Hrozby pro macOS: Rizikem uplynulých týdnů byl malware využívaný ke krádežím v kryptopeněženkách

7. 6. 2024 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: TZ

Nejčastější hrozbou pro platformu macOS zůstává dlouhodobě přítomný adware Pirrit. V uplynulých týdnech ale na sebe nejvíce upoutal pozornost škodlivý kód PSW.Agent, který se svými funkcemi řadí mezi tzv. infostealery, škodlivé kódy určené ke krádeži dat. Malware PSW.Agent se pak cíleně zaměřil na kryptoměnové účty, a to s pomocí sponzorovaných škodlivých reklam a bannerů. Právě zneužití legitimních nástrojů online marketingu je jednou z častých strategií útočníků na této platformě. Vyplývá to z pravidelné statistiky kybernetických hrozeb od společnosti ESET.

Hrozby pro macOS: Rizikem uplynulých týdnů byl malware využívaný ke krádežím v kryptopeněženkách

Podle dat z posledních dvou měsíců je na platformě macOS v Česku a na Slovensku nadále rizikem především adware Pirrit. S více než desetinou všech zachycených detekcí je škodlivým kódem, který se v našem prostředí vyskytuje dlouhodobě a stabilně.

Jednou z nových hrozeb na této platformě je v posledních týdnech například škodlivý kód PSW.Agent. Řadí se mezi tzv. infostealery, které útočníci využívají ke krádeži našich dat, jako jsou uživatelská jména a hesla.

Podle analýzy bezpečnostních specialistů se malware PSW.Agent zaměřuje cíleně na informace a data kolem kryptoměn a kryptoměnových peněženek. Z účtů a ze zařízení odcizí dokumenty programů Word nebo Excel či soubory kryptoměnových peněženek, jako je například Electrum, Binance či Exodus. Jeho cílem jsou také přihlašovací údaje z prohlížečů nebo soubory cookies, které může zneužít pro ověření na webu poskytovatele kryptoměn. Ukradená data pak malware odesílá na kontrolní server útočníků.

Nejen v případě škodlivého kódu PSW.Agent slouží kybernetickým útočníkům legitimně dostupné nástroje online marketingu. U třetího nejčastěji detekovaného škodlivého kódu, adwaru MaxOfferDeal, zneužívají útočníci i optimalizaci pro vyhledávače, tzv. SEO.

Bezpečnostní specialisté doporučují uživatelům a uživatelkám, aby rizika spojená s adwarem nepodceňovali. Stejně jako závažnější typy malwaru se totiž adware může zaměřit na naše uživatelská data, která mohou útočníkům sloužit k celé řadě dalších útoků. Naše data navíc mají svou cenu i na černém trhu.

Nejčastější kybernetické hrozby v Česku a na Slovensku pro platformu macOS za březen a duben 2024:

  • OSX/Adware.Pirrit (11,45 %)
  • OSX/PSW.Agent (4,58 %)
  • OSX/Adware.MaxOfferDeal (3,82 %)
  • OSX/Adware.Bundlore (2,29 %)
  • OSX/Monitor.Spyrix (1,53 %)
Ostatní . Tiskové zprávy

Diskuse