Asus G2 - gamer tělem i duší

20. 12. 2006 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pod stromeček patří dárky neobyčejné a exkluzivní. Moc hezky by se pod ním určitě vyjímal Asus G2, což je pořádné nakročení firmy do segmentu herních notebooků. A nutno říci, že nakročení opravdu výkonné: dvoujádrový procesor Core 2 Duo, 17'' displej, 1 GB DDR2 paměti a zejména grafická karta ATI Mobility Radeon X1700. A nechybí ani multimediální vymoženosti.

Asus G2 - gamer tělem i duší

G2 je sourozencem námi testovaného Asus G1. Oba notebooky se na první pohled liší především displejem - zatímco přenosnější G1 je 15,4", G2 je o řád větší. Že se bude jednat notebook, který chce stolní PC nejen nahradit, ale přímo zahanbit, napovídá už jeho šasi. Šedou a stříbrnou barvu použitých plastů doplňují agresivně rudé detaily, i když celkový design dle mého zas až příliš dravě nevypadá. Navíc se 4,4 kg váhy se už pořádně pronese, ale to asi u tohoto notebooku problém nebude. Práci v terénu od něj nikdo nečeká, ale odnést ho do auta nevyžaduje partu stěhováků. Rozměry 410 x 315 x 46.6 mm dávají jasně tušit, že kromě toho, že bude co nosit, bude se i na co dívat.

TFT displej má totiž úhlopříčku 17‘‘ a rozlišení WXGA+, tedy 1440 x 900 obrazových bodů, navíc je vyroben za pomoci technologie ColorShine. O polohování se stará i integrovaný touchpad s obvyklými dvěma tlačítky, ale u herního notebooku se stejně počítá s kvalitní externí myší, bez ní nemáte v akčních hrách šanci. Jednu takovou dostanete spolu s brašnou v ceně notebooku.

Pro notebook určený převážně k náročnému výkonovému použití sice neplatí velikostní či váhová omezení, ale měl by vám to také něčím splatit. A u Asusu se rozhodně nešetřilo. V prvé řadě se v něm můžete setkat s celou řadou nejnovějších dvoujádrových procesorů od Intelu: Core 2 Duo T7600 / T7400 / T7200 / T5600 / T5500 (1,66 – 2,33 GHz, 4MB/2MB L2 cache, 667 MHz FSB). A navíc použití hi-endového čipsetu 945PM dává jednoznačně tušit, že se notebook bude pyšnit dedikovanou grafickou kartou. A tak je přes PCI Express x16 připojena karta ATI Mobility Radeon X1700 s 12 pixel pipelines, 5 vertex shadery a půlgigabytem vlastní paměti. I když k top grafikám pro desktopy se spotřebou větší než celý notebook má ještě daleko, budete si na ní moci zahrát i nejnovější hry, maximálně omezíte detaily či efektové vykreslování. A navíc systému zbude celá RAM, kterou tvoří obvykle 1 GB DDR2-667.

Ani na disku se nešetřilo a najdeme zde jeden z největších z dnešní produkce, má totiž 160 GB při 5400 otáčkách a pochopitelně s rozhraním SATA. I u optické mechaniky by nás mohlo potkat příjemné překvapení, totiž Super Multi DVD DL vypalovačka s podporou technologie LightScribe, tedy popisováním nedatové strany media pomocí laserového paprsku. Ač nebyly ještě představeny všechny konkrétní konfigurace pro ČR, lze předpokládat, že LightScribe mechanika se mezi nimi vyskytne jen sporadicky. Ale i obyčejná Super Multi mechanika dokáže být užitečná. O dodávku proudu bez připojení k síti se stará osmičkánkový Li-Ion akumulátor s kapacitou 4800 mAh, dobu výdrže sice výrobce neudává, ale dovolím si ji odhadnout maximálně ke třem hodinám.

Protože je notebook určen jak pro zábavu, tak multimédia, nemohlo se šetřit ani na konektivitě. Zajímavější věci nalezneme spíše mezi porty, ale Wi-Fi a/b/g ze sady Centrino, Bluetooth, IrDa a gigabitový ethernet (10/100/1000 LAN) potřeby konektivity vyčerpávají. Pět USB 2.0 portů už je sice v této kategorii standard, ale jak často jich potřebujete více? Přidejte FireWire (IEEE 1394) a řádku multimediálních konektorů – dvojici audiojacků, z toho out s podporou S/PDIF, celou trojici grafických výstupů (DVI, S-Video a D-Sub), slot pro Express Card a zmínka o 1,3Mpix webkameře a výbava je úplná. Zbývá ještě AV výstup, ten ale pouze v případě, že si pořídíte konfiguraci s vestavěným TV tunerem (Analog+DVB-T). A tak jedinou slabinou zůstává zabezpečení notebooku, které se děje jen na úrovni hesel a kensington zámečkem.

Zatím si lze vybrat mezi všemi třemi edicemi OS Windows XP, tedy Home, Pro nebo Media Center, uvidíme, jaká bude situace po vydání Visty. Dále obdržíte mimo utilit a driverů i Symantec Norto Internet Security 2005, Adobe Acrobat Reader 7.0, NERO Express, ASUSDVD XP 6.0, Power Director 3.0 a Medi@Show 2.0 SE.

Doporučená cena pro Aus G2 v ČR dosud nebyla stanovena, na zahraničních trzích se za sestavu s s procesorem Intel Core Duo T7600 (2,33 GHz, 4 MB L2 cache, 667 MHz FSB), 1 GB DDR2-667 RAM, grafikou ATI MR X1700 se 512 MB VRAM, HDD 160 GB, Super Multi DVD DL s LightScribe, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, Bluetooth, IrDa, 5x USB 2.0, FireWire a s Win XP Pro pohybuje na úrovni 50 000 Kč.

Představení

Diskuse