Acer Extensa 5200 - útok na cenu

25. 6. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Janeček

Acer Extensa 5200 je staronová řada notebooků, u které se výrobce zaměřil především na snížení ceny. Jen málo přes 10 000 Kč bez DPH tak stačí na základní notebook s procesorem Intel Celeron M, integrovanou grafickou kartou, 15,4'' širokoúhlým displejem a DVD vypalovačkou.

Acer Extensa 5200 - útok na cenu

Někteří z vás si možná vzpomenou, že řada Extensa tu již jednou byla, a to v době, kdy Acer převzal divizi mobilních počítačů od společnosti Texas Instruments. Nyní se Extensa na trhu objevila opět - Acer ji uvedl v souvislosti s představením nových designů svých notebooků TravelMate a Aspire. S myšlenkou, že by byla škoda se úplně zbavit starého designu s názvem Folio, ho dnes nabízí v lowendových strojích určených pro cenově orientované zákazníky.

Šasi modelů Extensa vychází ze starších řad Aspire 3690 a Aspire 5630. Tedy jedná se o klasické stříbrné tělo s černými doplňky, jehož design je již trochu „ohraný“, ale přesto docela hezký. Rozměry šasi jsou 358 x 265 x 29,33/36 mm a váží 2,77 kg. Není to notebook na každodenní nošení, ale občas ho lze přenést naprosto bez problému.

Jako displej byl zvolen dnes standardní 15,4" LCD panel o širokoúhlém rozlišení 1280 x 800 pixelů (WXGA), který má lesklý povrch zajišťující lepší kontrast a ostrost. Klávesnice a touchpad jsou barvy černé. Touchpad má při sobě tři tlačítka – levé a pravé myši a prostřední rolovací (čtyřsměrné). Samozřejmě na notebooku také naleznete speciální tlačítka pro spuštění e-mailového klienta, webového prohlížeče, Acer Empowering Technology a jedno programovatelné.

Nyní se pojďme podívat na hlavní komponenty, které ovlivňují celkový výkon systému. Vzhledem k cenové relaci a zaměření notebooku byl použit procesor Intel Celeron M440 o frekvenci 1,8 GHz, který poskytne dostatečný výkon pro kancelářskou práci. Základní deska je postavena na lowendovém čipsetu Intel 940GML Express s integrovanou grafickou kartou Intel GMA950 s až 224 MB sdílené paměti. Z označení čipsetu lze odvodit, že se jedná o slabší model GMA950 taktovaný na nižší frekvenci. Procesor má k dispozici 512 MB operační paměti, což je v dnešní době podprůměrná kapacita. Celkový výkon systému bude stačit na běžnou kancelářskou práci a pro potřeby domácích uživatelů (internet, e-mail, kancelářské aplikace, fotografie, video), ale nelze od něj očekávat žádné zázraky.

Data lze ukládat na 80GB pevný disk, který je připojen přes sériové rozhraní SATA a jeho plotny rotují rychlostí 5400 ot./min. Čtení optických disků zajišťuje mechanika DVD+/-RW Super Multi DL, která je schopna čtení a zápisu na dnes všechny běžně používané formáty CD a DVD. Čtyřčlánková baterie typu Li-Ion udrží notebook v chodu přibližně 1,5 hodiny (dle údajů výrobce).

Komunikační zařízení jsou zastoupena klasickým 56 kbit/s modemem, 100 Mbit/s síťovou kartou a Wi-Fi adaptérem podporujícím režimy 802.11b/g. Konektorová výbava se skládá ze tří zvukových vstupů/výstupů a jednoho digitálního S/PDIF výstupu, čtyř vysokorychlostních USB portů, PCMCIA slotu typu II a dvou grafických výstupů – S-Video a VGA. Z multimediálních zařízení lze zmínit pouze čtečku paměťových karet (MS/MS Pro, MMC, SD, xD), zvukovou kartu s kodekem AC’97 kompatibilním, stereo reproduktory a vestavěný mikrofon.

Jako operační systém lze zvolit Windows Vista Home Basic nebo pouze zavaděč operačního systému Linux (Linpus). Vzhledem k očekávanému výkonu a kapacitě operační paměti si myslím, že Windows Vista není dobrou volbou. Bez ohledu na operační systém Acer dodává svou sadu utilit Acer Empowering Technology a některé další standardní aplikace (Adobe Reader, Norton Internet Security 2007).

K dispozici jsou prozatím dvě konfigurace modelu Extensa 5200 – 5204NWLMi a 5204WLMi. Obě jsou naprosto stejné až na použitý operační systém. Konfigurace 5204NWLMi bez operačního systému, pouze s linuxovým zavaděčem, stojí 12 390 Kč bez DPH (14 744 Kč s DPH) a konfigurace 5204WLMi s operačním systémem Windows Vista Home Basic stojí 13 990 Kč bez DPH (16 648 Kč s DPH). Acer na notebook poskytuje standardní dvouletou záruku pro fyzické i právnické osoby.

Představení

Diskuse