UMAX VisionBook 4100CX - levný a lehký

25. 7. 2005 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

V polovině července představil UMAX nový model nižší až střední cenové kategorie. Novinka s označením VisionBook 4100CX patří mezi lehčí a levnější modely, je vybavena sadou Centrino s čipsetem Sonoma a nahrazuje tak starší model s první generací Centrina. Notebook rovněž disponuje mobilními bezdrátovými technologiemi a slušnou doplňkovou výbavou.

UMAX VisionBook 4100CX - levný a lehký

Korpus přístroje šedé barvy s černou klávesnicí má celkové rozměry 329 x 277 x 26 mm a poměrně příznivou hmotnost 2,6 kg, která notebooku uděluje solidní míru mobility. Přesto je VisionBook 4100CX osazen velkým displejem s úhlopříčkou 15 palců a rozlišením XGA (tzn. 1024 x 768 pixelů), který poskytuje dostatečný pracovní komfort. Pro polohování kurzoru slouží TouchPad, který postrádá moderní, ale ne nepostradatelné rolovací tlačítko.

Hardware notebooku UMAX VisionBook 4100CX je postaven na mobilních komponentách technologie Intel Centrino. Na čipsetu Intel 915GM je usazen procesor Pentium M s 533 MHz systémovou sběrnicí a 2MB vyrovnávací L2 Cache, nebo levnější Celeron M s 1 MB L2 Cache. Nový čipset umí pracovat s rychlou DDR II operační pamětí, která v nabízených sestavách může mít velikost od 256 MB až po 1 GB. Z operační paměti si však část zabere grafický čip Intel 915 integrovaný v základní desce, prto doporučuji minimálně 512 MB operační paměti. Pevný disk je v notebooku dodáván podle volby zákazníka s velikostí od 40 GB a rychlostí otáček 5400 RPM nebo vyšší. Rovněž je k dispozici duální dvouvrstvá DVD+/-RW vypalovačka. Interní Li-Ion akumulátor má výrobcem udanou výdrž až 3 hodiny provozu notebooku bez připojení k elektrické síti.

V noteboocích řady VisionBook 4100CX jsou implementována všechna standardně používaná rozhraní, tedy včetně konektorů USB 2.0, interního modemu a gigabitové LAN karty, TV výstupu (S-video) a S/PDIF audio výstupu. Nechybí ani modul bezdrátové sítě Wi-Fi standardu 802.11 b/g.

Notebook je v nejnižší sestavě dodáván bez operačního systému. Za příplatek je možné dokoupit operační systém Microsoft Windows XP ve verzi Home nebo Professional. V ceně notebooku je značková brašna Addison. Na svůj výrobek poskytuje UMAX záruku 2 roky (i pro firmy a podnikatele), s možností rozšíření na 3 roky (za příplatek).

Jak je obvyklé u většiny velkých výrobců, má zákazník možnost sestavit si konfiguraci notebooku na míru podle svých potřeb. Orientačně lze uvést cenu sestavy s procesorem Intel Pentium M 730 (s taktovací frekvencí 1,73 Ghz), operační pamětí o velikosti 256 MB, pevným diskem s kapacitou 40 GB, duální DVD+/-RW vypalovačkou, dodávané bez operačního systému, která se nabízí za doporučenou koncovou cenu 23.990,- Kč bez DPH. Vyšší sestava s operační pamětí 512 MB a operačním systémem MS Windows XP Home Edition má doporučenou koncovou cenu 26.990 Kč bez DPH.

Představení

Diskuse