Umax VisionBook 805CX - připraven na Dothan

10. 5. 2004 06:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

Na začátku května představila společnost UMAX nové notebooky postavené na bázi Centrina, které by se v distribuci měly objevit již v těchto dnech. Dnes si představíme notebook prodávaný pod označením VisionBook 805CX patřící do nižší cenové kategorie. Vedle technologie Centrino disponuje velkým displejem a přijatelnou cestovní hmotností.

Umax VisionBook 805CX - připraven na Dothan

Korpus v kombinaci šedé a černé barvy má u VisionBook 805CX rozměry 312 x 281 x 22-35 mm a relativně příznivou hmotnost 2,7 kg, která ještě připouští pohodlný transport přístroje. Notebook je vybaven velkým displejem s úhlopříčkou 15 palců a rozlišením XGA, tj. 1024 x 768 obrazových bodů. Jako polohovací zařízení slouží obvyklý TouchPad.

Samotný provoz přístroje je zajišťován kompletní technologií Centrino a navíc - podle tiskové zprávy - je model VB 805CX navržen už s ohledem na výkonnější verzi mobilního Pentia M s jádrem Dothan, který se na trhu objeví v průběhu května. Technologie Centrino v noteboocích VisionBook CX sestává ze tří komponent: mobilního procesoru Pentium M s vyrovnávací L2 Cache 1 MB, čipsetu Intel 855GME a modulu bezdrátové sítě Intel PRO/Wireless 2100 standardu 802.11b. Procesor v tomto modelu je taktován na frekvenci 1,4 nebo 1,5 GHz (v závislosti na konfiguraci) a má k dispozici operační paměť o standardní velikosti 256, kterou lze za příplatek rozšířit až do 1 GB. O grafiku je postaráno integrovaným čipem Intel i852GM se sdílenou video pamětí RAM do 64 MB. Pro ukládání dat slouží pevný disk o kapacitě 40 GB a frekvencí otáček 5400 ot./min, který je za příplatek možno nahradit diskem větším. Notebook je také vybaven optickou combo mechanikou DVD/CD-RW a volitelně lze dokoupit i externí disketovou mechaniku. Doba provozu notebooku na interní Li-Ion akumulátor bez připojení k elektrické síti by se podle oficiálních údajů výrobce měla pohybovat kolem 4 až 5 hodin.

Konektivita u modelu VisionBook 805CX je - už vzhledem k tomu, že patří do nižší cenové kategorie - poněkud skromnější, a tak vedle obligátních rozhraní, jako je modem nebo LAN, stojí za zmínku už jen 4 rychlé porty USB 2.0 a video výstup a samozřejmě již výše uvedený modul WiFi standardu 802.11b.

Na notebooku VisionBook 805CX je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP ve verzi Home nebo Professional, případně je pro zájemce připravena i konfigurace bez operačního systému. Na notebook je poskytována záruční lhůta 2 roky a při nákupu k němu zákazník dostane ještě praktickou cestovní brašnu.

V současné době má UMAX v nabídce několik konfigurací modelu VisionBook 805CX lišících se hlavně frekvencí procesoru a instalovaným operačním systémem. Nejlevnější varianta s procesorem Pentium M 1,4 GHz, operační pamětí 256 MB, pevným diskem o kapacitě 40 GB a bez operačního systému se prodává za doporučenou koncovou cenu 33.990,- Kč bez DPH, vyšší verze s procesorem Pentium M 1,5 GHz a operačním systémem Win XP Home stojí 36.990,- Kč bez DPH a za Win XP ve verzi Professional je třeba připlatit ještě dalších 2.000 Kč. Notebooky řady VisionBook 805CX by v české distribuci měly být dostupné od 10. května.

Umax pro tento model připravuje také možnost nasazení Sun Java Desktop System / LINUX.
Viz také článeček Linux už se šíří i na notebooky oficiální cestou

Představení

Diskuse