Adware Pirrit je nejčastějším rizikem pro uživatele Apple macOS

11. 7. 2023 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: TZ

Podle poslední statistiky kybernetických hrozeb pro platformu macOS pro Česko a Slovensko je adware Pirrit opět hlavní hrozbou pro uživatele, kteří stahují obsah z neoficiálních zdrojů. Detekce se v květnu vyšplhaly na více než třetinu všech zachycených případů pro platformu macOS. Vyplývá to z pravidelné statistiky hrozeb pro platformu macOS pro Česko a Slovensko.

Adware Pirrit je nejčastějším rizikem pro uživatele Apple macOS

Adware Pirrit se začal do čela pravidelné statistiky kybernetických hrozeb vracet po krátkém útlumu již v dubnu letošního roku. V květnu se pak objevil ve více než třetině všech případů zachycených škodlivých kódů na platformě macOS v Česku a na Slovensku. Tento konkrétní typ adwaru je součástí větší rodiny škodlivých kódů. Až na krátká přechodná období je počet jeho detekcí stabilní.

Adware Pirrit se podobně jako další typy adwaru projevuje především velkým množstvím vyskakujících reklamních oken, vkládáním odkazů do webového obsahu či zvýrazňováním některých slov při prohlížení webových stránek. I když adware není sám o sobě nebezpečný jako jiné typy malwaru, může do zařízení stahovat další adware, přesměrovat uživatele na nebezpečné webové stránky nebo sbírat informace o jejich chování na internetu.

Typem škodlivého kódu, jehož úkolem je přimět uživatele ke stažení dalšího adwaru do zařízení, je trojský kůň Downloader.Adload. V květnu jeho detekce vzrostly na desetinu všech zachycených případů.

Třetí nejčastěji detekovaný škodlivý kód v Česku, Proxy.Agent, se tentokrát objevil v šesti procentech případů. Jeho úkolem je například sledovat odchozí webovou komunikaci a aktivitu uživatele na internetu.

Nejčastější kybernetické hrozby v ČR a SK pro platformu macOS, květen 2023:

1. OSX/Adware.Pirrit (35,4 %)
2. OSX/TrojanDownloader.Adload (10,2 %)
3. OSX/TrojanProxy.Agent (6,1 %)
4. OSX/Adware.Bundlore (4,1 %)
5. OSX/Adware.MaxOfferDeal (2,7 %)

(zdroj: ESET)

Ostatní . Tiskové zprávy

Diskuse