ASUS A5E - multimediální zábavní centrum

19. 9. 2005 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

Koncem srpna se na trhu objevila novinka společnosti ASUS. Pod označením A5E přichází notebook, který kombinuje jak funkce domácího kina, tak i výpočetního centra domácnosti. Pro tento účel je vybaven procesorem Intel Pentium M, širokoúhlým TFT displejem, zabudovaným subwooferem, web kamerou a televizním tunerem.

ASUS A5E - multimediální zábavní centrum

Celkové rozměry novinky ASUS A5E jsou 369 x 269 x 34,8 mm a jeho hmotnost činí 3 kg. Notebook je koncipován jako multimediální centrum domácnosti, proto od něj nelze čekat vysokou mobilitu; přesto jeho hmotnost 3 kg je stále ještě přijatelná a připouští možnost transportu notebooku. Hlavní devizou je však velký širokoúhlý displej s úhlopříčkou 15,4" a rozlišením WXGA nebo WXGA+ (tj. 1280 x 768 pixelů nebo 1440 x 900 pixelů). Polohovacím zařízením je obvyklý TouchPad, a navíc je notebook vybaven i panelem Audio DJ, který obsahuje tlačítka pro ovládání audio a video přehrávačů a rovněž umožňuje přehrávání hudby i bez nutnosti vstupu do OS.

Notebook ASUS A5E je postaven na sadě Intel Centrino. Základem je některý z mobilních procesorů Intel Pentium M 730 - 780 (1,6 - 2,26 GHz) s 533 MHz sběrnicí a 2MB L2 Cache nebo Intel Celeron M 360 - 390 (1,4 - 1,7 GHz) s 400 MHz sběrnicí a 1MB L2 Cache. Procesor je usazen na čipové sadě Intel 915GM Express s integrovaným grafickým jádrem a pro svou práci používá operační paměť DDR 333MHz o maximální velikosti až 2 GB. Pevný disk je dodáván ve velikosti 40, 60, 80 nebo 100 GB a součástí notebooku je rovněž optická mechanika DVD+/-RW Double Layer.

Hlavní síla notebooku ASUS A5E však spočívá v multimediální výbavě. Disponuje integrovaným analogovým televizním tunerem (přijímá formáty NTSC, PAL, SECAM) a FM tunerem, ve víku je umístěna webová kamera s rozlišením 1,3 Megapixelů a pro větší pohodlí je k notebooku dodáván i dálkový ovladač.
Samozřejmostí jsou porty USB 2.0 (a je jich rovnou 5), IEEE 1394, TV výstup a audio S/PDIF. Zabudován je rovněž modul Bluetooth a za příplatek je k dispozici i karta bezdrátové sítě Wi-Fi standardu 802.11b/g s anténou zabudovanou ve víku displeje. Pro přenos dat z digitálních fotoaparátů a podobných zařízení je vestavěna i kombinovaná čtečka paměťových karet SD, MMC, MS a MS PRO.

Na notebooku ASUS A5E je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP ve verzi Home nebo Professional spolu se systémovými utilitami, multimediálním softwarem ASUS a dalšími doplňkovými programy. Vztahuje se na něj 2-letá mezinárodní záruka a zákazník při nákupu obdrží i optickou myš a tašku pro přenášení.

Notebooky společnosti ASUS je možné nakonfigurovat na míru podle potřeb zákazníka. Pro orientační představu uvádíme sestavu s procesorem Pentium M 740, operační pamětí o velikosti 512 MB, pevným diskem s kapacitou 80 GB, duální DVD+/-RW vypalovačkou a modulem Wi-Fi, která se bez operačního systému nabízí za doporučenou koncovou cenu 37.590 Kč bez DPH.

Představení

Diskuse