SONY VAIO S1XP - vysoce mobilní widescreen s Dothanem

28. 6. 2004 06:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

V nabídce českého distributora produktů SONY postupně mizí starší modely notebooků a dnes se seznámíme s novinkou, která by se již počátkem června měla objevit v prodejní síti. Pod označením S1XP se skrývá nástupce řady Z1 se širokoúhlým displejem, vybavený technologií Centrino s nejnovějším procesorem Petnium M Dothan. Přes výkonnou výbavu si zachovává malé rozměry a vysokou mobilitu.

SONY VAIO S1XP - vysoce mobilní widescreen s Dothanem

Tak jako každý notebook SONY má i S1XP velmi elegantní design. Korpus přístroje s převládající šedou barvou a jejími odstíny má příjemně kompaktní rozměry 312,5 x 224,8 x 29,9-35,4 mm a nízkou hmotnost, pouze 1,89 kg. Mobilita tohoto notebooku je tedy relativně vysoká a ocení ji především ti, kteří hodně cestují a potřebují výkonný přístroj, který nezabere příliš místa. Rozměrům odpovídá širokoúhlý displej s úhlopříčkou 13,3 palců a rozlišením WXGA (1200 x 800 pixelů), vybavený pro zvýšení ostrosti a kontrastu obrazu technologií X-black LCD, která opticky zajišťuje příjemnější obraz. Jako polohovací zařízení slouží obvyklý TouchPad a navíc má S1XP dvě definovatelná tlačítka.

Notebook VAIO S1XP je postaven na technologii Centrino. Základem je nový procesor Intel Pentium M 735 s jádrem Dothan, taktovací frekvencí 1,7 GHz a vyrovnávací 2 MB L2 Cache, tedy dvojnásobnou oproti předchozímu Pentium M Banias. Pro svou práci využívá operační paměť o základní velikosti 512 MB; za příplatek ji lze rozšířit až na 1 GB. Pevný disk má kapacitu 60 GB, a přestože je notebook relativně malý, má v sobě integrovanou i optickou mechaniku. Jedná se o DVD vypalovačku, která si poradí s formátem DVD+ i DVD- a samozřejmě i s klasickými CD. Pro zobrazování grafiky slouží karta ATI Mobility Radeon 9700 s video pamětí 64 MB, tedy to nejlepší, co v současné době ATI pro notebooky nabízí. Celkově už při zběžném pohledu tyto parametry slibují vysoký výkon ve všech oblastech využití počítače, přesto by to nemělo být na úkor mobility - podle oficiálních údajů by díky technologii Centrino měla výdrž interního Li-Ion akumulátoru atakovat hranici 5 hodin při provozu bez připojení k elektrické síti.

VAIO S1XP je velmi dobře vybaven i v oblasti konektivity. Z bezdrátových technologií je osazen kartou WiFi standardu 802.11b/g a modulem Bluetooth, pro "drátové" spojení má zásuvku modemu a síťové karty. Mimoto disponuje i porty USB 2.0 a IEEE 1394 (FireWire) a také čtečkou paměťových karet Memory Stick.

Na notebooku Vaio S1XP je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP Professional a velké množství dalších programů a utilit, zahrnujících kancelářský balík Microsoft Works, software pro práci s obrázky, hudbou a videem a další. Na notebook je společností SONY poskytována standardní 2-letá záruční lhůta.

Do české distribuce by se notebook SONY VAIO S1XP měl dostat začátkem července v konfiguraci s procesorem Pentium M 735, operační pamětí 512 MB RAM, pevným diskem o kapacitě 60 GB, DVD vypalovačkou a grafickou kartou ATI Radeon 9700 za doporučenou koncovou cenu cca. 70 tisíc Kč bez DPH.

Představení

Diskuse