Acer TravelMate 6000 - široká paleta portů

3. 5. 2004 06:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

V druhé polovině dubna představila společnost Acer na českém trhu inovaci notebooků řady TM600, které jsou označovány TravelMate 6000 a cílí do řad zákazníků náročných na výkon a vybavení mobilního počítače. TM 6000 disponuje technologií Centrino, solidním výkonem a širokou paletou drátových i bezdrátových komunikací.

Acer TravelMate 6000 - široká paleta portů

Celková koncepce a design notebooku TravelMate 6000 odpovídá vyšším TravelMatům a vedle tradiční tmavé barvy plastového šasi zahrnuje obvyklé detaily, jako je ergnomické zakřivení klávesnice, touchpad se čtyřsměrnou rolovací klávesou nebo tlačítka pro rychlý start aplikací. Rozměry korpusu jsou 332 x 280 x 36 mm a jeho hmotnost dosahuje 2,86 kg, čímž se TM6000 zařazuje k větším a těžším notebookům, ovšem se stále slušnou mírou mobility. Díky velkým rozměrů může být vybaven i velkým displejem s úhlopříčkou 15 palců a výtečným rozlišením SXGA+ 1400 x 1050 pixelů. V technické specifikaci Acer uvádí i alternativní velikost displeje 14,1" XGA TFT, která však v českém ceníku zařazena není.

Výkon notebooku je zajišťován populární trojicí komponent od Intelu se souhrnným názvem Centrino, která má v současné době v segmentu notebooků hlavní slovo. Jedná se především o mobilní procesor Intel Pentium M s 1 MB L2 Cache, osazený na čipsetu Intel 855GME a doplněný modulem bezdrátové sítě Intel PRO/Wireless 2100 BG standardu 802.11g. Procesor Pentium M je v TM6000 dodáván s taktovací frekvencí 1,6 GHz a operační paměť notebooku má základní velikost 512 MB (2 moduly 256 MB, na případné rozšíření se tedy vyplatí myslet již při nákupu notebooku) a její maximum je 2 GB. Provoz grafiky je zajišťován integrovaným čipem Intel Extreme Graphics 2 neboli i852GM (známy z recenzovaných notebooků nebo také viz Intel - grafické karty pro notebooky (díl 3.)) se sdílenou videopamětí o velikosti až 64 MB. Interní pevný disk Ultra ATA-100 má v nejnižší konfiguraci kapacitu 40 GB, ve vyšší 60 GB. Optická mechanika je umístěna v zásuvce Acer MediaBay a lze ji tedy snadno vyměňovat i za provozu. Uživatel může volit mezi kombinovanou DVD/CD-RW mechanikou nebo duální DVD+/-RW vypalovačkou. Interní Li-Ion akumulátor by podle oficiálních údajů výrobce měl být schopen udržet notebook v provozu po dobu až 5 hodin bez připojení k elektrické síti.

Pro spojení s okolním světem je TravelMate 6000 vybaven velmi dobře. Samozřejmostí jsou rychlé porty USB 2.0 a FireWire (IEEE 1394), nechybí ani multimediální výstup S-video (NTSC/PAL) a DVI port a také čtečka paměťových karet 4-v-1 pro formáty Memory Stick, Secure Digital, Smart Media a MultiMediaCard. Mimoto výbava zahrnuje i snímač čipových karet SmartCard, který umožňuje uživateli chránit systém proti neoprávněnému používání a ve spojení se sadou programů PlatinumSecret šifrování citlivých dat. Pro síťové spojení je v notebooku integrována Gigabitová Ethernetová karta, již výše zmiňované WiFi a volitelně může být zastoupen i Bluetooth.

Na noteboocích řady TravelMate 6000 je předinstalován operační systém Windows XP Professional a pak další software a systémové utility, určené pro správu notebooku a zahrnující i antivirový program nebo programy pro přehrávání a vypalování CD a DVD. Na svůj výrobek dává Acer standardně 1-letou záruku pro firmy a 2-letou záruční lhůtu pro fyzické osoby.

V současné době má Acer v českém ceníku dvě konfigurace modelu TravelMate 6000. Obě jsou osazeny mobilním Pentium M s taktovací frekvencí 1,6 GHz, operační pamětí o velikosti 512 MB a operačním systémem Windows XP Professional. Nižší konfigurace má pevný disk o velikost 40 GB, optickou combo DVD/CD-RW mechaniku a prodává se za doporučenou koncovou cenu 47.990 Kč bez DPH, vyšší konfigurace disponuje pevným diskem o kapacitě 60 GB, duální DVD vypalovačkou a její doporučená koncová cena činí 51.990 Kč.

Představení

Diskuse