Acer TravelMate C300 - velký tablet s velkou výbavou

26. 1. 2004 00:00    Rubrika: Představení    Autor: import starších článků

V půli ledna letošního roku přišel Acer s novinkou, která významným způsobem rozšiřuje jeho nabídku tabletů. Toto tablet PC s modelovým označením TravelMate C300 disponuje technologií Centrino, nezvykle velkým displejem a optickou mechanikou, přitom však zachovává klíčové vlastnosti, které dělají tablet tabletem - tedy především dotykový displej.

Acer TravelMate C300 - velký tablet s velkou výbavou

Technologicky je TM C300 řešen shodně s předchozími modely Aceru - displej je umístěn v otočném víku, takže v obvyklé poloze může přístroj sloužit jako běžný notebook s klávesnicí, TouchPadem a displejem, ale po otočení víka o 180 stupňů a jeho přiklopení na klávesnici získá uživatel plnohodnotné tablet PC s dotykovou obrazovkou, na kterou lze psát dotykovým perem a např. využít funkce rozpoznávání psaného textu. Rozdílem oproti starším modelům Acer TM C100 a TM C110 je však velikost - nový TM C300 o dost povyrostl. Velikost jeho korpusu je plných 326 x 272 x 33,4/35,9 mm a hmotnost dosahuje 2,74 kg. Díky této velikosti disponuje velkým 14,1" TFT displejem s rozlišením 1024 x 768 pixelů a také obsahuje integrovanou optickou mechaniku, kterou menší modely postrádaly. Naproti tomu se však tyto nové parametry podepíšou na snížení mobility, která byla atraktivním rysem malých, ultralehkých modelů.

Není žádným překvapením, že o výkon tabletu TM C300 je postaráno technologií Centrino, která v současné době převládá v tomto druhu přístrojů; tzn. na čipsetu Intel 855GM je osazen mobilní procesor Intel Pentium-M s 1 MB vyrovnávacího L2 cache a tato kombinace je ještě doplněna integrovaným čipem bezdrátové sítě Intel PRO/Wireless 2100 standardu 802.11b. Operační paměť může mít kapacitu až 2 GB, pevný disk se dodává standardně o velikosti 60 GB. Velkou výhodou oproti menším tabletům je implementace zásuvky Acer MediaBay, která umožňuje používání optické mechaniky vyměnitelné za provozu. Acer v současné době dodává v TM C300 duální DVD vypalovačku, která přečte a zapíše formáty DVD+ i DVD- a samozřejmě i klasická CD. Grafická karta je integrována na základové desce a používá dynamicky sdílenou videopaměť o velikosti až 64 MB (technologie DVMT).

Vedle Wi-Fi je TravelMate C300 vybaven i modulem Bluetooth a také čtečkou paměťových karet 4in1 pro formáty Secure Digital, SmartMedia, SmartMediaCard a Memory Stick. S interní Li-Ion akumulátorem by tablet podle oficiálních údajů výrobce měl dosahovat až 7 hodin provozu bez připojení k elektrické síti.

Na tabletu TM C300 je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP Tablet PC Edition, ovšem je třeba poznamenat, že společnost Microsoft dosud nedodává českou lokalizaci, a tak jsou tuzemští uživatelé odkázáni pouze na funkci rozpoznávání anglického textu. Kromě operačního systému dostane uživatel k tabletu i další užitečný software a systémové utility (např. antivirus, software pro vypalování CD a DVD a další). Acer poskytuje na svůj výrobek standardně 2-letou záruční lhůtu.

V současné době je na českém trhu tablet PC TravelMate C300 dostupný v konfiguraci s procesorem Pentium-M 1,6 GHz, operační pamětí 512 MB, Wi-Fi, modulem Bluetooth a duální DVD vypalovačkou pod označením TM C302XMi za doporučenou koncovou cenu 74.990 Kč bez DPH.

- Radek Pavlis -

Představení

Diskuse