Umax VisionBook 3000CX - extrémně levný

6. 6. 2005 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

Na českém trhu se začátkem června objevil nový zástupce notebooků nejnižší cenové kategorie společnosti UMAX. Pod označením VisionBook 3000CX se nám nabízí cenově dostupný notebook se širokou variabilitou konfigurace na přání zákazníka, který lze navíc zakoupit i ve formě barebone. V základní sestavě je osazen procesorem Intel Celeron M a disponuje velkým displejem.

Umax VisionBook 3000CX - extrémně levný

Umax VisionBook 3000CX má jednoduchý design v kombinaci černé a šedé barvy. Šasi přístroje je shodné jako u staršího modelu UMAX VisionBook 805CX (dnes již není v nabídce). Jeho rozměry jsou 327 x 277 x 27 mm a s hmotností 2,6 kg se již notebook řadí do kategorie desktop replacement. Osazen je velkým displejem s úhlopříčkou 15 palců a rozlišením XGA (tj. 1024 x 768 pixelů). Jako polohovací zařízení slouží obvyklý TouchPad, postrádá však rolovací tlačítko.

Protože se pohybujeme v nejnižší cenové kategorii, nepřekvapí ani jednoduchá výkonnostní dispozice notebooku VisionBook 3000CX. Základem je čipset Intel 852GME s integrovaným grafickým jádrem Intel Extreme Graphics, používajícím až 64 MB sdílené systémové paměti jako video paměť. V ceníku je notebook nabízen pouze s procesorem Intel Celeron M 350 (taktovací frekvence 1,3 GHz a 1 MB L2 Cache), zákazník si však může výslednou konfiguraci definovat podle vlastních potřeb. To samé platí i o paměti, pevném disku a optické mechanice, které lze volit z poměrně široké nabídky. Interní Li-Ion akumulátor s kapacitou 4000 mAh by měl dle údaje výrobce udržet notebook v provozu po dobu až 3 hodin bez připojení k elektrické síti.

Výbava porty není příliš bohatá, ale podstatné komponenty zahrnuje. Nechybí samozřejmě modem a Ethernet pro připojení k Internetu stejně jako běžně používané porty USB 2.0. Z multimediálních portů je notebook VisionBook 3000CX osazen TV výstupem (S-video) a audio S/PDIF výstupem. Integrovaný modul bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11 b/g je dostupný za příplatek.

Notebook je v základní sestavě dodáván bez operačního systému se záruční lhůtou 2 roky. Je možné jej zakoupit i ve formě barebon, tzn. pouze s osazeným procesorem bez pevného disku a paměti. Zákazník si tak může notebook dokonfigurovat dle svých potřeb za použití vlastních komponent.

V současné době uvádí UMAX ve svém ceníku nejlevnější konfiguraci s procesorem Celeron M 350, combo DVD/CD-RW mechanikou, bez operační paměti, pevného disku a operačního systému, která je nabízena za doporučenou koncovou cenu 14.490 Kč bez DPH. Je-li tato sestava doplněna pamětí RAM o velikosti 256 MB a pevným diskem s kapacitou 40, stoupne její doporučená koncová cena na 16.490 Kč bez DPH. Sestava s 512 MB operační paměti, 40 GB pevným diskem, duální DVD+/-RW mechanikou (a stále bez operačního systému) stojí 18.490 Kč bez DPH.

Představení

Diskuse