Asus F3Ke - s grafikou pod 20 000

22. 10. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Asus F3Ke je 15,4'' notebook, jehož technické specifikace by ho ještě nedávno řadily nejméně o jednu cenovou třídu výš - dvoujádrový procesor AMD, dedikovaná grafika ATI či plná konektivita včetně Bluetooth jsou však dneska mainstreamem. Jeho cena však mile překvapí - i v nejvyšší výbavě příliš nepřesahuje 20 000 Kč bez DPH.

Asus F3Ke - s grafikou pod 20 000

Asus na svém webu nabízí u tohoto modelu "vysoké multimediální schopnosti, zajímavou výbavu a herní zážitek" (= grafický výkon), přitom cena zůstává docela při zemi. Je pravda, že notebooky série F3 nepatří k nějaké zvláštní stylovce, Asus tedy může využít „ekonomického“ těla ze stříbrných a tmavých platů, jehož rozměry 365 x 269.5 x 28-40,5 mm o něm snadno prozrazují, že jde o přístroj značně univerzální - pro přenášení použitelný, ale ne zcela pohodlný. Totéž dokládá i hmotnost, protože 2,75 kg je právě tak dobrá do pohodlnější brašny, ovšem samotnou práci v terénu už příliš neusnadňuje.

Displej má úhlopříčku 15,4‘‘, je tedy vidět, že se opravdu lépe hodí na stůl než do ruky. Nabídne běžné rozlišení WXGA (1280 x 800 pixelů) a lesklou povrchovou úpravu, což oceníte při sledování filmů, hraní her a podobných „multimediálních“ činnostech (pozor však na odlesky). Pro polohování je počítač vybaven touchpadem se dvěma tlačítky, mezi nimiž je čtečka otisků prstů, sloužící i jako rolovací tlačítko.

Přístroj je jako jeden z mála postaven mimo masu Intel Centrino notebooků a je navržen kolem dvoujádrového procesoru AMD Turion 64 X2 TK 55 (1,8 GHz, 2x 256 kB L2 cache, 800 MHz HT), čipsetem je AMD M690G. Tato varianta není vybavena integrovaným grafickým čipem, protože notebook disponuje dedikovanou grafikou. I tak jde o jeden z notebooků, který vybavila „vnitřnostmi“ jediná firma. Ovšem tentokráte to není Intel, nýbrž díky fůzi s ATI, od které pochází grafika Mobility Radeon X2300, to je AMD. Použitý Radeon má k dispozici 128 MB vlastní paměti a další si může nasdílet, a i když se jedná jen o low-end, pořád je lepší než jakékoli integrované řešení a alespoň na nízké detaily dokáže rozhýbat naprostou většinu her. Osazená RAM je typu DDR2-667, připraveny jsou dva sloty a v závislosti na konfiguraci obsazeny jedním nebo dvěma 1GB moduly.

SATA pevný disk má kapacitu ve všech nabízených konfiguracích 160 GB, což je už poměrně slušná nabídka, rychlost má 5400 ot./min. Ani u optické mechaniky se žádné zvláštní překvapení nekoná, jde o Super Multi DVD vypalovačku s podporou dvouvrstvého zápisu. Baterie má ve standardu 6 článků a kapacitu 4800 mAh, což je, řekněme, standard.

I konektivita tohoto notebooku je na úrovni, nechybí prakticky nic, pokud tedy neočekáváte nějaké superspeciality. Gigabitový ethernet úspěšně sekunduje Wi-Fi adaptéru, i když ten podporuje pouze základními standardy b/g, což je zřejmě jeden z poplatků celkové ceně. Ale nechybí ani modem a rychlý Bluetooth V2.0+EDR. Přítomny jsou pak 4 USB 2.0 porty a také jeden FireWire. Velkou pochvalu uděluji za DVI-D port, ovšem nechybí ani externí VGA a S-Video. Jeden ze dvou osazených audiojacků je kombinován s S/PDIF konektorem, multimedialita tedy nijak neztrácí ani u audia. Pro paměťové karty tu je i čtečka karet 8v1 (MMC/ SD/ Mini-SD/ Memory Stick/ XD/ MS Pro/ MS-Duo/ MS-Pro-Duo) a nakonec ještě ExpressCard slot.

Z dalšího vybavení určitě za zmínku stojí webkamera s vestavěným mikrofonem, takže konference mohou být bez problémů  A dost nečekaně je počítač vybaven i prvotřídním zabezpečením, tedy již výše zmiňovanou čtečkou otisků prstů a navíc i TPM modulem, což ho dost vysunuje nad standard v dané cenové hladině.

Jak už je u Abusu zvykem, notebook lze bez problémů pořídit i bez OS, což je výhodné nejen pro milovníky Linuxu. Pokud chcete koupit notebook "již hotový" včetně operačního systému, máte možnost pouze Windows Vista Home Premium. Přibalena je i široká škálo firemních utilit (například manager síťových připojení, zabezpečení nebo webkamery) a trojice základních programů, totiž Adobe Reader, Nero Essentials a trial Bortin Antivirus.

Doporučená koncová cena pro Asus F3Ke v sestavě s procesorem AMD Turion 64 X2 TK55 (1,8 GHz, 2x 256 kB L2 cache, 800 MHz FSB), 2 GB RAM, grafikou ATI X2300, SATA HDD 160 GB 5400 ot./min, Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, Bluetooth, 4x USB 2.0, FireWire s Win Vista HP je 23 443 Kč bez DPH (25 517 Kč s DPH).

Představení

Diskuse