IBM ThinkPad R52 - s čipsetem Intel Sonoma

21. 3. 2005 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

Na českém trhu se objevila novinka firmy IBM s označením ThinkPad R52. Tento model je prvním notebook v řadě R s čipsetem Intel Sonoma, je vybaven procesorem Intel Pentium M a řadou dalšího atraktivího vybavení.

IBM ThinkPad R52 - s čipsetem Intel Sonoma

Design i zpracovnání notebooku ThiknPad R52 je ve stejném duchu, jako všechny ostatní notebooky od IBM. Celkové rozměry černého korpusu přístroje jsou 332 x 269 x 38,1 mm a jeho hmotnost činí 2,8 kg. Vybaven je displejem TFT s úhlopříčkou 14,1 nebo 15 palců a rozlišením XGA (1024 x 768 pixelů) nebo SXGA (1400 x 1050 pixelů). Vítaným doplňkem, obvyklým u vyšších sestav notebooků IBM, je duální polohovací zařízení UltraNav Point System, které zahrnuje jak TouchPad, tak i TrackPoint uprostřed klávesnice. Notebook je vybaven odtokovým kanálkem (zespodu notebooku) pro případné polití klávesnice tekutinou (nejde o vodotěsné řešení, ale při náhodném polití to může pomoci k záchraně HW).

ThinkPad R52 je už vybaven novým čipsetem Intel Sonoma a spolu s ním i dalšími komponentami, které dohromady tvoří technologii Centrino. Jedná se především o procesor Intel Pentium M s jádrem Dothan, 2 MB L2 Cache a především FSB 533 MHz. Pro R52 bude procesor dodáván s taktovací frekvencí až 2,13 GHz. K dispozici je operační paměť o velikosti 256 MB nebo 512 MB a firma IBM jako jedna z mála nabízí DDR2 SDRAM 533 MHz paměťové moduly. Interní ATA-100 pevný disk má kapacitu až 80 GB, rychlost otáček 5400 RPM a proti poškození je chráněn technologií IBM Active Protection System (pohybové čidlo + sw). Grafická karta je dodávána ve dvou variantách - levnější je integrovaný Intel Media Accelerator 900, nebo může být notebook vybaven výkonnější ATI Mobility Radeon X300 se 32 MB nebo 64 MB vlastní video paměti. Optická mechanika combo DVD/CD-RW nebo vypalovačka DVD-RW je umístěna v modulárním slotu UltraBay a lze ji nahradit i za další zařízení nebo druhou baterii. Výdrž notebooku s přídavnou baterií v zásuvce UltraBay je až 6 hodin provozu.

Výbava notebooku ThinkPad R52 porty je na standardní úrovni a zahrnuje vše potřebné. Pro připojení k Internetu je zde modem a Gigabitový Ethernet, dále notebook disponuje integrovaným modulem bezdrátové sítě Wi-Fi standardu 802.11b/g a volitelně i vestavěným Bluetooth. Z multimediálních portů je zahrnut konektor pro výstup S-Video. Vedle PCMCIA slotu bude notebook vybaven i ExpressCard/54 slotem.

Na noteboocích ThinkPad R52 je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP Professional a spolu s ním řada systémových utilit a doplňkového software. Na notebook je poskytována 1-letá nebo 3-letá záruční lhůta.

Doporučená koncová cena notebooku ThinkPad R52 bude začínat na 41 tisíc Kč bez DPH. Do prodeje v ČR by se měly dostat v průběhu dubna 2005.

Představení

Diskuse