UMAX VisionBook 4500CSX - střední třída s mimořádným rozlišením

17. 1. 2005 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

Už na konci prosince minulého roku představil UMAX svou novinku pro rok 2005 - notebook střední kategorie, který se prodává pod označením VisionBook 4500CSX. S mobilním procesorem Intel Pentium M a velkým displejem s nadstandardním rozlišením nabízí výhodnou kombinaci dobrého výkonu a příznivé ceny.

UMAX VisionBook 4500CSX - střední třída s mimořádným rozlišením

Korpus notebooku VisionBook 4500CSX je proveden v kombinaci černé a stříbrné barvy a jeho celkové rozměry jsou 327 x 275 x 25 mm. Hmotnost přístroje dosahuje 3 kg, čímž ho posouvá spíše do kategorie desktop replacement, tzn. náhrady běžného stolního PC. Vyšší hmotnost však kompenzuje velký displej s úhlopříčkou 15 palců a výtečným rozlišením SXGA+ (tj. 1400 x 1050 pixelů), který je ještě doplněn integrovanou video kamerou ve víku notebooku. Pro pohyb kurzoru slouží obvyklý TouchPad s vícesměrným polohovacím tlačítkem. Touchpad je pro UMAX nezvykle vybaven i rolovací ploškou.

Hardwarové vybavení notebooku odpovídá současnému mainstreemu. Základem je mobilní procesor Intel Pentium M 725 s taktovací frekvencí 1,6 GHz a vyrovnávací 2 MB L2 Cache, který je usazen na chipsetu Intel 855GME. Ten obsahuje rovněž integrované grafické jádro používající až 64 MB sdílené video paměti. Operační paměť notebooku VisionBook 4500CSX má v nejnižší nabízené sestavě velikost 256 MB a v případě potřeby je možné ji za příplatek zvýšit až na 1 GB. V obou sestavách uvedených v aktuálním ceníku je osazen pevný disk s kapacitou 40 GB a rychlostí 5400 otáček za minutu, ale nepochybně bude možné objednat i konfiguraci s diskem větším. Optická mechanika je nabízena ve dvou variantách - buďto kombinovaná DVD/CD-RW mechanika, nebo duální DVD+/-RW vypalovačka. Interní Li-Ion akumulátor by podle oficiálních materiálů měl být schopen udržet notebooku v provozu po dobu 3 až 4 hodin bez připojení k elektrické síti.

Výbava porty pokryje všechny potřeby běžného uživatele a na své si přijdou i náročnější zákazníci. Samozřejmostí jsou porty USB 2.0 i IEEE 1394 (FireWire), nechybí rovněž integrovaná síťová karta 10/100 LAN ani interní modem, a z oblasti multimédií disponuje notebook S/PDIF výstupem a čtečkou paměťových karet 4 in 1. Není opomenuto ani bezdrátové spojení se světem - VisionBook 4500CSX obsahuje modul Wi-Fi (bezdrátové síťové karty) standardu 802.11b/g a také modul Bluetooth.

V obou aktuálně nabízených konfiguracích je nainstalován operační systém Microsoft Windows XP Professional Edition. Součástí balení je i cestovní brašna pro nošení notebooku. Na svůj výrobek poskytuje UMAX záruční lhůtu 2 roky.

V současné době má UMAX v nabídce dvě konfigurace notebooku VisionBook 4500CSX. Levnější verze s procesorem Pentium M 725, operační pamětí o velikosti 256 MB, pevným diskem s kapacitou 40 GB a combo DVD/CD-RW mechanikou je dostupná za doporučenou koncovou cenu 32.990 Kč bez DPH. Vyšší sestava s operační pamětí o velikosti 512 MB a s duální DVD+/-RW vypalovačkou je nabízena za doporučenou koncovou cenu 36.990 Kč bez DPH.

Představení

Diskuse