Premio 5020N - nejlehčí v nabídce

7. 7. 2004 06:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

Na konci června oznámila společnost AT Computers uvedení nového notebooku Premio 5020N na trh. Tento notebook disponuje dobrým výpočetním výkonem, malým širokoúhlým displejem a s hmotností pod 2 kg je nyní nejlehčím přístrojem v nabídce Premio.

Premio 5020N - nejlehčí v nabídce

Podle firemních fotografií má 5020N jednoduchý, příjemný design a nenápadnou barvu laděnou, jak je zvykem, do šeda. Neobvyklé jsou jeho rozměry - 298 x 215 x 37 mm nepatří v této kategorii ultralehkých notebooků k typickým, ale díky nim může být 5020N osazen širokoúhlým displejem s úhlopříčkou jenom 12,1 palců, poměrem stran 15:10 a rozlišením 1280 x 800 obrazových bodů. Vzhledem k malým rozměrům je hmotnost přístroje velmi příznivá - pouhých 1,9 kg připouští vysokou míru mobility a umožňuje snadný transport; přece jen se však v kategorii ultralightů notebook 5020N řadí vahou na horní hranici.

Jak je v této kategorii obvyklé, výpočetní výkon Premia 5020N je zajištěn mobilním procesorem Pentium M s novějším jádrem Dothan a s vyrovnávacím L2 Cache o velikosti 2 MB. Taktovací frekvence procesoru v konfiguraci uváděné v ceníku je 1,5 GHz a ke své práci používá operační paměť o základní velikosti 256 MB, ovšem zájemci o koupi notebooku si mohou konfiguraci upravit podle svých potřeb, což se samozřejmě odrazí i v ceně. Totéž platí i pro pevný disk, standardně s kapacitou 40 GB, a kombinovanou optickou mechaniku DVD/CD-RW, která je přes malé rozměry notebooku integrována přímo v korpusu přístroje. Pro zobrazování grafiky slouží čip Intel 855GME integrovaný na základové desce, nelze tedy čekat mimořádné výkony v 3D grafice, ale pro standardní kancelářskou práci a Internet to bude víc než dostačující. Výdrž interního Li-Ion akumulátoru při provozu bez připojení k elektrické síti by se podle oficiálních údajů měla pohybovat kolem 2 a půl hodiny nepřetržité práce a lze ji zvýšit přikoupením přídavné baterie, kdy by doba provozu měla dosáhnout až 5 hodin.

Konektivita notebooku Premio 5020N je zajímavá. Vedle obligátních rozhraní, jako je modem, LAN 10/100 nebo USB 2.0, disponuje notebook i modulem bezdrátové sítě WiFi standardu 802.11g, rychlým portem FireWire (IEEE 1394) a slotem pro karty Compact Flash. Z multimediálních vybavení obsahuje TV výstup a SPDIF konektor.

Na notebooku Premio 5020N je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP Professional a samozřejmě i další doplňkový software, jakým je např. antivirový program, software pro vypalování CD nebo Recovery systém Spasitel. Na notebook je výrobcem poskytována dvouletá záruka s možností rozšíření na tři roky.

Konfigurace notebooku Premio 5020N s procesorem Pentium M 1,5 GHz, operační pamětí o velikosti 256 MB, pevným diskem o kapacitě 40 GB a combo optickou mechanikou DVD/CD-RW je na našem trhu dostupná za doporučenou koncovou cenu 39.990 Kč bez DPH, což je na ultralight velmi zajímavá cena.

Představení

Diskuse