IBM ThinkPad X40 - tradice malých notebooků

5. 4. 2004 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

IBM v ČR ohlásilo nový X40 již v březnu, ale v distribuci se reálně objeví až v dubnu, proto vám dnes přináším jeho představení. Nový model v řadě notebooků ThinkPad X je o 20 % menší a 25 % lehčí než jeho předchůdce X31. Ve výbavě má mobilní procesor Pentium M, bezdrátové technologie a propracovanou ochranu dat.

IBM ThinkPad X40 - tradice malých notebooků

Rozměry notebooku X40 jsou pouze 268 x 211 x 21-27 mm, přesto je vybaven propracovanou klávesnicí, jak je u IBM zvykem. Hmotnost činí pouhých 1,23 kg, a dělá tak z X40 ideálního pomocníka na cesty. Design přístroje je podobný ostatním modelům ThinkPad a zahrnuje i spoustu vylepšení typických pro IBM, jako je například žárovička ve víku pro iluminativní osvětlení klávesnice, nebo polohovací zařízení TrackPoint. Displej notebooku má úhlopříčku 12,1 palců a běžné XGA rozlišení 1024 x 768 pixelů.

V základní konfiguraci ThinkPadu X40 je osazen mobilní procesor Intel Pentium M ULV s taktovací frekvencí 1 GHz a operační pamětí 256 MB RAM, výkonnější model disponuje procesorem Intel Pentium LV s taktovací frekvencí 1,2 GHz a pamětí o velikosti 512 MB. Operační paměť lze rozšířit až do 1,28 GB, resp. 1,536 GB (podle konfigurace). O provoz grafiky se stará čip Intel Extreme Graphics 2 (známý ze všech Centrino notebooků) se sdílenou, dynamicky přidělovanou video pamětí. Pro ukládání dat je v X40 osazen nový, menší a tišší pevný disk s kapacitami 20 nebo 40 GB. Na optickou mechaniku již v přístroji místo nezbývá a lze ji připojit pouze jako externí modul nebo přes dokovací stanici. Standardně dodávaná 4-článková Li-Ion baterie by podle oficiálních údajů měla být schopná udržet notebook v provozu po dobu až 3 a půl hodiny bez připojení k elektrické síti, tuto dobu však lze prodloužit zakoupením větší, 8-článkové baterie, nebo druhou baterií v dokovací stanici.

ThinkPad X40 je vybaven většinou klíčových portů, zahrnující USB verze 2.0, Gigabitový Ethernet, oproti svému předchůdci nově SD (Secure Digital) slot, a samozřejmě i bezdrátové technologie WiFi standardu 802.11b nebo 802.11b/g a modul Bluetooth (jejich konkrétní sestava závisí na konfiguraci).

K notebooku ThinkPad X40 lze dokoupit dokovací stanici ThinkPad X4 Ultrabase, která obsahuje jeden Ultrabay slim drive určený pro výměnná modulární zařízení - např. combo DVD/CD-RW optickou mechaniku, druhý pevný disk nebo přídavnou baterii. Hmotnost prázdné dokovací stanice je 0,6 kg.

Na notebooku ThinkPad X40 je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP ve verzi Professional a další užitečný software a utility pro správu počítače včetně systému ThinkVantage, který usnadňuje práci s notebookem a ve spojení s kryptovacím čipem zvyšuje bezpečnost uložených dat. Součástí je také technologie active protection system pro ochranu disku před mechanickým poškozením. IBM poskytuje na svůj výrobek 3-letou záruční lhůtu.

V české nabídce má nyní IBM vyšší konfiguraci ThinkPad X40 s procesorem Low Voltage Intel Pentium M 1,2 GHz, operační pamětí o velikosti 512 MB, pevným diskem s kapacitou 40 GB, bezdrátovou síťovou kartou Intel PRO/Wireless standardu 802.11b a modulem Bluetooth, která je nabízena za doporučnou koncovou cenu 55.990 Kč bez DPH.

Představení

Diskuse