Toshiba Portégé M300 - pokročilá ochrana

8. 8. 2005 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

Notebook vyšší cenové kategorie Toshiba Portégé M300 je atraktivní mobilní notebook malých rozměrů a přitom s integrovanou optickou mechanikou. Toshiba zde klade důraz na řadou vylepšení, která zahrnují především rozšířené prvky preventivní fyzické ochrany notebooku a tak i dat v něm uložených.

Toshiba Portégé M300 - pokročilá ochrana

Notebook Portégé M300 je příjemně maličký - s rozměry pouze 286 x 233 x 26 - 33 mm a hmotností 1,59 kg je ideálním mobilním spolupracovníkem na cesty. Jeho pouzdro je vyrobeno z hořčíkové slitiny a celková konstrukce je tak dobře odolná vůči pádům a nárazům. Dalším bezpečnostním prvkem je ochrana dat pomocí systému aktivního monitorování pohybu pevného disku ve všech třech prostorových osách, čímž lze předejít poškození povrchu ploten disku. Rovněž klávesnice notebooku je odolná proti vniknutí tekutiny. Vzhledem k svým malým rozměrům disponuje Portégé M300 menším 12,1" TFT displejem s rozlišením XGA, tj. 1024 x 768 pixelů. Jako polohovací zařízení slouží TouchPad.

Pro co nejvyšší úsporu energie jsou notebooky řady Portété M300 osazeny nízkonapěťovými procesory Intel Pentium M ULV s 400 MHz systémovou sběrnicí a 2 MB vyrovnávací L2 Cache. Čipovou sadou v notebooku je Intel 855GME (předposlední sda Centrino) s integrovaným grafickým jádrem, které používá dynamicky alokovanou paměť (sdílená RAM). Operační paměť RAM může mít maximální velikost až 1280 MB, standardně se dodávají dva 256 MB paměťové moduly. Pevný disk v sestavě dostupné aktuálně na českém trhu má kapacitu 40 GB a rychlost otáčení 4200 RPM. V notebooku je rovněž integrována duální optická mechanika DVD+/-RW, možná je ovšem i jiná konfigurace. Výrobcem udaná výdrž interního Li-Ion akumulátoru je až 6,1 hodin provozu notebooku bez připojení k elektrické síti.

Výbava porty u notebooku Toshiba Portégé M300 je přes jeho miniaturní rozměry relativně bohatá a zaručuje všestrannou konektivitu. Pro připojení k Internetu je k dispozici modem i 10/100 LAN a rovněž interní modul bezrdátové sítě WLAN 802.11b/g a také Bluetooth. Nechybí USB 2.0 ani FireWire. Možnosti notebooku rozšiřují čtečky karet CF, SD/MMC a konektor replikátoru portů.

Na noteboocích Portégé M300 je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP Professional. Přibalené programové vybavení zahrnuje nástroje a ovladače Toshiba, kancelářský software a program pro přehrávání DVD videa. Na svůj výrobek poskytuje Toshiba 3-letou mezinárodní záruku s možností rozšíření záručních služeb.

Na českém trhu je v současné době dostupná sestava Portégé M300-101 s procesorem Intel Pentium M ULV 753 (s taktovací frekvencí 1,2 GHz), operační pamětí RAM o velikosti 512 MB a pevným diskem s kapacitou 40 GB, která se nabízí za doporučenou koncovou cenu 53.490 Kč bez DPH.

Představení

Diskuse