Rozhovor: Erika Lindauerová, generální ředitelka HP pro ČR a SR

12. 11. 2020 06:20    Rubrika: Ostatní    Autor: Viktor Péder

Pro HP pracuje už 23 let, z toho 5 let v nejvyšší pozici. Rozhovor se týkal především notebooků, ale dotkli jsme se i aktuálního tématu COVID-19 a 5. výročí rozdělení společnosti Hewlett Packard na dvě samostatné jednotky. Mezi hlavní témata, současných i nadcházejících dní, patří zabezpečení dat.

Rozhovor: Erika Lindauerová, generální ředitelka HP pro ČR a SR

Můžete se prosím našim čtenářům krátce představit? Jaká je Vaše pozice ve firmě HP a co je Vaší pracovní náplní / starostí? Jak dlouho pracujete v HP a kde jste působila předtím?

Od roku 2015 jsem generální ředitelkou HP Inc. v České republice a na Slovensku. Aktuálně dočasně řídím i pobočku v Maďarsku. Moje předešlé role v HP před jeho rozdělením byly také v řídících funkcích. Od roku 2012 jsem vedla divizi tiskáren a osobních počítačů a byla jsem členkou představenstva společnosti Hewlett-Packard pro Českou republiku a Slovensko. Pokud bychom šli ještě více do minulosti HP, zastávala jsem vícero manažerských pozic v České republice a na Slovensku v segmentu tiskových řešení, např. category management, marketing, channel a distribuce. Suma sumárům jsem v HP už 23 let.

Proč jste se rozhodla pracovat v IT a proč právě HP?

Moje působení v IT začalo už v průběhu vysokoškolského studia, kdy jsem při škole pracovala v IT distribuci. Toto dynamické odvětví mě natolik oslovilo, že jsem mu zůstala věrná až dodnes.

Jaký notebook používáte na práci a doma? Jak často měníte notebooky?

Používám HP EliteBook x360 a jako žena pracující v IT mám kromě technických nároků na můj notebook i další, pro muže možná nepodstatné, požadavky, jako jsou velikost a váha. V práci a doma používám stejné zařízení, protože mi tento model plně vyhovuje. A jak často měním notebook? Vždy, když uvedeme nové modely, „musím je mít“, ale ve skutečnosti to není až tak často (úsměv).

Současné HP vzešlo z rozdělení firmy Hewlett Packard, co přineslo a odneslo? Jaké je Vaše ohlédnutí s odstupem času?

V těchto dnech oslavujeme pět let od rozdělení. Stále jsem přesvědčena, že šlo o dobré rozhodnutí. Díky rozdělení jsme flexibilnější a můžeme lépe reagovat na potřeby trhu. Svět IT se mění každý den a v současné koronavirové krizi to platí dvojnásob.

Tento rok výrazně zasáhl, do životů lidí na celé planetě, korona virus. Jak zasáhl do života HP?

Koronavirová epidemie se nás dotkla především organizačně. Prakticky všichni pracovníci celého zastoupení HP v České republice a na Slovensku přešli v březnu ze dne na den na home office a v tomto režimu pokračujeme i nadále. Navzdory těžké době mě ale potěšilo, jak jsme se ve firmě s nastalou situací vypořádali a navíc jsme mohli být oporou pro naše zákazníky i partnery. Pro velké firemní zákazníky jsme zdarma nabídli softwarové řešení HP Sure Click Pro, jež pomáhá chránit uživatele před hrozbami internetu. Pro obchodní partnery je zde nový program Amplify, jenž v sobě nese velkou dávku digitalizace, která je v těchto časech více než klíčová. A pro naše domácí zákazníky přinášíme stále nové produkty, které jim pomáhají vypořádat se s nástrahami doby – ať už jde o notebooky HP Pavilion pro studenty nebo o herní modely OMEN, zpříjemňující dlouhé chvíle strávené mezi čtyřmi stěnami.

HP bývalo ''vždy'' nakloněno spolupráci s AMD, které aktuálně vyrábí velmi konkurenční procesory. Jaký je současný stav a plánovaný vývoj spolupráce HP s AMD a Intel?

