Toshiba Satellite A50 - v jednoduchosti je síla

27. 9. 2004 06:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

V záplavě nových modelů notebooků od různých výrobců na českém trhu v průběhu září se objevila i novinka společnosti Toshiba, která na sebe poutá pozornost lákavou kombinací dobrého výkonu zajišťovaného mobilními procesory od Intelu, slušné míry mobility a řady užitných vlastností.

Toshiba Satellite A50 - v jednoduchosti je síla

Elegantní kombinace šedých ploch a černé klávesnice spolu s bílým Touchpadem dává notebooku Satellite A50 moderní a dynamický vzhled. Celkové rozměry korpusu jsou 338 x 274 x 27 (vpředu) - 38 (vzadu) mm a s hmotností 2,7 kg udělují notebooku dobrou míru mobility. TFT displej ve víku přístroje má úhlopříčku 15 palců a rozlišení 1024 x 768 pixelů.

Hardwarové vybavení je u všech konfigurací notebooku Satellite A50 založeno na komponentech od Intelu, ale liší se typem použitého procesoru. Mobilnější varianta zahrnuje kompletní sadu Centrino - tzn. chipset Intel 855GME, mobilní procesor Pentium M s jádrem Dothan a ještě modul bezdrátové sítě Intel PRO/Wireless 2200BG. V ceníku je nabízena i levnější varianta notebooku Satellite A50 s procesorem Celeron M. Operační paměť má v základní sestavě velikost 256 MB a za příplatek je možné ji rozšířit až na 2 GB. Pro ukládání dat slouží pevný disk s kapacitou 40 GB. Dále je notebook Satellite A50 vybaven i kombinovanou optickou mechanikou DVD/CD-RW, nebo - u nejvyšší nabízené konfigurace - duální DVD vypalovačkou pro formáty DVD+ i DVD-. Grafická karta představuje skromnější řešení, typické pro tento typ notebooku, a tak se uživatel musí spokojit s výkonem integrovaného čipu Intel 855GME se 16 až 64 MB sdílené video paměti. Výdrž notebooku při provozu na interní Li-Ion akumulátor podle údajů výrobce činí až 3,7 hodin bez připojení k elektrické síti u varianty s procesorem Pentium M, verze s Celeronem M dosahuje o něco slabší hodnoty 2,9 hodin.

Možnosti drátové i bezdrátové komunikace jsou u Satellite A50 obstojné a odpovídají této cenové kategorii. Samozřejmostí jsou zásuvky síťové karty i modemu, stejně jako USB porty verze 2.0. Všechny konfigurace jsou vybaveny i integrovaným modulem Wi-Fi standardu 802.11b/g.

Na noteboocích modelové řady Satellite A50 je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP Home a k němu i řada systémových utilit a dalšího software. Na svůj výrobek poskytuje společnost Toshiba 2 roky mezinárodní záruční lhůtu. Jako bonus obdrží zákazník při koupi notebooku i praktickou cestovní brašnu.

V současné době je notebook Satellite A50 nabízen ve třech základních konfiguracích, které však lze na přání zákazníka ještě přizpůsobit. Nejlevnější sestava s procesorem Celeron M 1,4 GHz, operační pamětí o velikosti 256 MB, pevným diskem o kapacitě 40 GB a combo DVD/CD-RW mechanikou je nabízena za doporučenou koncovou cenu 31.990 Kč bez DPH, konfigurace s Pentium M 1,5 GHz je dostupná za 35.990 Kč. Nejvyšší sestava je osazena rovněž procesorem Pentium M 1,5 GHz, operační pamětí o velikosti 512 MB, pevným diskem s kapacitou 60 GB a duální DVD vypalovačkou s doporučenou koncovou cenou 41.990 Kč bez DPH.

Představení

Diskuse