Toshiba Libretto U100-105

13. 2. 2006 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

V segmentu těch úplně nejmenších a nejmobilnějších notebooků máme nového zástupce. Firma Toshiba opět prodává notebook Libretto, mininotebook s širokoúhlým displejem o úhlopříčce 7,2" a vahou pod jeden kilogram. Optická mechanika v dokovací stanici je v ceně.

Toshiba Libretto U100-105

Libretto má na první pohled poněkud „retro“ rozměry a design. Na obrázku především vypadá velmi vysoce, ale je to spíše optický klam daný jeho velmi malým půdorysem, protože délky hran jsou pouze 210 x 165 x 29,8 – 33,4 mm. Šasi je vyvedeno v černém plastu se stříbrnými doplňky. Na jeho ploše snad ani není místo na nějaké designové výstřelky. Vše je podřízeno funkci a velikosti. Váha samotného notebooku je 0,98 kg, pokud ovšem chceme při provozu používat optickou mechaniku, tak ještě musíme připočíst standardně dodávanou dokovací stanici, která přidá dalších 0,45 kg. Do takovéhoto „střízlíka“ se pochopitelně nevejde displej obvyklých rozměrů, takže se setkáme s exotickou úhlopříčkou 7,2". To ovšem displeji na kvalitě nijak neubírá, neboť tento širokoúhlý „trpaslík“ má plnohodnotné rozlišení WXGA (1200 x 768 pixelů) a je vyroben technologií TruBrite. O polohování kurzoru se stará Accupoint, tedy Trackpoint, umístěný pod klávesnicí na místě, kde bývá obvykle touchpad. Ten by však na miniaturní Libretto byl příliš veliký.

Notebook je postaven už na výběhové technologii první generace Centrina. Jeho čipsetem tak je Intel 855GME s integrovanou grafickou kartou. Jako procesor do takto mobilního notebooku nemohl být ze stáje Intelu vybrán snad žádný jiný, než Pentium M 753 ULV (1,2 GHz, 2 MB L2 cache, 400 MHz FSB) se spotřebou pouhých 5,5 W. Paměť je usazena v jediném slotu, je typu DDR-333 a má kapacitu 512 MB. Maximální velikost je 1024 MB a pro její dosažení musíte modul vyměnit. O grafický výkon se stará již zmíněné jádro integrované v northbridge čipsetu, tedy také notně zastaralé Intel Extreme Graphics 2, které si může dynamicky alokovat až 64 MB systémové RAM. S žádným zajímavým výkonem tedy nepočítejte, ale pro kancelářské aplikace, pro které je takovýto notebook určen, je ho stále dost. Na harddisk připojený přes paralelní ATA-133 se vejde 60 GB. Proti případným nárazům očekávatelným u cestovního notebooku je chráněn firemní antišokovou technologií. Optická mechanika sice není integrována do notebooku, ale netřeba zoufat, protože Toshiba dodává přímo v ceně dokovací stanici s DVD SuperMulti DL mechanikou, která má navíc i základní ovládací prvky, které vám umožní přehrávat CD a DVD bez spuštěného systému. Baterie je typu Li-Ion, má šest článků a kapacitu 3400 mAh. Podle údajů výrobce udrží počítač v chodu až 5 hodin.

O konektivitu se stará Ethernet adaptér (10/100) a analogový modem, bezdrátově to jde díky WiFi adaptéru standardů b/g, připraven je i Bluetooth. Dále vám jsou k dispozici dva USB 2.0 porty, FireWire (IEEE1394), mini-RGB port pro externí monitor, dva audiokonektory (mic-vstup a sluchátkový výstup) a rozšiřující PC Card slot (PCMCIA 2.0). Příjemným bonusem je čtečka SD karet a manuální potenciometr pro ovládání hlasitosti. Velmi užitečnou věcí pro zabezpečení je čtečka otisků prstů a štěrbina pro Kensington Lock.

Toshiba dodává své Libretto s nainstalovanými Windows XP Pro v anglické verzi, dále obdržíte řadu utilit pro provoz počítače, používání čtečky otisků prstů aj. Libretto je dodáváno s dvouletou zárukou, za příplatek je možná záruka až tři roky.

Doporučená koncová cena pro sestavu s Intel Pentiem M 753 ULV (1,2 GHz, 2MB L2 cache, 400 MHz FSB), 512 MB DDR-333, 60 GB HDD, SuperMulti DVD v dokovací stanici, Wi-Fi, Bluetooth, Win XP Pro EN a 2 letou zárukou je 43.828 Kč bez DPH (52.155 Kč s DPH)

Představení

Diskuse