Asus U1F - karbon, magnézium i kůže

16. 4. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud potřebujete co nejmobilnější počítač, který Vás navíc bude dobře reprezentovat, mohl by to být Asus se svým modelem U1F. Je to notebook z kompozitních materiálů, potažený kůží a s nízkonapěťovým procesorem Core Duo, 11'' displejem s LED podsvícením a hmotností 1 kg působí mezi dnešní uniformní šedí trochu jako šperk z klenotnictví. Šperk za 49 500 Kč bez DPH.

Asus U1F - karbon, magnézium i kůže

Nový Asus disponuje luxusním provedením. Barevné ladění je jasné, černá bude in vždycky, přidejte vysokolesklý lak a nerezové linky, a máte U1F. Šasi je vyrobeno z kompozitů, tělo z hořčíkovo-hliníkové slitiny, víko notebooku dokonce z uhlíkových vláken. Pracovní plocha kolem klávesnice je navíc potažena pravou kůží, o kterou se bude radost opírat… tedy dokud se neošoupe, ale u kvalitního materiálu by mohla tato doba odpovídat i životnosti přístroje. Mobilita je také na té nejlepší úrovni, pouze při práci v terénu budete postrádat optickou mechaniku (jejíž využití však dnes rapidně klesá, natož při práci v terénu). Rozměry těla jsou totiž 261 x 190 x 28-29 mm a hmotnost pouhý 1 kg, takže notebook udržíte bez obtíží v jediné ruce a druhou můžete pracovat i během výstupu z limuzíny Bentley :-).

Displej má "ultralightovou" úhlopříčku o délce 11,1‘‘ s rozlišením 1366 x 768 pixelů, ale můžeme ho stále nazývat WXGA. Lahůdkou je současný hit mezi hi-end přístroji, LED podsvícení, díky kterému je (dle výrobců tohoto typu podsvícení) tenčí, lehčí a při nižší spotřebě svítivější. Jediným mínusem je tedy cena. Povrch displeje je leštěný (glare), což má své známé výhody (kontrast a podání barev) i nevýhody (odlesky při nevhodném nasvětlení), co převáží je jen na vás.

Jak už je u „stylovek“ (tento termín si vypůjčuji z oblasti mobilních telefonů a myslím, že na podobné přístroje perfektně sedí) zvykem, prvotní je design a mobilita, a tak se součástky vybírají spíše s pohledem na TDP než na hrubý výkon. A tak vývojáři osadili U1F nízkonapěťovým procesorem Intel Core Duo U2400 (1,04 GHz, 2 MB L2 cache, 533 MHz FSB), které má TDP jen 9 W a přidali čipset 945GM s integrovaným grafickým jádrem GMA950, které sice ve 3D žádné zázraky nepředvede, ale taky nechá na pokoji vaši baterii. Systémová paměť je realizována dvěma DDR2 512MB moduly s efektivní frekvencí 533 MHz.

U harddisku i optické mechaniky Asus šetří informacemi, musí nám stačit fakt, že k dispozici bude 80 GB úložného prostoru, což je standard i v nižší třídě. Optická mechanika, jak už bylo zmíněno, je pouze externí, připojovaná přes USB rozhraní a jako obvykle to je Super Multi DVD vypalovačka. V dodávce jsou hned dvě baterie, menší cestovní tříčlánková, se kterou notebook váží opravdu jen 1 kg, a větší šestičlánková, která je pochopitelně těžší. Bližší specifikace ani výdrž výrobce neudává.

S konektivitou je na tom přístroj této kategorie pochopitelně dobře, disponuje jak Wi-Fi a/b/g, tak Bluetooth 2.0, gigabitovým ethernetem a má i zastaralý analogový modem. Portům vévodí čtyři USB 2.0 porty a navíc je tu i FireWire (IEEE 1394). Dvojici audiojacků pak doplňuje i VGA port (mini D-Sub), čtečka paměťových karet (MMC, MS, MS Pro, SD, xD) a čtečka Express Card.

Zabezpečení ohodnotím všemi pěti hvězdičkami. Čtečka otisků prstů, TPM čip, drivelock i Kensington lock a navíc antišoková úprava montáže HDD. A co víc, nezklame ani v multimédiích, napomoci tomu může třeba integrovaná webkamera i zmiňovaný kvalitní displej. A jako „dárek“ dostanete i Bluetooth myš.

Spolu s dvouletou globální zárukou dostanete i operační systém Windows Vista Business, balík utilit od Asusu a ještě software jako Symantec Norton Internet Security nebo Nero Express.

Doporučená koncová cena v ČR pro subnotebook Asus U1F s procesorem Intel Core Duo U2400 (1,04 GHz, 2 MB L2 cache, 533 MHz FSB), 1 GB DDR2-533 RAM, grafikou Intel GMA 950, HDD 80 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, Bluetooth, 4x USB 2.0, externí Super Multi DVD a Win Vista Bussiness je 49 490 Kč bez DPH (58 893 Kč s DPH).

Představení

Diskuse