Acer TravelMate C210 - tablet s Core 2 Duo

10. 1. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

U Aceru se vytasili s omlazeným Tablet PC v podobě TravelMate C210. Je to přístroj chlubící se velkou řadou vymožeností, které bychom spíše než u 12'' tabletu očekávali mezi 15'' notebooky. A tak je zde k dispozici Core 2 Duo procesor, DDR2 paměti i optická mechanika (v MultiBay slotu) a nebo dedikovaná grafická karta od NVIDIA. Bohužel se ale výbava tohoto tabletu za doporučenou koncovou cenu 49 990 Kč bez DPH podepsala na jeho (poněkud vyšší) hmotnosti.

Acer TravelMate C210 - tablet s Core 2 Duo

S rozměry 315 x 238 x 35,3 mm nepatří tablet TravelMate C210 k těm nejmenším, a to přestože má 12‘‘ displej. Konečně si můžeme všimnout, že displej má poměrně silný rámeček s dalšími ovládacími prvky. Je stejně jako zbytek těla notebooku z šedostříbrného plastu, spodní část je z plastu černého. S hmotností začínající na 2,05 kg to sice na první pohled nevypadá nejhůře, ale je to pouze s nejslabší tříčlánkovou baterií a prázdným multibayem. Protože se standardní baterií a DVD mechanikou jsme rázem za dvěma a půl kilogramy, což je na používání tabletu pro psaní a držení v jediné ruce váha značně neskromná.

Displej má úhlopříčku 12‘‘ a rozlišení je XGA, tedy pomaličku ustupující „televizní“ poměr stran (4:3) a 1024 x 768 obrazových bodů. Narozdíl od jiných Tablet PC se dá vysouvat namísto otáčení - slouží k tomu na pohled relativně složitý podpěrný mechanismus v zadní části notebooku, takže LCD stačí pouze nadzvednout a sklopit. Aktivní povrch displeje lze ovládat elektronickým perem, vedle toho je také k dispozici Trackpoint se dvěma tlačítky a rolovacím kolečkem.

Protože relativně vyšší váhu nám musí Acer nějak vrátit, těšíme se na pořádnou porci výkonu, a ne nadarmo. V útrobách šasi C210 je totiž usazen procesor Intel Core 2 Duo T5500 (1,6 GHz, 2 MB L2 cache, 667 MHz FSB) spolu s čipsetem Intel 945PM, tedy jeho výkonovou variantou. Další součástí, která pomáhá „vysávat“ baterii, je dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce Go 7300 se 128 MB vlastní paměti a možností nasdílet dalších 128 MB pomocí TurboCache technologie přes PCI Express 16x sběrnici ze systémové RAM. I když se jedná o nejnižší třídu, přeci jen dedikované řešení se pohybuje v naprosto jiné rovině než na motherboardech integrované čipy. S trochou štěstí tak spustíte na tomto tabletu i lecjakou 3D hru, i když spíše staršího data či s minimalizovanými detaily. Systémová paměť je osazena 1 GB ve dvou modulech, což znamená, že máte komplikovaný další upgrade, ale zase si užijete dvoukanálového zapojení.

Pevný disk je sice připojen přes starší paralelní ATA-100 rozhraní, přesto má ale více než dostatečnou kapacitu 120 GB. Rychlost disku výrobce neuvádí, ale zase se dozvíme, že jsou vaše data chráněna protinárazovým systémem. Optická mechanika je umístěna v MultiBay slotu, takže není problém ušetřit několik dekagramů (cca 200 g) nahrazením Super Multi DVD vypalovačky šetřičem hmotnosti nebo zvýšit výdrž další baterií. Přímo do těla notebooku můžeme umístit tříčlánkovou nebo šestičlánkovou Li-Ion baterii, jejich kombinace má udržet notebook v chodu tři hodiny. Další možností je šestičlánková baterie pro MultiBay a nebo ještě větší devítičlánková baterie. S těmito součástkami se ovšem hmotnost může vyšplhat až ke 3 kg. Myslím, že použití výkonových komponent se na spotřebě podepisuje opravdu výrazně.

Notebook mě velmi potěšil v oblasti konektivity, tento odstaveček jako bych zkopíroval z některého lepšího 15‘‘ notebooku: Jednak je k dispozici Centrino Wi-Fi a/b/g, jednak gigabitový ethernet (10/100/1000 LAN), nechybí ani Bluetooth či modem a dokonce nám výrobce nadělil i FIR port (infrared), takže bezdrátová konektivita je kompletní. Následují tři USB 2.0 konektory a FireWire, multimedia pak zastupují dva audijojacky a D-Sub (VGA) konektor. Patří sem i čtečka paměťových karet 4v1 (MMC, MS, MS Pro, SD). Pro rozšíření tu je PC Card slot a pro zjednodušení práce na nejobvyklejším místě, třeba v kanceláři, standardní acerovský ezDock port pro port replikator.

O bezpečí vašich dat se vedle již zmiňované antišokové technologie pro HDD postará čtečka otisků prstů a zdířka pro Kensington Lock, nechybí pochopitelně ani softwarová řešení. Bohužel TPM modul výrobce nezmiňuje.

Otázkou také zůstává softwarové vybavení notebooku, neboť výrobce udává pouze nainstalovaný operační systém Widows XP Tablet PC Edition a předpokládají se také minimálně firemní drivery. Záruční doba je stanovena na jeden rok pro podnikatele a ze zákona na dva roky pro fyzické osoby – nepodnikatele.

Doporučená koncová cena v ČR pro Acer TravelMate C210 v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo T5500 (1,66 GHz, 2 MB L2 cache, 667 MHz FSB), 1 GB DDR2 RAM, grafikou NVIDIA GF GO 7300 128+128 MB, ATA-100 HDD 120 GB 5400 ot./min, Super Multi DVD DL, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, Bluetooth, 3x USB 2.0, FireWire, s Win XP Tablet PC Edition je 49 990 Kč bez DPH (59 488 Kč s DPH).

Představení

Diskuse