromě iPADu 2 se zákazníci dočkali v uplynulých 12ti měsících také řady dalších tabletů s celou řadou operačních systémů (jmenujme Android, BlackBerry OS, Web OS atd.). A uživatelé je kupovali. Po milionech kusů. Což opět dokazuje, že tablety nejsou pouhou nafouklou bublinou, pro mnoho lidí se totiž staly neocenitelnými pomocníky. Díky široké nabídce, která dnes čítá přístroje v cenách již od 3000 Kč, si navíc vybere skutečně každý. Právě tablety lze označit za začátek konce netbooků, které byly v kurzu několik posledních let.

Sbližování tabletů a notebooků

Asus EEE Pad Transformer Prime

Zajímavé byly zcela jistě také snahy některých výrobců stále populárnější tablety co nejvíce přiblížit stylu používání klasických notebooků. K většině tabletů velkých "značkových" výrobců (Samsung, Apple, Lenovo apod.) je možné dokoupit různé stojánky s klávesnicemi (o Bluetooth klávesnicích ani nemluvě).

Na další úroveň tuto integraci však posunul až Asus, který se svou řadou EEE Pad Transformer v podstatě vytvořit jakýsi "tableto-notebook." Řadě uživatelů tablety se svými mobilními systémy dostačují a právě klávesnice pro pohodlné psaní je jedním z předpokladů, díky kterým by mohl tablet u řady uživatelů notebook zcela nahradit. Úspěch Asusu Transformer toho je jasným důkazem.

Vzrůstající obliba ARM procesorů

ARM procesor

Nárůst popularity chytrých telefonů a tabletů zapříčinil také nárůst rozšiřování ARM procesorů, které v minulých letech zažívaly spíše úpadek. ARM procesory mají oproti běžněji využívaným x86 procesorům řadu výhod, které se odvíjejí zejména od nízké spotřeby při zachování rozumného výkonu.

ARM procesory již dnes nabízí řada významných společností, mezi které patří např. Texas Instrument, Samsung, Apple, Qualcomm či nově také NVIDIA nebo AMD. Důležitost této platformy navíc dokládá také to, že na ní poběží připravovaná Windows 8 společnosti Microsoft.

Dvoujádrové procesory a 3D displeje v chytrých telefonech a tabletech

LG Optimus 3D

Několikajádrové procesory i 3D displeje jsou v noteboocích již běžnou záležitostí, až v minulém roce se ale konečně začaly masově prosazovat i do chytrých telefonů a tabletů. I přes počáteční potíže s reálným využitím takovéhoto hardwaru (chyběl optimalizovaný software), na které první přístroje narážely, se určitě jedná o krok směrem vpředu. Teď již bude záležet pouze na vývojářích, jak se nabízených příležitostí chytnou.

Patentové spory

Samsung Galaxy Tab upravený pro německý trh

O patentové bouři, která se rozpoutala mezi společností Apple a řadou dalších výrobců, slyšíme téměř s každodenní pravidelností již nejen v IT či ekonomických médiích. Apple se soudí se Samsungem (kvůli designu telefonů a tabletů), Apple se soudí s Googlem (kvůli systému Android) a pokračovat bychom mohli dále. I přes určitá dílčí vítězství (Samsung například musel vytvořit speciální verzi svého Galaxy Tab pro německý trh) se většinou úspěch u soudů překlápí z jedné strany na druhou a zdá se, že finální verdikt je v nedohlednu.

Cloud

Apple iCloud

Vzrůstající zájem zaznamenaly i cloudové služby. Ne však díky takto založeným operačním systémům typu Google Chrome OS, které i přes snahu několika výrobců příliš úspěchu nemají, ale spíše díky nejrůznějším webovým úložištím a synchronizačním službám. Jako příklady mohou sloužit např. Apple iCloud, Windows SkyDrive či Dropbox, prostor na webových úložištích ale stále častěji ke svým přístrojům v ceně "přibalují" i samotní výrobci notebooků, chytrých telefonů či tabletů.

Závěr

Jak je vidět, rok 2011 rozhodně nebyl nudný. Právě naopak. Na své si navíc rozhodně nepřišli pouze nejrůznější počítačoví nadšenci či geekové, ale i běžní uživatelé, kterým nastupující přístroje a technologie opět dokázaly v mnoha oblastech zpříjemnit život. Nezbývá než si přát, aby alespoň podobně zajímavý byl i právě začínající rok.

Ostatní

Diskuse