Premio 4050N - vybavená střední třída

11. 10. 2004 06:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

Na českém a slovenském trhu je od září dostupný nový notebook střední cenové kategorie Premio 4050N. Jedná se o přenosný počítač s nabídkou nejvýkonnnějších varinat procesoru Pentium M, s výkonnou grafickou kartou, velkým širokoúhlým displejem a dobrými multimediálními dispozicemi.

Premio 4050N - vybavená střední třída

Šasi notebooku Premio 4050N je provedeno v kombinaci šedých a stříbrných barev, se kterým kontrastuje černá klávesnice. Samotný korpus přístroje má celkové rozměry 360 x 275 x 33-37 mm, hmotnost je 3,15 kg. Ve víku je integrován velký širokoúhlý TFT displej s úhlopříčkou 15,4 palců, poměrem stran 16:10 a rozlišením 1280 x 800 obrazových bodů. Pro navigaci v prostředí operačního systému slouží TouchPad s rolovacím dvoutlačítkem. V čelním paneluDále je notebook vybaven i trojicí tlačítek pro rychlý start aplikací.

Hardwarové vybavení je postaveno na čipsetu Intel 855PM a mobilním procesoru Pentium M s jádrem Dothan o frekvenci až 2,1 GHz (údaj výrobce notebooku; Intel tuto frekvenci u Pentia M v den psaní článku prozatím nenabízel). K této dvojici patří ještě modul bezdrátové sítě Intel PRO/Wireless, který je však u Premia 4050N volitelnou součástí. K dispozici je v notebooku operační paměť o maximální velikosti 2 GB a pevný disk s kapacitou od 40 GB (konkrétní hodnoty závisejí na konfiguraci). Volba optické mechaniky rovněž závisí na zákazníkovi a nabídka zahrnuje i duální vypalovačku DVD+/-RW. O provoz grafiky je postaráno kartou ATi Mobility Radeon 9700 se 128 MB vlastní video paměti, která slibuje na poli notebooků mimořádně vysoký grafický výkon. Interní Li-Ion akumulátor by podle tiskové zprávy měl být schopen udržet notebook v provozu po dobu až 3 a půl hodiny bez připojení k elektrické síti.

Možnosti konektivity jsou u Premia 4050N na vysoké úrovni. Samozřejmostí jsou porty USB 2.0 i IEEE 1394 (FireWire), ale někteří uživatelé jistě ocení i stále méně obsazovaný sériový port. Multimediálně nároční zákazníci rovněž nepřijdou zkrátka, protože spolu s TV výstupem (S-video) a SPDIF výstupem je součástí notebooku čtečka paměťových karet 4 v 1 pro formáty SD/MMC/MS/MSPro. O připojení k síti je postaráno přes gigabitovou Ethernet kartu nebo přes volitelný Wi-Fi modul standardu 802.11b. Interní Bluetooth modul je podle údajů výrobce obsažen ve standardní výbavě.

Na notebooku Premio 4050N je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP ve verzi Home nebo Professional, a dále i řada dalšího software, jako například program pro vypalování CD a DVD nebo záchranný systém obnovy původní instalace notebooku s názvem Spasitel.

Základní sestava notebooku Premio 4050N s procesorem Pentium M o taktovací frekvenci 1,5 GHz, operační pamětí o velikosti 256 MB, pevným diskem s kapacitou 40 GB, optickou DVD+/-RW mechanikou a operačním systémem MS Windows XP Home Edition je v současné době nabízen za doporučenou koncovou cenu 40.710,- Kč bez DPH.

Představení

Diskuse