Fujitsu Siemens LIFEBOOK S7010 - lehký s větším LCD

17. 5. 2004 06:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

Společnost Fujitsu Siemens představila na veletrhu CeBIT 2004 několik novinek v oblasti mobilní technologie a mezi nimi i notebook LIFEBOOK S7010, který se nyní dostává i na český trh. Oproti předchozím verzím řady S dostal do vínku větší displej, ale přesto si zachoval příjemně nízkou hmotnost. Pro vysokou mobilitu je také vybaven technologií Centrino a samozřejmě sadou drátových i bezdrátových komunikačních rozhraní.

Fujitsu Siemens LIFEBOOK S7010 - lehký s větším LCD

Korpus notebooku se podle firemních fotografií pyšní jemnou elegancí, jako většina notebooků vzešlých ze symbiózy japonské a německé technologie. Celkové rozměry přístroje jsou 306 x 247 x 25,4-33 mm, a umožňují tak implementaci relativně velkého displeje s úhlopříčkou 14,1 palců (předchozí modely S6010 měly pouze 13,3). Rozlišení displeje se však nezměnilo a zůstává standardní XGA, tj. 1024 x 768 obrazových bodů. Zato velmi příznivá je hmotnost, která se drží velmi nízko na 1,77 kg (ovšem pozor, bez optické mechaniky!) a umožňuje opravdu vysokou míru mobility notebooku. Ergonomie notebooku zachovává tradici, a tak jako polohovací zařízení slouží klasický TouchPad, nad klávesnicí je stavový monochromatický displej a také typický vestavěný panel zabezpečení s kódem PIN.

Výkonové dispozice notebooku S7010 se drží na špičce současných možností mobilních notebooků a jsou postaveny na technologii Centrino, tzn. kombinaci tří komponent od Intelu. Na čipové sadě Intel 855GME je osazen mobilní procesor Intel Pentium M (Banias, bude i Dothan) se systémovou sběrnící 400 MHz a vyrovnávacím L2 Cache o velikosti 1 MB (2 MB Dothan) a obě komponenty jsou doplněny modulem bezdrátové sítě Intel PRO/Wireless 2200. Procesor Pentium M se v S7010 dodává s taktovacími frekvencemi 1,5 GHz nebo 1,7 GHz a používá operační paměť o velikosti 512 MB (v základní konfiguraci, maximálně je možná velikost 2 GB). Interní pevný disk je nabízen s několika různými kapacitami, počínaje 40 GB, 60 GB (s rychlostí otáček 4200 ot./min) a konče 80 GB (a rychlostí 5400 ot./min). Optická mechanika se v notebooku standardně nedodává a je nutné ji dokoupit jako samostatný modul - např. běžné DVD nebo kombinovanou DVD/CD-RW a nově i duální vypalovačku DVD+/-RW, která bude k dispozici i pro většinu ostatních notebooků řady LIFEBOOK. Mechaniku lze umístit do modulární šachty a případně ji nahradit jiným kompatibilním zařízením, např. druhým pevným diskem nebo druhou baterií. Pro zobrazování grafiky slouží integrovaný čip Intel 855GME používající technologii pro dynamickou videopaměť o maximální velikosti 32 nebo 64 MB. Výdrž notebooku při provozu na interní Li-Ion akumulátor by podle údajů výrobce měla dosahovat doby až 5 hodin bez připojení k elektrické síti.

Vedle slušného výkonu notebooku jsou slušné i možnosti konektivity. LIFEBOOK S7010 má vestavěný adaptér gigabitové LAN a samozřejmě i obligátní modem 56k, volitelně je vybaven modulem bezdrátové sítě WiFi standardu 802.11 b/g a také modulem Bluetooth. Ostatní rozhraní zahrnují především rychlé porty USB 2.0 a IEEE 1394 (FireWire) a lze je rozšířit zakoupením přídavného replikátoru portů.

Na notebooku LIFEBOOK S7010 je předinstalován operační systém Windows XP ve verzi Professional a další užitečný software a systémové utility, zahrnující programy pro přehrávání DVD, vypalování CD a DVD nebo antivirový program.

V současné době má Fujitsu Siemens v české nabídce konfiguraci S7010 s procesorem Pentium M 1,7 GHz, operační pamětí o velikost 512 MB, pevným diskem o kapacitě 80 GB, bez optické mechaniky a s moduly Bluetooth a WiFi za doporučenou koncovou cenu 66.880 Kč bez DPH.

Představení

Diskuse