Vážíme si spolupráce se všemi partnery. Momentálně do našich zařízení instalujeme procesory AMD i Intel a plánujeme v tom pokračovat i do budoucna. Navzdory rostoucímu zájmu o procesory AMD někteří naši zákazníci dávají přednost značce Intel – snažíme se tedy o co nejširší nabídku konfigurací, abychom uspokojili preference všech uživatelů.

V čem vidíte hlavní konkurenční výhody notebooků a služeb HP pro zákazníky?

HP si vždy zakládalo na kvalitě a bezpečnosti, což platí pro produkty i pro služby. Kromě kvality a spolehlivosti našich notebooků investujeme velké úsilí i do jejich zabezpečení, jelikož kyberbezpečnost je pro nás klíčovou prioritou. Zvlášť teď, když mnoho lidí pracuje z domova a připojují se do školní nebo firemní sítě. Myslím, že právě v této oblasti se těšíme konkurenční výhodě, což platí nejen pro počítače, ale také pro tiskárny. Zmínit mohu i službu našeho prémiového servisu pro vybrané modely, díky kterému nemusí zákazník v případě problémů zařízení nikam posílat a servis naopak přijede za ním.

Jaká je aktuální pozice notebooků HP na trhu ve světě a v ČR?

Aktuální situace na trhu je výrazně ovlivněna koronavirovou epidemií. Krize má sice negativní dopad na prodej osobních počítačů a firemní výpočetní techniky, zároveň však registrujeme výrazný růst poptávky po noteboocích a menších multifunkčních tiskárnách. Je to samozřejmě dáno tím, že více lidí pracuje z domova, což se týká i studentů. HP patří mezi prodejci notebooků dlouhodobě k lídrům trhu, což platí v tuzemsku i celosvětově. V České republice drží HP první příčku, z čehož mám přirozeně velkou radost.

Jaký je podíl domácí / herní / firemní notebooky HP?

V poslední době jsme zaznamenali vyšší poptávku po herních i firemních laptopech, což souvisí s epidemií koronaviru.

Kam momentálně putují notebooky HP na servisní zásahy?

Už dlouhodobě servisujeme notebooky na domácí půdě. Máme síť autorizovaných servisních partnerů v České republice i na Slovensku.

Jaké jsou nejbližší cíle HP na poli notebooků?

Naším cílem je pokračovat v rozšiřování naší nabídky a vedle kvality udávat nové trendy i v oblastech udržitelnosti. Při výrobě našich produktů myslíme rovněž na přírodu a udržitelnost. Příkladem mohou být nové notebooky řady Pavilion, při jejichž výrobě byly použity recyklované plasty, které by jinak skončily v oceánech. A totéž platí i pro tašky a batohy řady HP Renew.

Jaký notebook podle Vás bude prodejním hitem závěru roku?

Jsem přesvědčena, že i nadále potrvá velký zájem o kompaktní a lehké notebooky s vysokým výkonem a dlouhou výdrží baterie, které umožňují velkou flexibilitu. Do této kategorie v naší nabídce patří například notebooky řady Spectre či ENVY. Důvod je zřejmý – řada lidí bude do konce kalendářního roku pracovat z domova a tato zařízení jim umožňují plnohodnotné plnění pracovních úkolů. S blížící se vánoční sezonou si nejeden hráč bude přát pod stromeček i něco extra, což je příležitost potěšit děti počítačem značky OMEN s bohatým příslušenstvím.

Co podle Vás bude hlavním tématem příštího roku?

Hodně bude záležet na tom, jak se vyvine koronavirová epidemie. Mezi hlavní témata však budou určitě patřit spolehlivá konektivita, zabezpečení a mobilita. Pro zákazníky je stále více zásadní, aby byl notebook lehký, ale zároveň měl dobou výdrž baterie při zachování dostatečného výkonu. Především pro podniky je důležité, aby ani při větším počtu pracovníků na home office nebyla ohrožena firemní data. Zcela jistě tedy bude větší pozornost zaměřena i na kyberbezpečnost.

Ostatní

Diskuse