Hrozby pro macOS: nejstálejší adware se objevil téměř ve třetině případů

23. 10. 2023 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: TZ

Hlavní hrozbou pro uživatele platformy macOS zůstává adware Pirrit. V září se opět vrátil také adware MaxOfferDeal zneužívající SEO.

Hrozby pro macOS: nejstálejší adware se objevil téměř ve třetině případů

Bezpečnostní specialisté z ESETu zaznamenali v září další nárůst detekcí u adwaru Pirrit – ze srpnových 16 procent se počet zachycených detekcí vyšplhal v září téměř na třetinu všech případů. Po kratší odmlce povyrostly také detekce adwaru MaxOfferDeal, v jehož případě útočníci zneužívají legitimní nástroj online marketingu, SEO (Search Engine Optimization). Vyplývá to z pravidelné statistiky kybernetických hrozeb pro platformu macOS v Česku a na Slovenku od společnosti ESET.

Podle aktuálních dat společnosti ESET se již druhým měsícem do čela pravidelné statistiky vrátil adware Pirrit. Ten je v Česku stálou hrozbou, i když počet jeho detekcí v několika posledních měsících kolísal. Podle bezpečnostních expertů by však uživatelé neměli počítat s tím, že by tento škodlivý kód z českého prostředí zcela vymizel.

Kromě adwaru Pirrit se v září na předních místech objevil také trojský kůň Downloader.Adload, který do zařízení dále stahuje agresivní reklamu. Oba dva škodlivé kódy po delší pauze doplnil adware MaxOfferDeal.

Adware bývá pro útočníky oblíbeným nástrojem. Uživatelé totiž nemusí obraně před ním věnovat takovou pozornost, protože se řadí mezi méně nebezpečné škodlivé kódy, například ve srovnání s ransomwarem nebo infostealery. Přesto může zprostředkovávat celou řadu dalších hrozeb a být rizikem i pro naše soukromí na internetu.

Nejčastější kybernetické hrozby v Česku a na Slovensku pro platformu macOS za září 2023:
1. OSX/Adware.Pirrit (28,9 %)
2. OSX/TrojanDownloader.Adload (7,8 %)
3. OSX/Adware.MaxOfferDeal (3,0 %)
4. OSX/TrojanProxy.Agent (2,4 %)
5. OSX/KeyLogger.BlueBlood (2,4 %)

Ostatní . Tiskové zprávy

Diskuse