Asus F5RL - levně do střední třídy

5. 11. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Notebooky s cenou blížící se 15 000 Kč bez DPH už dnes nejsou nic zvláštního, naopak v nich tkví hlavní síla trhu. Každý výrobce má proto v této hned několik modelů oblasti a s konkurencí soupeří i výbavou. Asus F5RL sází na nejlevnější procesory Intel Core Duo v kombinaci s čipsetem AMD, webkameru, dostatečnou konektivitu včetně Bluetooth a moderní operační systém.

Asus F5RL - levně do střední třídy

Notebookový mainstream za poslední roky cenově stále klesá, a tak se Asus ve svých řadách F dostal na cenově velmi příjemnou úroveň, přitom technologickou výbavu udržuje na výši. Místy je sice vidět snaha šetřit, ale už zdaleka ne okatě.

Vzhledem k velikosti přístroje šasi není určené zrovna na terénní souboje, takže je „pouze“ z plastu v kombinaci černé a stříbřité barvy, rozměry činí 367 x 262 x 27 - 35 mm, hmotnost pak činí 2,65 kg, což patří v této kategorii mezi dobré výsledky.

Protože se jedná o mainstream, těžko mohli u Asusu zvolit jiný než 15,4‘‘ displej. Ten použitý má rozlišení WXGA (1280 x 800 pixelů), je pochopitelně podle současného trendu širokoúhlý a s lesklým povrchem. Pro ovládání slouží lehce zapuštěný touchpad a nechybí ani další multimediální tlačítka.

Model F5RL je postaven kolem procesoru Intel Core Duo, ovšem mezi Centrino přístroje nepatří. Zde asi také sehrála roli hlavně cena, přesto ale zvolili vývojáři od Asusu relativně příznivý kompromis. Vybírat můžete mezi modely T2330 (1,6 GHz, 1 MB L2 cache, 533 MHz FSB) a T5250 (1,5GHz, 2 MB L2 cache, 667 MHz FSB). Čipovou sadu dodalo konkurenční AMD, i když čipset Radeon Xpress1100 vyvýjelo ATI ještě za dob své samostatnosti. Součástí čipsetu je i integrované grafické jádro, jehož výkon je srovnatelný třeba s předposledním modelem od Intel – GMA950. Výkon tedy nijak oslnivý nebude (3Dmark01 4127 bodů a 3Dmark06 97 bodů), ale docela se hodí k použitým procesorům. Operační paměť má právě 1 GB, což je požadované minimum pro použitý OS, ale potěšit nás může fakt, že se jedná o jediný DDR2-667 modul a druhý paměťový slot tak zůstane neobsazený.

Pevný disk má kapacitu 160 GB, což je číslo na notebook příjemné, ale myslím, že pomalu už mohu mluvit i o „průměrném“ protože podobné disky se objevují v tomto segmentu stále častěji. A nic na tom nemění ani fakt, že se jedná o SATA disk s rychlostí 5400 ot./min. Optická mechanika je, jak už je obvyklé, Super Multi DVD vypalovačka s podporou Dual Layer zápisu i DVD-RAM médiií. Li-Ion akumulátor má 6 článků, kapacitu 4400 mAh a výkon 49 Wh. Výdrž by se měla pohybovat kolem tří hodin, což je vzhledem k použitým komponentám přiměřené, alespoň dokud bude baterie nová. Jako alternativa se nabízí i menší 4článková baterie, váha sice klesne, ale výdrž také.

Vybavení pro komunikaci s okolím je poměrně střízlivé, ale nic zásadního nechybí. Wi-Fi podporuje standardy b/g, LAN adaptér zase má rychlost pouze 10/100Mbit, ale zase nechybí ani analogový modem, ani Bluetooth v nejmodernější verzi (2.0 s EDR). Co se portů týče, chválím čtyři USB, neboť to je podle mě nejnižší příjemný počet, ale výrobci často dávají (z poměrně těžce pochopitelných důvodů) pouze tři. Dále následuje dvojice audiojacků a VGA konektor. Slot pro ExpressCard a čtečka paměťových karet 4v1 (MMC, MS, MS Pro, SD) pak výčet uzavírají, nekoná se tedy ani FireWire nebo třeba jen S-Video.

Z multimediálních výdobytků mohu upozornit na otočnou webkameru s rozlišením 1,3 MPix, stereoreproduktory a mikrofon jsou celkem běžné. V oblasti zabezpečení pak lze mluvit pouze o softwarových řešeních, neboť modely s příplatkovým TPM čipem se v ČR neprodávají.

Softwarové vybavení je také spíše střízlivější, kromě firemních utilit (ovšem včetně programu pro webkameru, manager spotřeby apod.) obdržíte Power DVD, obligátní Adobe Reader, trial Norton AV a Nero. Operačním systémem je Windows Vista Home Premium, záruka je celosvětová po dobu dvou let s výjimkou akumulátoru, na nějž se vztahuje pouze jednoletá záruční lhůta.

Doporučená koncová cena pro Asus F5RL v sestavě s procesorem Intel Core Duo T2330 (1,5 GHz, 1 MB L2 cache, 533 MHz FSB), 1 GB RAM, integrovanou grafikou ATI Radeon Xpress1100, SATA HDD 160 GB 5400 ot./min., Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100, 4x USB 2.0 s Win Vista HP je 17 704,00 Kč bez DPH (21 067,80 Kč s DPH).

Představení

Diskuse