Hrozby pro macOS: V říjnu se adware šířil falešnými aplikacemi pro YouTube

18. 11. 2023 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: TZ

Nejčastěji detekovaným škodlivým kódem pro platformu macOS zůstává adware Pirrit, a to v pětině všech případů. V hledáčku útočníků byli tentokrát uživatelé platformy YouTube.

Hrozby pro macOS: V říjnu se adware šířil falešnými aplikacemi pro YouTube

Adware Pirrit zůstal s pětinou všech detekovaných případů i v říjnu nejčastějším škodlivým kódem pro platformu macOS v Česku a na Slovensku. Stejně jako škodlivý kód Downloader.Adload se tentokrát šířil prostřednictvím falešných verzí aplikací pro stahování videí nebo pro jejich sledování bez reklam na platformě YouTube. Bezpečnostní specialisté proto varují uživatele, aby aplikace a programy nadále stahovali pouze z oficiálního obchodu App Store. Vyplývá to z pravidelné statistiky kybernetických hrozeb od společnosti ESET.

Adware Pirrit se v říjnu podle posledních dat pravidelné statistiky objevil v pětině všech případů a zatím nepokračuje v tempu, které bezpečnostní specialisté pozorovali letos v září. Upozorňují však na to, že v říjnu se mohli uživatelé setkat s napodobeninami aplikací známé platformy pro sdílení videí YouTube.

Mezi nežádoucími aplikacemi, které škodlivé kódy stahovaly prostřednictvím falešných verzí YouTube aplikací do zařízení uživatelů, byly například Mackeeper nebo YouTubeDownloader.

Bezpečnostní experti upozorňují uživatele na to, aby nepodceňovali ochranu před adwarem, a to i přes to, že není tolik závažným škodlivým kódem jako například spyware nebo ransomware. V konečném důsledku může prostřednictvím agresivní reklamy inzerovat odkazy na webové stránky s podvodným nebo nebezpečným obsahem a být rizikem pro naše soukromí.

Kromě zabezpečení počítače kvalitním bezpečnostním řešením je pak účinná obrana před adwarem a dalšími riziky, která se s ním pojí, přímo v rukou samotných uživatelů. Ti totiž mohou na adware nejčastěji narazit při stahování aplikací a programů na internetových úložištích nebo v neoficiálních obchodech třetích stran.

Nejčastější kybernetické hrozby v Česku a na Slovensku pro platformu macOS za říjen 2023:
1. OSX/Adware.Pirrit (20,6 %)
2. OSX/TrojanDownloader.Adload (7,9 %)
3. OSX/Adware.MaxOfferDeal (2,4 %)
4. OSX/Adware.Bundlore (1,2 %)
5. OSX/Riskware.Gost (0,8 %)

Ostatní . Tiskové zprávy

Diskuse