Acer TravelMate 2100 - low-end v moderním hávu

30. 8. 2004 06:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

Na sklonku léta prodělala nabídka Aceru pro český trh několik změn a jednou z nich byla i novinka řady TravelMate, notebook z nižší cenové kategorie s řadovým označením TravelMate 2100. V základní sestavě je osazen desktopovým procesorem Intel Celeron a grafickou kartou ATI.

Acer TravelMate 2100 - low-end v moderním hávu

Nový přístup k designu u Aceru jsme mohli před nedávnem zaznamenat u notebooku Aspire 1660 a dnešní novinka TravelMate 2100 pokračuje v podobném duchu. S moderním tvarem a rovnými hranami působí podle fotografií dobrým dojmem a vnáší nový rozměr do produktové nabídky Aceru. Rozměry korpusu jsou 361 x 292,5 x 47,3 mm a jeho hmotnost dosahuje 3,4 kg; jedná se tedy o nepříliš mobilní přístroj, který si své místo nalezne nejspíš jako snadno přenosná náhrada stolního PC. Tomu odpovídá i vybavení, které zahrnuje velký širokoúhlý TFT displej s úhlopříčkou 15,4 palců, poměrem stran 16:10 a rozlišením 1280 x 800 obrazových bodů. Jako polohovací zařízení slouží u Aceru obvyklý TouchPad.

Technologickým základem notebooku TravelMate 2100 je čipset ATI Mobility Radeon 9000 IGP a desktopový procesor Intel Celeron, který běží na frekvenci 2,6 nebo 2,8 GHz (v závislosti na konfiguraci). Operační paměť má v základní sestavě velikost 256 nebo 512 MB a za příplatek ji lze rozšířit až na 2 GB. O provoz grafiky se stará čip ATI Mobility Radeon 9000 IGP, jenž pro svou práci využívá paměť RAM sdílenou s operačním systémem o velikosti až 64 MB. Data lze uložit na pevný disk z široké nabídky o kapacitě počínající na 30 GB a končící u velkých 80 GB disků, nebo může uživatel použít optickou mechaniku DVD/CD-RW nebo u vyšších sestav i duální DVD vypalovačku. Kvůli použití desktopového procesoru je výdrž při provozu na interní Li-Ion akumulátor opravdu nízká - Acer uvádí pouze 1,5 hodiny provozu bez připojení k elektrické síti.

Možnosti konektivity odpovídají tomu, co lze u této cenové kategorie čekat, a tak na TravelMate 2100 nalezneme vedle USB 2.0 portů a paralelního portu už jen IrDA a PCMCIA zásuvky. Pro spojení s Internetem je samozřejmě vybaven standardní 10/100 Ethernetovou kartou a modemem, bezdrátová Wi-Fi standardu 802.11g je jen u vyšších (a tedy dražších) konfigurací.

Na noteboocích řady TravelMate 2100 je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP ve verzi Home nebo Professional - konkrétní edice závisí na konfiguraci. Spolu s notebookem a operačním systémem dostane při koupi zákazník ještě sadu dalšího software a utilit pro správu notebooku včetně antivirového programu a softwaru pro přehrávání a vypalování CD či DVD. Na svůj výrobek poskytuje Acer roční mezinárodní záruku pro firmy, pro fyzické osoby (ne podnikatele) je záruční lhůta 2 roky. Za příplatek lze záruku rozšířit.

V současné době má u nás Acer v ceníku jedinou konfiguraci označenou TravelMate 2103WLC a vybavenou procesorem Intel Celeron s taktovací frekvencí 2,8 GHz, operační pamětí o velikosti 256 MB, pevným diskem s kapacitou 40 GB, duální optickou DVD/CD-RW mechanikou a operačním systémem Windows XP Professional za doporučenou koncovou cenu 31.990 Kč bez DPH.

Představení

Diskuse