IBM ThinkPad X41 - nejmenší v nabídce

9. 5. 2005 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

Společnost IBM představila inovovaný vysoce mobilní notebook ThinkPad X41, který se řadí k nejlehčím přístrojům jak v nabídce IBM, tak i mezi notebooky dostupnými na trhu. Notebook je osazen sadou Intel Centrino a mimoto řadou prvků pasívní i aktivní bezpečnosti, mezi které se řadí identifikace uživatele pomocí otisků prstu.

IBM ThinkPad X41 - nejmenší v nabídce

Design notebooku je podobný jako u všech předchozích modelů IBM ThinkPad X; propracovaný. Celkové rozměry korpusu přístroje jsou 26,8 x 21,1 x 2,1 - 2,7 cm a jeho hmotnost dosahuje 1,23 kg se 4-článkovou baterií. Tu je možné nahradit za větší, 8-článkovou baterii, která zvýší hmotnost notebooku na 1,45 kg a také ho o 2,5 cm prodlouží. TFT displej ve víku notebooku má úhlopříčku 12,1 palců a rozlišení XGA, tzn. 1024 x 768 obrazových bodů. Jako polohovací zařízení slouží TrackPoint.

V noteboocích řady ThinkPad X41 jsou dodávány nízkonapěťové procesory Intel Pentium M s taktovací frekvencí až 1,5 GHz a 400 MHz FSB. Usazeny jsou na čipsetu Intel 915GM, ve kterém je rovněž integrován grafický čip Intel Graphics Media Accelerator 900. Operační paměť je dodávána o velikosti 256 MB nebo 512 MB. Pevný disk může mít kapacitu od 20 GB až po 60 GB, notebook však nemá optickou mechaniku, která se musí připojit buďto jako externí modul, nebo může být umístěna v dokovací stanici ThinkPad X4 UltraBase Dock. Výdrž interního Li-Ion akumulátoru je dle údajů výrobce 2,5 hodiny provozu notebooku (u 4-článkové varianty baterie) nebo téměř 6 hodin (8-článková baterie).

Výbava porty je u ThinkPad X41 poněkud skromnější, ale vzhledem k tomu, že se jedná o ultralight, není to žádným překvapením. Samozřejmostí jsou USB 2.0 porty, nechybí ani Infraport a Bluetooth. Pro připojení je k dispozici modem, Gigabit Ethernet a modul bezdrátové sítě Wi-Fi standardu 802.11b/g. Dále je notebook vybaven i čtečkou Secure Digital Card. Notebook ThinkPad X41 lze dále doplnit o dokovací stanici X4 UltraBase Dock, která poskytuje další možnosti rozšíření a přitom zvyšuje celkovou hmotnost notebooku jen na 1,8 kg. Lze tak používat přídavnou baterii, CD či DVD mechaniky nebo druhý pevný disk.

Na noteboocích ThinkPad X41 je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP Professional a dále řada doplňků a utilit IBM, mezi které patří například software IBM Rescue and Recovery nebo prvky aktivní ochrany dat Active Protection System. Notebook je vybaven i zařízením pro identivikaci uživatele pomocí otisků prstů. Na svůj výrobek poskytuje IBM 1-letou záruku s možností rozšíření až na 3 roky (za příplatek). Pro koncové uživatele nepodniktele platí ze zákona záruka 2 roky.

Notebooky ThinkPad X41 mají být v ČR k dispozici od poloviny května. Doporučené koncové ceny by měly začínat na 62.000 Kč bez DPH.

Představení

Diskuse