Hlavní trendy ve světě sítí v roce 2023

25. 3. 2023 08:00    Rubrika: Ostatní    Autor: TZ

Světu sítí budou letos dominovat dvě témata: WiFi 6 a kybernetická bezpečnost. Obě se stala středobodem zájmu během pandemie a letošek bude jejich silným rokem. V oblasti kybernetické bezpečnosti organizace čeká nelítostný závod při ochraně nově rozšířených sítí. Svůj potenciál naplno rozvine technologie WiFi 6, která konečně začne být skutečným motorem růstu IT odvětví, a té se chceme v tomto článku věnovat.

Hlavní trendy ve světě sítí v roce 2023

Rok 2023 bude ve znamení rozmachu WiFi 6/6E

Standard WiFi 6 svou vysokou rychlostí a nízkou latencí nabízí jednoznačnou konkurenční výhodu. Hotely, školy, výrobní závody i zdravotnická zařízení již dnes investují do sítí s touto technologií, aby umožnily provoz kriticky důležitých aplikací a dokázaly poskytovat doposud nedostupné služby.

Ačkoliv byl tento standard oficiálně představen již v roce 2018, teprve v roce 2022 dosáhl počet kompatibilních zařízení úrovně umožňující naplno využívat jeho potenciál. Jen za první čtvrtletí roku 2022 připadalo na přístupové body standardu WiFi 6 celých 70 % tržeb a 59 % dodávek na trhu závislých přístupových bodů.

Trend zavádění standardu WiFi 6 v roce 2023 dále zrychlí, a to díky dvěma faktorům.

Prvním je návrat zaměstnanců na pracoviště. Pro organizace, kterým nedávalo smysl upgradovat svou infrastrukturu na prázdném pracovišti na WiFi 6 nebo na nejmodernější standard WiFi 6E, je návrat zaměstnanců do práce pádným argumentem, proč k tomuto kroku konečně přistoupit. Ostatně to potvrzují i výsledky průzkumů, ze kterých vyplývá, že lidi zpět do práce spíše než kafe zdarma lákají technologie přispívající k vyšší efektivitě.

Návrat na pracoviště však určitě neznamená konec pro home office. A právě domácí sítě jsou druhým faktorem, který letos přispěje k rozmachu WiFi 6. Na trhu jsou konečně k dispozici různé produkty standardu WiFi 6 a 6E pro domácnosti, domácí kanceláře i profesionální uživatele, čímž se výrazně rozšiřuje okruh těch, kteří mohou těžit z výhod této bezdrátové technologie. Mezi ně patří větší efektivita a kapacita díky nižší latenci, což uživatelé ocení nejen při vzdálené práci, ale také při online zábavě z domova.

Zajímavým dílčím trendem, který pozorujeme v souvislosti s přechodem na standard WiFi 6, je důraz na zabezpečení dat a soukromí. Lepší ochranu hledají zejména malé organizace a podniky, zatímco individuální spotřebitelé se stále více zajímají o to, jak jsou monitorovány a sledovány jejich online aktivity. Věříme, že tento trend bude v roce 2023 dále sílit díky nástupu řešení pro uživatelsky vstřícnou ochranu veškerých zařízení a uživatelů připojených k síti. Takovým řešením je například služba Connect & Protect od společnosti Zyxel, která díky předdefinovaní všech bezpečnostních nastavení umožňuje síťová zařízení snadno a na dálku konfigurovat a spravovat pomocí jedné cloudové platformy. Tato řešení tak představují ideální volbu pro malé organizace a provozovny typu penzionů a malých kaváren, které nabízejí WiFi hotspot, ale nemají zavedena bezpečnostní opatření.

Filtrováním škodlivých internetových stránek a dalšího nebezpečného obsahu na internetu dokáží tato bezpečnostní řešení pro přístupové body zabránit narušení zabezpečení a únikům osobních nebo firemních dat. Služba Connect & Protect navíc zahrnuje přehledné vizuální reporty o online aktivitách a poskytuje anonymizované údaje pro ochranu soukromí uživatelů WiFi při přístupu na internet prostřednictvím veřejných hotspotů a sítí pro hosty.

Ostatní . Tiskové zprávy

Diskuse