Acer Aspire 9920G - 20'' titán na hry

27. 8. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Na uživatele, kteří spíš než notebook plný kompromisů hledají přenositelnou stanici na hry nebo grafiku, míří 20'' kousek od firmy Acer. Vybaven je na to opravdu dobře - Centrino Duo s výkonným procesorem, široká podpora pro multimedia včetně DVI-D portu, subwooferu a hlavně grafická karta NVIDIA z osmičkové série. Pojďme se podívat, co se do tohoto 'drobečka' s DKC pod 50 000 Kč bez DPH vešlo.

Acer Aspire 9920G - 20'' titán na hry

V recenzi pro minulý týden jste si mohli přečíst o opravdovém gamerovi a už tu máme notebook, který bude konkurovat opravdu silně. Nejen že drží stejnou cenovou hladinu, ale přidává na palcích displeje i na generaci grafiky, a to by mohly být pro řadu lidí ty nejzásadnější parametry.

Aspire 9920G se drží nového designu Gemstone, ovšem docela nám narostl, do šasi o rozměrech 475 x 352 x 61,8 mm by bylo možno zaparkovat menší roadster, a královská je i hmotnost – 7,7 kg. V brašně se tak zrovna dobře neponese a na klíně to s notebookem pohodlné taky nebude, ale pokud vám stačí deska stolu a na převoz máte auto, tak není na závadu. Výhody takto velkého šasi jsou jasné: pomineme-li displej, pak je to bezesporu plnohodnotná klávesnice i s (neoddělenou) numerickou částí, nechybí ani programovatelná tlačítka. O polohování se pak stará touchpad s možností dvousměrného rolování, ale vzhledem k zaměření předpokládám, že uživatelé budou vsázet spíše na externí myš.

U notebooku, který disponuje 20‘‘ displejem, bude otázka jeho kvality opravdu v popředí – u tohoto rozměru už nákup většího v podstatě ztrácí smysl. Přitom odezva je pro hráče akčních her (CounterStrike apod.) naprosto zásadní věc. Výrobce tuto hodnotu vyčíslil na 5 ms, což je údaj na notebook naprosto špičkový, byť téměř neuvěřitelný (aby také ne, když se jedná o desktopové LCD). Přesto lze čekat přijatelné hodnoty, ostatně na ty ostatní je radost pohledět – rozlišení WSXGA+ (1680 x 1050 pixelů), čtyři (!) podsvětlovací lampy (u 15‘‘ monitorů je standardem jediná), lesklý povrch …

Další výhodou olbřímího šasi je, že se do něj dají zasadit relativně výkonné součástky a přitom je lze i uchladit. Doba desktopových procesorů v DTR noteboocích je naštěstí už pryč, ale výkon dnešních Centrino sad se za nic stydět nemusí. V tomto Aceru se setkáte s procesorem Intel Core 2 Duo T7500 (2,2 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB) a čipovou sadou P965Express. Zásadní je ovšem grafická karta NVIDIA GeForce 8600M GT, která disponuje 32 unifikovanými pipelines (stream procesor), její jádro běží na 475 MHz a má vlastních 512 MB paměti. Škoda jen, že Acer dal tomuto kolosu do výbavy pouze (byť pěkně našlapaný) aktuální mainstream a ne highend. Grafika může nasdílet dalších 768 MB se systémem, a rázem jsme daleko za 1 GB VRAM. Je ovšem pravdou, že pokud budete chtít mít na tomto notebooku Windows Vista a hrát nějakou náročnou hru, tak možná zjistíte, že dodávané 2 GB RAM (ve dvou DDR2 modulech) už nemusí být dost. Pro případnou vyměnu na maximální 4 GB a provoz v Dual Channel modu ovšem budete muset sáhnout hlouběji do kapsy, vyměnit bude třeba oba moduly.

Pevný disk je připojen přes SATA rozhraní, má velikost 250 GB s 5400 ot./min. Optická mechanika je také standardní Super Multi DVD vypalovačka s podporou pro všechny formáty včetně DVD-RAM nebo obouvrstvý zápis. Ač už je to skoro neuvěřitelné, i tento notebook má baterii, výrobce uvádí, že osmičlánkový akumulátor udrží stroj v chodu až dvě hodiny (bez TV tuneru). Osobně tento odhad považuji vzhledem k monstróznímu LCD za krajně optimistický.

Ani u konektivity nestanovil výrobce jinou hranici než dnešní technologickou – takže se setkáme s Wi-Fi a/b/g/ a Draft-N z Centrino sady, gigabitovým ethernetem, Bluetooth i postarší modem. A dokonce, snad díky snaze trošku zaplnit obrovské boky přístroje, si cestu sem našel i infrared port. Oblast portů je vůbec široká – začněme čtyřmi USB porty (podle mě dostatečný standard) a jedním FireWire, přidejme obrazové výstupy – externí VGA, S-Video a DVI-D s podporou HDCP (a AV a anténní vstup u modelů s TV tunerem), potom zvukové porty linku s podporou S/PDIF, vstup pro mikrofon a sluchátkový výstup, dále sériový i paralelní port (nemáte doma někdo ještě sériovou myš? :-D), nakonec slot pro paměťové karty a pro ExpressCard II.

Zabezpečení „odbyli“ u Aceru jen zámkem Kensington a hesly pro BIOS, ale vynahradili to na multimédiích. K dispozici je webkamera, zvuk 2+1 (subwoofer), volitelně pak VoIP telefon, dálkové ovládání a Tv tuner (DVB-T), zkrátka nepříjde ani softwarová výbava počínaje OS Windows Vista Home Premium, následují NTI CD Maker, Adobe Leader, CyberLink PowerProeducer a samozřejmě řada Acer utilit. Záruka je poskytována po dobu dvou let (1+1 rok Acer Adventage).

Doporučená koncová cena v ČR pro Acer Aspire 9920 v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo (2,2 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 2 GB RAM, grafikou NVIDIA GeForce 8600M GT 512 MB, SATA HDD 250 GB 5400, Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, FireWire s Win Vista Home Premium je 46 390 Kč bez DPH (55 204 včetně DPH).

Představení

Diskuse