Fujitsu Siemens Amilo Pro V7010 - přenosný základ

25. 10. 2004 06:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

V říjnovém ceníku společnosti Fujitsu Siemens se objevil nový přírůstek ve střední cenové kategorii s modelovým označením Amilo Pro V7010. Jedná se o rozměrnější notebook s velkým displejem, který disponuje slušným hardwarovým vybavením a výkonnými procesory od Intelu.

Fujitsu Siemens Amilo Pro V7010 - přenosný základ

Design notebooku Amilo Pro V7010 je poměrně jednoduchý a je proveden v kombinaci šedých barev s charakteristickou světlou klávesnicí, jak je typické u Fujitsu Siemens. Samotné šasi přístroje má rozměry 332 x 270 x 37-41 mm a notebook váží 3,1 kg - nehodí se už tedy právě pro každodenní nošení, ale snadný transport stále připouští. Ve víku je umístěn velký displej s úhlopříčkou 15 palců a rozlišením XGA, tzn. 1024 x 768 pixelů. Jako polohovací zařízení slouží obvyklý TouchPad s rolovacím dvoutlačítkem.

Výpočetním jádrem notebooku Amilo Pro V7010 jsou procesory od Intelu. V nabídce jsou dvě možnosti, a to buď procesor Intel Celeron D 325 s taktovací frekvencí 2,53 GHz, nebo výkonnější Mobile Pentium 4 s technologií Hyper-Threading a taktovací frekvencí 2,8 GHz. Procesor je v notebooku usazen na chipsetu ATI Mobility Radeon 9000IGP/IXP150 a pro svou práci používá operační paměť o velikosti od 256 MB až po maximum 2 GB.

Grafiku obstarává rovněž čip ATI Mobility Radeon 9000, který využívá sdílenou video paměť o velikosti až 128 MB (technologie UMA). Radeon 9000 je na začátku výkonového spektra grafických karet ATI, což je patrné již z použití sdílené paměti. Výkonem přesahuje o cca 20% integrovaný grafický čip Intel Extreme Graphic 2 používaný hojně v tzv. Centrino noteboocích, ale i tak je koncipován především pro bezproblémovou práci s dokumenty a internetem, pro prohlížení fotek či videa. Pro hraní her počítejte s bezproblémovým chodem u 2D, ale od 3D stále nečekejte oslnivé výkony. Další informace naleznete například v naší rubrice Grafické karty pro notebooky.

Pevný disk má v základní konfiguraci kapacitu 40 GB, ale v nabídce Fujitsu Siemens pro tento notebook jsou i disky o velikostech 60 GB nebo 80 GB. Rovněž je v notebooku integrována optická mechanika, kterou lze vybrat z široké nabídky od obyčejné DVD-ROM přes combo DVD/CD-RW až po duální DVD+/- vypalovačku. Výdrž interního Li-Ion akumulátoru podstatně závisí na typu instalovaného procesoru - pro Celeron D udává výrobce výdrž až 1 hodinu 30 minut bez připojení k elektrické síti, pro mobilní Pentium 4 je tato hodnota vyšší - až téměř 3 hodiny.

Notebook je vybaven většinou standardně používaných portů včetně USB 2.0 nebo integrované síťové karty LAN 10/100, mimoto však disponuje i čtečkou paměťových karet 3 v 1 pro formáty SD, MMC a MS, volitelně i modulem bezdrátové sítě Wi-Fi standardu 802.11b/g s anténou integrovanou ve víku přístroje. Podle technické specifikace však notebook postrádá rychlý FireWire (IEEE1394).

Na notebooku Amilo Pro V7010 je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP ve verzi Professional nebo Home Edition (v závislosti na konkrétní konfiguraci) a dále k němu uživatel dostane i řadu doplňkových programů pro správu či multimediální využití počítače.

V současné době má Fujitsu Siemens ve svém ceníku uvedené dvě konfigurace notebooku Amilo Pro V7010. Levnější varianta s procesorem Intel Celeron (2,53 GHz), operační pamětí o velikosti 256 MB, kombinovanou optickou mechanikou DVD/CD-RW, pevným diskem s kapacitou 40 GB, modulem bezdrátové sítě Wi-Fi a operačním systémem Windows XP Professional je nabízen za doporučenou koncovou cenu 32.580 Kč bez DPH. Dražší a výkonnější sestava s procesorem Intel Mobile Pentium 4 (2,8 GHz), operační pamětí 512 MB RAM, pevným diskem 40 GB, duální DVD+/-RW vypalovačkou, rovněž vybavená kartou Wi-Fi a operačním systémem Windows XP Professional, je k dostání za cenu 39.980 Kč.

Představení

Diskuse