Acer TravelMate 370 - nejmenší notebook ve stáji

23. 2. 2004 00:00    Rubrika: Představení    Autor: import starších článků

Horkou novinkou chladného února je jeden z nejmenších notebooků, které má Acer v nabídce. Počátkem tohoto měsíce Acer představil malý a lehký notebook, určený jako mobilní zařízení na cesty, a tak doplnil mezeru ve své nabídce. Novinka s modelovým označením TravelMate 370 disponuje technologií Centrino, velkou operační pamětí i pevným diskem a samozřejmě i bezdrátovou technologií.

Acer TravelMate 370 - nejmenší notebook ve stáji

Tělo notebooku má rozměry 273 x 231 x 24 mm a hmotnost včetně baterie pouhých 1,7 kg - je tedy nejmenším notebookem v nabídce Aceru (pomineme-li Tablet PC). Kombinace nízké hmotnosti a rozměrů srovnatelných se složkou papírů A4 z něj dělá snadno skladného, mobilního společníka na cesty. Daní za malé rozměry je však menší TFT displej - jeho úhlopříčka je jen 12 palců a jeho rozlišení standardní XGA, tedy 1024 x 768 obrazových bodů.

V dnešní době, kdy mobilním přístrojům vévodí bezdrátové technologie a úsporné procesory, není žádným překvapením, že i u TM 370 se o výkon stará technologie Centrino. V notebooku tak nalezneme mobilní procesor Intel Pentium M s 1 MB L2 cache a podporou technologie SpeedStep, který je osazen na čipové sadě Intel 855 GM a je doplněn integrovaným čipem Intel PRO/Wireless 2100 bezdrátové sítě standardu 802.11b. V základní konfiguraci se v notebooku dodává 512 MB operační paměti (ale pozor, jedná se o dva moduly 256 MB, na případné rozšíření se tedy vyplatí myslet již při nákupu notebooku). Operační paměť lze rozšířit až do 2 GB. Pro zobrazování grafiky slouží integrovaný čip na základové desce, který používá sdílenou, dynamicky přidělovanou paměť o velikosti až 64 MB (technologie DVTM). Pevný disk Ultra ATA/100 má ve standardní konfiguraci kapacitu 60 GB. Optická mechanika se k notebooku dodává externí, připojovaná přes rychlý port IEEE 1394 a v nabídce Aceru nalezneme všechny v současnosti používané moduly, počínaje obyčejnou CD-ROM, přes DVD, combo CD-RW/DVD a konče duální DVD-RW. Výdrž na interní Li-Ion akumulátor by měla být poměrně slušná - výrobce na svých stránkách uvádí až 4 a půl hodiny provozu na baterii bez připojení k elektrické síti.

Vybavení porty u TM 370 dokáže splnit i vyšší současné nároky na rychlost - samozřejmostí jsou USB porty rychlé verze 2.0, FireWire (IEEE 1394), jehož využití bude ale poněkud limitováno tím, že se používá pro připojení externí optické mechaniky, dále infračervený port a modul bezdrátové sítě standardu 802.11b. Součástí notebooku je také integrovaná čtečka paměťových karet 3-v-1, která podporuje karty Secure Digital, MultiMediaCard a Memory Stick.

Na notebooku Acer TravelMate 370 je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP Professional v české verzi spolu s mnoha utilitami pro nakonfigurování systému a další doplňkový software, zahrnující antivirový program nebo programy pro přehrávání hudby a DVD videa či vypalování CD a DVD.

V současné době je na českém trhu dostupná konfigurace TravelMate 371TMi s procesorem Intel Pentium M 1,4 GHz, operační pamětí o velikosti 512 MB, pevným diskem o kapacitě 60 GB a externí duální DVD+/-RW vypalovačkou za doporučenou koncovou cenu 54.990 Kč bez DPH.

- Radek Pavlis -

Představení

Diskuse