Toshiba Tecra A3 - konfigurovatelný model

28. 2. 2005 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

V druhé polovině února bylo oznámeno celkem 6 nových notebooků značky Toshiba pro český trh, které budou dostupné během března. My dnes přinášíme představení modelu Tecra A3, který je - podobně jako další oznámená řada Tecra A4 - zaměřen na segment mainstream uživatelů a svou koncepcí a výbavou je orientován na malé a střední firmy. Postaven jen na novém chipsetu Intel 915 a vedle velkého TFT displeje a solidní výbavy disponuje například i konektrorem pro replikátor portů.

Toshiba Tecra A3 - konfigurovatelný model

Celkové rozměry notebooku Toshiba Tecra A3 jsou 338 x 279,7 x 29,4 - 36,9 mm a jeho hmotnost činí 2,7 kg. Je tak umožněna stále ještě slušná míra mobility. TFT displej má úhlopříčku 15 palců a rozlišení XGA (1024 x 768 pixelů) v nižších konfiguracích notebooku, nebo rozlišení SXGA (1400 x 1050 pixelů), které je už vyhrazeno pro vyšší sestavy. Polohovacím zařízením je TouchPad.

Technologicky stojí Tecra A3 na dominantě současné trhu s notebooky - na komponentách Intel Centrino. Základem je procesor Intel Pentium M 730, 740 nebo 750 (taktovací frekvence 1,6 GHz, 1,73 nebo 1,86 GHz) s 533 MHz sběrnicí a vyrovnávací pamětí L2 cache 2 MB. Usazen je na čipové sadě Intel 915PM Express s integrovaným grafickým jádrem, které používá sdílenou video paměť o velikosti až 128 MB. Trojice komponent Centrino zahrnuje i modul bezdrátové sítě Wi-Fi Intel PRO/Wireless 2200BG. Operační paměť RAM má v notebooku Tecra A3 základní velikost 256 nebo 512 MB a za příplatek je možné ji rozšířit až na 2 GB. Pevný disk je dodáván s kapacitou 60 nebo 80 GB a rychlostí 4200 otáček za minutu. Nechybí ani optická mechanika - v nižších sestavách kombinovaná DVD/CD-RW, ve vyšších duální DVD+/-RW vypalovačka. Interní Li-Ion akumulátor má udávanou výdrž více než 3 a půl hodiny provozu notebooku bez připojení k elektrické síti.

Konektivita notebooku je na standardní úrovni a pro středně náročného uživatele by měla být naprosto dostačující. Tecra A3 obsahuje již výše zmiňovaný modul bezdrátové sítě Wi-Fi standardu 802.11b/g, nechybí ani obligátní modem a síťová LAN karta. Rovněž jsou součástí notebooku porty USB 2.0 a FireWire (IEEE 1394), dále TV-výstup a integrovaná čtečka paměťových karet 6 v 1 (podporující formáty SD, SM, MS, MS PRO, MMC, xD-Picture Card). Řada uživatelů jistě uvítá i konektor pro přípojení replikátoru portů.

Na noteboocích Toshiba Tecra A3 je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP Professional spolu s řadou systémových utilit a doplňkového software, jenž zahrnuje například programy pro přehrávání DVD videa nebo programy pro vypalování optických disků. Na notebook je poskytována jednoletá mezinárodní záruka.

Notebooky Toshiba Tecra A3 se v prodeji objeví v průběhu března. V době psaní článku nebyly ještě doporučené koncové ceny oznámeny. Cena by se však neměla příliš lišit od předchozího modelu A2, a tak ji lze očekávat někde kolem sumy 30.000,- bez DPH. Toshiba pro tento model také ohlásila možnost individuální konfigurace HW i SW podle přání zákazníka - jedinou podmínkou je minimální objednávka 10-ti kusů. Poskytována je dvouletá mezinárodní záruka i pro firmy.

Představení

Diskuse