Acer Extensa 5620G - na business i do domácnosti

12. 11. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Extensa je počítač primárně určený do domácností a malých kanceláří, kde uživatelé ocení jak všestrannou výbavu, tak dobrý poměr ceny a výkonu. Za notebook s Core 2 Duo procesorem, 1 GB RAM, dedikovanou grafickou kartou od ATI a veškerou běžnou výbavou zájemci zaplatí téměř rovných 20 000 Kč bez DPH.

Acer Extensa 5620G - na business i do domácnosti

Extenza je „zabalena“ do šasi s ještě stále celkem novým a neokoukaným designem jménem ProFile, které sice nenabízí, jak je vzhledem k ceně pochopitelné, žádné velké technologické výstřelky, ale dle našich zkušeností z Extenzy 5220 je ze solidního tvrzeného plastu a s přijatelným dílenským zpracováním. Šasi ve svých tmavých barvách je nenápadně elegantní, a tedy i poměrně univerzální, osobně nemám stříbrné „jakožeby kovové“ plasty rád. Rozměry jsou u těla s 15‘‘ displejem 360 x 267 x 30-43 mm, ručička váhy se zastavila na naprosto průměrných 2,88 kg, což také implikuje naprosto průměrnou mobilitu – v dobré prašně lze přenést kamkoli, ale práce v terénu ve stoje a jednou rukou – raději ne.

Displej, jak už bylo výše zmíněno, má úhlopříčku o délce 15,4‘‘ a s rozlišením WXGA (1280 x 800 pixelů), má lesklý povrch a výrobce udává i dobu odezvy, která činí 16 ms. Nad tím možná hráči rozmazlení stolními LCD ohrnou nos, ale v oblasti notebooků je to příjemné číslo. Pro ovládání kurzoru je vestavěn třítlačítkový touchpad v barvě těla přístroje.

V hardwarové výbavě základními komponenty se žádná překvapení nedějí, tedy minimálně do doby, než se podíváte na cenovku. Ale hezky popořadě. Procesorem je v levných sestavách oblíbený Core 2 Duo T5250 (1,5 GHz, 2 MB L2 cache, 667 FSB) a čipset, který kdysi patřil do sestav dražších, ale v posledních měsících to platit přestává – Intel 965 ve variantě PM, tedy bez grafického jádra a s nutností osadit notebook dedikovanou grafikou. Jejich ceny se už ovšem pohybují v takových mezích, že se můžeme jen usmívat. A tak v Extenze 5620G nalezneme byť lowendovou, ale dedikovanou grafickou kartu ATI Mobility Radeon HD2400 XT s 256 MB vlastní paměti a schopností další paměť sdílet přes PCI Express sběrnici (až 768 MB při 2GB RAM, v ČR prodávaný model tolik nemá). RAM má celkovou velikost 1 GB v jediném modulu DDR2-667, druhý paměťový slot na základní desce zůstává volný pro další rozšíření (které výrazně doporučuji).

Psát, a snad i číst, odstavečky o pevném disku a optické mechanice je poslední dobou trochu stereotypní, byť mohu říct naštěstí. HDD má dnes už opravdu „zprůměrňující se“ kapacitu 160 GB a rychlost otáček 5400 za minutu, SATA připojení je také samozřejmostí. DVD+/-RW DL mechanika je také naprosto běžná a naprosto dostačující, vždyť Blu-Ray a HD DVD se nedostalo zatím nějak masivně ani mezi desktopy. Li-ion akumulátor má šest článků a výkon 44 W a blíže nespecifikovanou výdrž 3 hodiny.

Konektivitu pro tento Acer zajišťuje Intel Wi-Fi karta standardů a/b/g a gigabitový ethernet, pro komunikaci na krátkou vzdálenost i FIR (infračervený) port, Bluetooth je však pouze volitelný a v nabídce českého distributora zatím modely s ním chybí. A nakonec jako poslední záchrana zbývá i analogový modem. Mezi porty pak vládne velmi utěšená situace, protože je tu snad všechno a navíc i v příjemných poměrech. Čtveřice USB 2.0 portů by měla obsáhnout všechna potřebná zařízení, pro kameru a podobná datově náročnější zařízení je tu i FireWire. Obrazovky všech tvarů a velikostí obslouží trojice portů v čele s DVI, následují jak externí VGA (D-SUB), tak i S-Video. I audioporty jsou tu hned tři, vedle klasického audio-in/mic a audio-out/phones je zvlášť linkový vstup. Bohužel výrobce neuvádí, že by některý z portů byl kombinován s S/PDIF. Schopnosti notebooku přijímat a zpracovávat data doplňují ještě ExpressCard a PC Card sloty a čtečka paměťových karet 5v1 (MMC, MS, MS Pro, SD, xD).

Přestože Extenza je výrobcem profilována jako levný business notebook, multimediální schopnosti ve třídě 15‘‘ univerzálů nijak netrpí. Grafická karta s rozsáhlou podporou de/komprimace videa, vestavěný mikrofon, reproduktory a 0,3 MPix webkamera pro podporu třeba IP telefonie.

Jak je u Aceru obvyklé, i Extenza dostane do vínku bohatou softwarovou výbavu, i když většina programů je firemních (GridVista, Empowering Technology apod.). Mimo Těchto je k dispozici Adobe Leader, Power DVD, Norštin internet Security a NTI CD Maker / Shadow. Operační systém si kupovat nemusíte, resp. Dostanete pouze linuxový zaváděč, druhou možností jsou Windows Vista Home Premium.

Doporučená koncová cena pro Acer Extenza 5620G v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo T5250 (1,5 GHz, 2 MB L2 cache, 667 FSB), 1 GB RAM, grafikou ATI Mobility Radeon HD2400 XT, SATA HDD 160 GB 5400 ot./min., Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0 s Win Vista HP je 20 031 Kč bez DPH (23 836,9 Kč s DPH).

Představení

Diskuse