Umax VisionBook 9100WSX - maximální výkon

30. 1. 2006 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud máte rádi extrémy, bude pro vás Umax VisionBook 9100WSX to pravé. Jde totiž cestou maximalizace. Maximální výkon, maximální displej, maximální výbava a také – maximální váha. V tomto notebooku se totiž setkáte se všemi nej- technologiemi včetně dvoujádrového desktopového procesoru od AMD a nejsilnější grafickou kartou od nVidie. A to není zdaleka všechno!

Umax VisionBook 9100WSX - maximální výkon

Už rozměry šasi napovídají, že tohle žádný drobeček nebude, a že prostor o hranách 397 x 298 x 49,5mm bude skrývat pořádně výkonné "vnitřnosti". Tomu odpovídá i hmotnost, která se vyšplhala na 5,8 kg. VisionBook 9100WSX však patří do kategorie extrémních DTR notebooků a není na denní přenášení určen. Aspiruje totiž na dokonalé nahrazení desktopu bez jediného kompromisu ve výkonu, a navíc přináší kompaktnost a možnost odvézt si občas v případě potřeby svůj počítač s sebou. Aby bylo nahrazení desktopu dokonalé, máme k dispozici i oddělenou numerickou klávesnici. V šasi přístroje se ukrývá velký širokoúhlý LCD. Má úhlopříčku 17", nativní rozlišení WSXGA (1680x1050 pixelů), poměr stran 16:10 a leštěný povrch pro větší jas a kontrast, jedná se tedy o povrch typu glare. O pohyb kurzoru se stará touchpad.

Srdcem VisionBooku 9100WSX jsou horké (po teplotní i výkonnostní stránce) procesory: dvoujádrový AMD Athlon 64 X2 3800+ (2 GHz jádra, 512 kB L2 cache na jádro, 2 GHz HyperTransport) nebo dokonce X2 4200+ (2,2 GHz jádra, 512 kB L2 cache na jádro), které se postarají o přehršle výkonu při běhu více aplikací. Pokud vsadíte na jediné jádro, můžete mít procesor AMD Athlon 64 3200+. Čipset je od společnosti VIA, typ K8T890CE. Operační paměť RAM má standardně kapacitu 1GB, bohužel však rozdělenou ve dvou 512MB modulech DDR, takže případné další rozšíření je tím znesnadněné. Lahůdkou je grafická karta, protože tento VisionBook je vybaven nejsilnější mobilní nVidií - GeForce Go 7800 GTX s 256MB vlastní videopaměti. Ta by měla poskytnout dostatek výkonu i pro nejnovější hry, a ve spojení s dvoujádrovým procesorem i pro profesionální grafické a modelovací programy. Notebook je standardně vybaven dvojicí 2,5" harddisků s kapacitou 80 GB a rychlost 5400 ot./min. Jsou typu SATA a mohou být zapojeny do RAID (typu 0,1). Optická mechanika je typu DVD+/-RW DualLayer, navíc je možné do volného výměnného slotu umístit i druhou optickou mechaniku. Li-Ion baterie má kapacitu 6600 mAh, což při slabém vytížení (kancelářské aplikace) vystačí dle výrobce na 2 hodiny práce, ale baterii lze zde chápat spíše jako záložní zdroj energie pro případ výpadku elektrické sítě.

Pro připojení k sítím či internetu máte k dispozici jak Wi-Fi adaptér standardu g, tak i Gigabitový Ethernet a samozřejmě analogový modem, navíc i Bluetooth a rychlý infraport (FIR).

Nabídka portů je široká a v podstatě úplná. Krom výše zmíněných jsou to čtyři USB 2.0 porty, FireWire (IEEEE 1394), S-PIDF konektor, audiokonektory (line-in, mic, sluchátka), sériový a paralelní port, PS/2, konektory pro externí monitor (jak DVI, tak i D-Sub), S-Video a PC Card II (PCMCIA 2). Milou pozorností je čtečka paměťových karet 7 v 1 (CF, IBM Microdrive, MMC, MS, MS Pro, SD, SM).

Další možnosti skrývá vestavěná kamera s rozlišením 1,3 MPx a Audio DJ panel, pomocí kterého můžete přehrávat hudební nosiče bez nutnosti bootování systému. O přednes se postarají 4 reproduktory včetně subwooferu. Existuje i možnost dovybavit notebook hybridním TV tunerem s dálkovým ovládáním (za příplatek 4.000 Kč bez DPH). Používat můžete i otvor pro Kensington Lock.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows XP Home, záruka je dva roky s možností rozšíření až na roky tři.

Doporučená koncová cena sestavy obsahující AMD Athlon 64 X2 3800+, 1 GB RAM, 2x 80 GB SATA, DVD+/-RW mechaniku, Bluetooth, WiFi, Win XP Home činí 74.990 Kč bez DPH (89.238 Kč včetně DPH).

Představení

Diskuse