Toshiba Tecra M2 - nižší hmotnost, lepší grafika

26. 4. 2004 06:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

Novinkou firmy Toshiba, která se připravuje na český trh, je notebook řady Tecra M2. Navazuje na předchozí model M1 a vyznačuje se poměrně nízkou hmotností a solidním výkonem, zajišťovaným technologií Centrino a grafickou kartou GeForce, a také dobrým uživatelským komfortem.

Toshiba Tecra M2 - nižší hmotnost, lepší grafika

Rozměry přístroje jsou 314 x 259 x 31,5-34,9 mm a jeho hmotnost příjemných 2,26 kg, lze proto počítat s velmi dobrou mírou mobility při zachování pracovního komfortu, protože Tecra M2 má implementován displej s úhlopříčkou 14,1 palců a rozlišením 1024 x 768 pixelů (XGA) a pro náročnější klienty existuje i varianta s vyšším rozlišením 1400 x 1050 pixelů (SXGA+). Klávesnice obsahuje i Win klávesy a doplňkové aplikační klávesy. Pro pohyb kurzoru je Tecra M2 vybavena polohovacím zařízením označovaným Dual Pointing Device, které je kombinací TrackPointu a TouchPadu.

Provoz přístroje řady Tecra M2 je obstaráván kompletní technologií Centrino, která se skládá z mobilního procesoru Intel Pentium M, čipsetu Intel 855 PM a integrovaného modulu bezdrátové sítě Intel PRO/Wireless. Konfigurace, nabízené na našem trhu, jsou vybaveny procesory Pentium M s taktovací frekvencí začínající na 1,5 Ghz a operační pamětí 512 MB, za příplatek rozšiřitelnou až do 2 GB.

O grafické zobrazování se stará grafická karta nVidia GeForce FX Go5200 s volitelnou vlastní videopamětí o velikosti 32 MB nebo 64 MB. Pro ukládání dat je k dispozici pevný disk s kapacitou 40 GB nebo vyšší (v tech. specifikaci uvádí Toshiba maximálně 80 GB) a frekvencí otáčení 4200 rpm nebo 5400 rpm, v závislosti na typu disku. Optická mechanika je umístěna v zásuvce Slim SelectBay a lze ji tedy snadno zaměnit za jiné, kompatibilní zařízení. Na českém trhu jsou notebooky Tecra M2 vybaveny combo DVD/CD-RW mechanikou, alternativně ji lze nahradit jednodušší CD nebo DVD mechanikou, nebo naopak DVD vypalovačkou. Výdrž notebooku při provozu na interní 6-článkový Li-Ion akumulátor s kapacitou 4400 mAh by podle datasheetu Toshiby měla dosahovat až 4 hodin bez připojení k elektrické síti, při zakoupení baterie s vyšší kapacitou nebo přídavné baterie se lze - podle oficiálních údajů - dostat až přes 11 hodin provozu.

Možnosti konektivity notebooku Tecra M2 odpovídají standardu, na který jsme u této třídy zvyklí, a tak vedle rychlých USB portů verze 2.0, obligátního modemu a Ethernetu je v notebooku implementována již výše zmiňovaná karta WiFi standardu 802.11b a další užitečné porty včetně IrDA nebo slotu pro SD Card.

Na notebooku Tecra M2 je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP Professional a další užitečný software a systémové utility pro správu počítače, zahrnující např. antivirový program. Na notebook je výrobcem poskytována 3-letá záruční lhůta.

V současné době je notebook Toshiba Tecra M2 pro český trh ohlášen v konfiguraci s procesorem Intel Pentium M 1,5 GHz, operační pamětí o velikosti 512 MB, pevným diskem s kapacitou 40 GB a optickou combo DVD/CD-RW mechanikou, nebo ve vyšší konfiguraci s Pentium M 1,7 Ghz a diskem s kapacitou 60 GB.

Toshiba tento model oficiálně oznámila pro ČR již 7.4.2004. Na západ od našich hranic se již prodává, ale v ČR zatím není dostupný. Očekávat jej lze snad v průběhu května.

Související články:
Toshiba chce v ČR výrazně posílit
Toshiba má nového distributora
TOSHIBA ztratila distributora v ČR

Představení

Diskuse